Ministerul Economiei vrea să cumpere Rafinăria Arpechim. Vezi scrisorile emise de Minister şi de conducerea Oltchim!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiuni şi iar promisiuni. Aşa stau lucrurile în ceea ce priveşte Rafinăria Arpechim. În timp ce Oltchim se arată interesată de preluarea rafinăriei piteştene, ministerul ia în considerare această variantă, dar nu spune când şi cum.

Acţiunea de pichetare a Instituţiei Prefectului, organizată marţi,  a avut o consecinţă pozitivă pentru cei aproape 700 de angajaţi ai Rafinăriei Arpechim.

Oamenii au primit, în aceste zile, o scrisoare de la secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, în care salariaţii sunt asiguraţi că Statul este interesat de cumpărarea Rafinăriei piteştene.

Scrisoarea vine ca un răspuns la cea înaintată în luna martie, de către preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii din judeţele Argeş şi Vâlcea, primăriile Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, precum şi parlamentarii din aceste două judeţe, care blamau faptul că OMV Petrom a cerut închiderea rafinăriei de la Piteşti şi cereau implicarea Statului în susţinerea Oltchim de a prelua întregul complex Arpechim.

„Ne dă o rază de speranţă această scrisoare”

„Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de acţionar majoritar al Oltchim SA, ia în considerare soluţia de preluare de către această societate a instalaţiilor rafinăriei Arpechim pentru integrarea acesteia în fluxurile tehnologice existente, precum şi pentru consolidarea companiei, în condiţiile prevederilor legale incidente. Principalul scop al acestei abordări este de a menţine în funcţiune industria petrochimică din România, prin pilonul său principal, care este Oltchim SA, precum şi de a asigura reluarea activităţii rafinăriei, şi, prin aceasta, repornirea la întreaga capacitate a tuturor instalaţiilor petrochimice de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea şi de pe platforma Arpechim. În plus, în acest fel privatizarea Oltchim SA va avea ca obiect pachetul de acţiuni majoritar la o companie cu un înalt nivel de integrare. Până la atingerea acestui obiectiv, susţinem o colaborare strânsă între OMV Petrom şi Oltchim  pentru funcţionarea instalaţiilor care deservesc petrochimia de la Arpechim (rampa şi rezervoarele de materii prime şi produse finite, instalaţiile de captare şi tratare a apei brute, instalaţiile de apă demineralizată etc.”, a spus Borbely în respectiva scrisoare.

În urma acestei reacţii, spiritele s-au mai calmat la Arpechim.

„Ne dă o rază de speranţă această scrisoare. Chiar în aceste zile, Oltchim a preluat de la Petrom o instalaţie de oxigen-azot şi o rampă de încărcare, cu preţul de un euro, după cum ne-a anunţat şi pe noi conducerea Rafinăriei”, ne-a spus Ionel Popescu, lider al sindicatului „Rafinorul” de la Piteşti.

Iată scrisoarea conducerii Oltchim către ministrul Economiei:

De curând şi Constantin Roibu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim a înaintat o scrisoare ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

„Având în vedere că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este acţionarul majoritar al Oltchim SA, prin prezenta vă solicităm următoarele: 1. Să aprobaţi formularea de către Oltchim SA a unei scrisori de intenţie către OMV Petrom SA pentru cumpărarea rafinăriei Arpechim; 2. Să aprobaţi formularea de către Oltchim SA a unei scrisori de intenţie către OMV Petrom SA pentru închirierea rafinăriei Arpechim până la momentul cumpărării acesteia, astfel încât să se poată începe în cel mai scurt timp posibil activitatea de procesare a ţiţeiului şi, astfel, repornirea la capacitate a instalaţiilor noastre; 3. Să dispuneţi realizarea procedurilor necesare pentru blocarea punerii în aplicare a deciziei Consiliului Director al OMV Petrom SA adoptată în 24.03.2011 privind închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim respectiv prin solicitarea includerii pe ordinea de zi a adunării generale ordinare a OMV Petrom SA a problemei aprobării vânzării rafinăriei şi, după caz, contestarea eventualei hotărâri a adunării generale ordinare a OMV Petrom SA de menţinere a deciziei Consiliului Director; 4. Să transmiteţi către OMV Petrom SA o adresă prin care să solicitaţi acestei societăţi conservarea instalaţiilor din rafinăria Arpechim pentru menţinerea parametrilor tehnici şi de siguranţă actuali, să se abţină de la vânzarea, dezafectarea, modificarea sau tăierea instalaţiilor, utilajelor şi echipamentelor, precum şi să nu greveze de sarcini sau să angajeze obligaţii faţă de terţi cu privire la activele din această rafinărie. Vă rugăm de asemenea să desemnaţi un colectiv din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care să conlucreze cu societatea noastră în vederea elaborării unei strategii de integrare a rafinăriei Arpechim cu Oltchim SA pentru a fi înaintată spre aprobare domnului prim-ministru al României”, a scris  Constantin Roibu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite