Mesajul unei românce al cărei fiu a murit pe şantierul italianului care finanţa Camorra, din România: „Statul român l-a pupat în fund“

Mesajul unei românce al cărei fiu a murit pe şantierul italianului care finanţa Camorra, din România: „Statul român l-a pupat în fund“

Marius Vasile avea 24 de ani şi a murit pe şantier

La doi ani de la moartea fiului său pe şantierul SC Daniela Construcţii, firma lui Nicola Inquieto, italianul care a ridicat un imperiu imobiliar la Piteşti, extrădat recent în Italia, mama tânărului le mulţumeşte autorităţilor italiene pentru arestarea omului de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce, din 2016, a tot aşteptat ca autorităţile române să finalizeze dosarul morţii lui Marius Vasile, angajatul care a sfârşit la Piteşti într-un accident de muncă petrecut pe o macara neautorizată a firmei lui Nicola Inquieto, mama tânărului cere condamnarea italianului pentru ucidere din culpă.

Femeia crede că fără descinderile în forţă din primăvara acestui an, făcute de autorităţile italiene la firma şi locuinţa lui Nicola Inquieto din Piteşti, dosarul n-ar fi mai fi ajuns la Parchet cu propunere de trimitere în judecată pe numele lui Inquieto şi al şefului de şantier sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă. 

 „Ţin să mulţumesc statului italian pentru ce a făcut, pentru că autorităţile sunt corecte şi au venit în România să facă dreptate şi să-l aresteze pe unul de-al lor care a făcut fărădelegi pe teritoriul României, datorită faptului că statul român i-a permis acestuia acest lucru... Şi l-a mai şi pupat în fund”, a declarat, într-un scurt interviu acordat ziarului Adevărul, Mădălina Vasile, mama tânărului mort în urmă cu doi ani.

Femeia face referire la tăierile de panglică pentru business-urile afaceristului italian la care au fost prezente şi autorităţi locale, dar mai ales la afacerile imobiliare în urma cărora, după indisponibilizările statului italian, zeci de familii care plătiseră avans pentru apartamentele vândute de Inquieto s-au trezit cu locuinţele puse sub sechestru.

Pe şantierul unuia dintre blocurile vândute de Inquieto apartament cu apartament a murit fiul său Marius. 

"În dimineaţa aia plecase la muncă cu taică-su şi frate-su şi alţi patru colegi. Aveau de parcurs 120 de km până la Piteşti, pe şantierul aflat chiar în faţa casei italianului. Marius făcea acolo de toate. Fusese lăsat să se ocupe singur de şantier... Nicola Inquieto era plecat în Italia, inginerul se afla la mare, iar mâna dreapta a lui Nicola, şeful de santier, se afla în oraş... Marius a desemnat fiecare angajat la locul unde era nevoie dupa care el a mers la nenorocita de macara cu care urcau materialele la etajul 5. Chiar şeful de şantier îl învăţase să o manevreze, deşi el, săracul, era dulgher, n-avea pregătire pentru macara. Dar ştiţi cum e la patron, faci de toate. În dimineaţa aia sărise cablul de la rola 3 şi el a trebuit sa tragă de acel cablu, s-a dezechilibrat şi a cazut efectiv pe talpa macaralei din beton, unde i s-a sfărâmat capul ca un pepene", povesteşte, pentru "Adevărul", Mădălina Vasile.

Mesajul unei mame căreia i-a murit fiul pe şantierul de la Piteşti al italianului care finanţa mafia din Napoli :
Mădălina Vasile alături de Marius (stânga) şi fiul mai mic, Ionuţ

Reprezentanţii firmei au declarat că macaraua era nefuncţională, însă au existat martori, inclusiv fratele tânărului, care au afirmat că se lucra cu ea. Utilajul nu avea însă autorizaţie ISCIR, şi nici macaragiu angajat.

Cu toate acestea, primele rezultate ale anchetei au arătat că ... mortul e de vină. Abia după ce femeia a cerut contraexpertize, pentru care a strâns din greu banii necesari acoperirii costurilor ridicate la circa  3000 de lei, ancheta a stabilit, în sfârşit, că vina trebuie împărţită.

"Societatea Daniela Construcţii, conform normelor în vigoare, a pus în exploatare instalaţia de ridicat tip turn (...) fără a fi efectuate verificările tehnice în utilizare şi eventualele reparaţii, conform programului acceptat de ISCIR, verificări tehnice în baza cărora un operator RSVRTI autorizat ar fi trebuit să emită documentul de admiterea funcţionării instalaţiei de ridicat", arată una dintre concluziile ITM Argeş.

Ancheta poliţiei a fost finalizată ulterior descinderilor autorităţilor italiene din primăvara acestui an. „Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunere de trimitere în judecată a societăţii comerciale, precum şi a administratorului (Nicola Inquieto) şi şefului de şantier sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, se precizează într-un comunicat al IPJ Argeş din mai 2018.

Mesajul unei mame căreia i-a murit fiul pe şantierul de la Piteşti al italianului care finanţa mafia din Napoli :
Nicola Inquieto. Foto Facebook

 "Au fost păcăliţi cu neruşinare, într-un mod josnic, fără scrupule"

Experienţa pe care familia a avut-o în tot acest timp cu Inquieto e tristă. Femeia relatează cum tatăl şi fratele băiatului au fost păcăliţi să semneze un document prin care renunţau la pretenţii făţă de firma lui Inquieto.

"La trei săptămâni de la nenorocire, toată familia era în genunchi. Toţi eram terminaţi fizic, psihic. Fiul meu cel mic, Vasile George - Ionut a fost sunat de la firmă şi anunţat că a doua zi el şi tatăl lui trebuie să se prezinte la sediul firmei pentru a lua la cunoştinţă de penalizarile administrate ISCIR... Băiatul, de bună credinţă, a spus că vin. Au luat un vecin să-i transporte cu maşina la Pitesti, pentru că el era prea traumatizat ca să mai conducă. Şi taică-su era traumatizat. Toţi eram niste morţi vii, precum zombi. La sediul firmei, au intrat în biroul unde se afla Nicola şi încă trei persoane. Li s-a explicat că firma fusese amendată cu 40000 de lei pentru nenorocita de macara şi li s-a spus că trebuie să semneze nişte documente cum că au luat la cunoştinţă de acel lucru... Le-au întins nişte hârtii A4, pregătite în prealabil, puse teanc, şi li s-a indicat colţul unde trebuia să semneze. Au semnat câteva hârtii de fiecare şi au plecat... Am aflat de la avocat că printre acele câteva hârtii semnate se aflase şi una prin care tatăl şi fratele lui Marius renunţau la orice pretenţie financiară şi morală din partea lui Nicola Inquieto şi a firmei SC Daniela Constructii... Au fost păcăliţi cu neruşinare, într-un mod josnic, fără scrupule. Specificau că au primit suma de 15 mii de lei. Cine şi-ar fi vindut viaţa copilului pe banii ăstia? Cine ar fi facut acest lucru? Cine?", spune femeia, singura care se mai poate îndrepta, acum, în instanţă, împotriva lui Nicola Inquieto.
citeste totul despre: