Metode prin care să scăpaţi de bâlbâială. Sfatul specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bâlbâiala poate fi controlată şi cu exerciţii de respiraţie FOTO: i-doctor.ro
Bâlbâiala poate fi controlată şi cu exerciţii de respiraţie FOTO: i-doctor.ro

Bâlbâiala este o tulburare de comunicare ce afectează peste 30 la sută din populaţia României. Există mai multe metode la îndemâna oricui prin care puteţi scăpa de bâlbâială şi să ajungeţi să vorbiţi fluent. Toate aceste metode, pe care vi le vom prezenta mai jos, necesită însă timp, neputându-se aplica instant.

Cercetările din ultimii ani au scos la iveală faptul că bâlbâiala poate avea mai multe cauze. O cauză ar fi modul în care reacţionează persoana la stres. Ar putea fi implicaţi şi factorii genetici, fiindcă aproximativ 60% dintre bâlbâiţi au rude cu aceeaşi afecţiune. În plus, cercetările efectuate cu ajutorul tehnicilor de neuroimagistică arată că creierul celor ce se bâlbâie procesează diferit limbajul.

O metodă utilă de a reduce bâlbăitul este aceea de a încerca să încetiniţi ritmul atunci când vorbiţi. Monitorizaţi-vă discursul cu ajutorul înregistrărilor şi apoi ascultaţi-vă. Veţi observa că, pe măsură ce faceţi mai multe înregistrări, felul în care vorbiţi se va îmbunătăţi considerabil şi veţi fi mai natural”, spune logopedul Laura Pavelescu.

O terapie ce dă roade foarte bune în terapia vorbirii este aceea de a ”cânta” cuvintele. ”Este un paradox, dar oamenii care se bâlbâie nu au o problemă dacă trebuie să cânte. Pentru a folosi de acest atu, încercaţi să vorbţi ca şi cum aţi cânta. Dacă adăugaţi puţin ritm la cuvintele dumneavoastră, vă veţi concentra mai mult la melodie şi mai puţin la cuvintele pe care trebuie să le rostiţi”, recomandă logopedul Laura Pavelescu.

Stresul vorbirii poate fi combatut uşor dacă respiraţi cât mai adânc. Dacă este teama să nu bâlbâiţi, respiraţi adânc înainte de a începe o frază. Atunci cand respiraţi corect, veţi avea parte de mai multe pauze în vorbire, care vor conferi la rândul lor timpul necesar pentru a formula în gând o propoziţie înainte de a o rosti.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite