Metode simple pentru a preveni răul de maşină la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este recomandat să plecaţi la drum când cel mic are ora de somn pentru a preveni răul de maşină FOTO:janellebaileylaw.com
Este recomandat să plecaţi la drum când cel mic are ora de somn pentru a preveni răul de maşină FOTO:janellebaileylaw.com

Răul de mişcare se manifestă în cazul copiilor atunci când aceştia călătoresc cu maşina, avionul, vaporul sau cu trenul. Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii între 4 şi 10 ani, iar răul de mişcare se manifestă mai des în călătoriile cu maşina.

În cazul răului de maşină, copii se plâng cel mai des de greaţă, dureri abdominale, dureri de cap, ameţeală şi salivaţie excesivă şi vomită în destule cazuri. Un copil căruia i se face rău datorită mişcării maşinii poate să devină foarte palid. Cel mai adesea, aceste simptome încetează la scurt timp după oprirea maşinii.

După cum spune medicul pediatru Livia Moraru, ”cauza răului de maşină este o neconcordanţă între informaţiile pe care urechea internă (responsabilă de controlul mişcării) şi ochii le trimit creierului atunci când corpul este în mişcare. Aceste impulsuri nervoase haotice creează confuzie la nivel cerebral, confuzie ce cauzează răul de mişcare. Pe măsură ce copilul creşte, coordonarea acestor impulsuri nervoase va fi tot mai bună şi răul de mişcare se poate ameliora”.

Tot Livia Moraru mai spune că în prezent nu există un tratament care să vindece definitiv răul de mişcare: ”Avem la dispoziţie însă numeroase metode prin care putem preveni instalarea acestor simptome neplăcute, în special a vomei”.

O măsură de prevenire a răului de maşină este controlul privirii. Copilul trebuie să privească în zare cât mai departe. Tot în maşină, copilul nu trebuie să citească sau să joace jocuri electronice, acestea ţinând privirea fixată înăuntrul maşinii.

Trebuie să aveţi la îndemână gustări sănătoase (legume, fructe) care pot fi ronţăite pe drum şi care mai estompează din starea de greaţă. Acestea sunt cele mai indicate gustări pentru călătoriile în cazul unui copil afectat de răul de maşină, fiind gustări uşoare şi răcoritoare, ce nu dau senzaţia unui stomac plin. Este recomandat ca cel mic să mănânce cu cel puţin o oră înainte de drum şi să evite mâncărurile grele sau grase.

Dacă aveţi un copil mic, se recomandă să plecaţi cu el la drum atunci când e ora sa de somn. Drept urmare, copilul va dormi pe drum şi posibila lui stare de rău va fi minimizată. Cu ochii închişi, corpul nu va mai detecta atât de uşor diferenţele dintre informaţiile pe care le primeşte pe cale vizuală şi cele pe care le simte fizic.

Pentru a preveni răul de maşină, trebuie să folosiţi aerul condiţionat sau ţineţi un geam întredeschis pe timpul drumului. Aerul închis poate să producă simptome chiar şi celor care nu suferă de rău de maşină

Este foarte important şi stilul de condus. Nu trebuie să conduceţi agresiv, cu manevre bruşte sau curbe luate în viteză.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite