Mesajul oficialilor Ministerului Mediului pentru autorităţile locale din Piteşti cu privire la protejarea Pădurii Trivale: „Hotărâţi-vă odată!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea Trivale / Foto Gherzan Cătălin
Pădurea Trivale / Foto Gherzan Cătălin

Oficialii Ministerului Mediului le-au cerut autorităţilor locale din Piteşti să decidă ce vor să facă cu privire la protejarea Pădurii Trivale, după ce, în pragul declarării acesteia ca arie protejată, au fost lansate dezbateri pe marginea unei alte idei: cea a transformării în pădure-parc.

Cea mai recentă “problemă” ridicată la nivel local - dacă în loc de arie protejată de tip rezervaţie naturală, cum a fost gândit proiectul, ar fi sau nu mai convenabilă varianta pădure-parc (în care se mai pot face unele amenajări) a ajuns şi în atenţia Ministerului Mediului.

"Dacă în cinci ani nu o amenajezi, o poţi pierde din nou"

După ce, timp de 12 ani, a bătut pasul pe loc şi a rămas în sertarele Ministerului Mediului din cauza multelor beţe-n roate puse chiar în Consiliul Local Piteşti, proiectul declarării Pădurii Trivale arie protejată de tip rezervaţie naturală (335 ha) a ajuns în pragul finalizării procedurilor, doar că acum conducerea Primăriei Piteşti insistă pe transformare în pădure-parc, considerată de primarul Cristian Gentea (PSD), drept "singura variantă sigură pentru a salva pădurea". 

Lansarea, la Piteşti, a unor dezbateri pe această temă a stârnit indignare în rândul unor consilieri locali, care consideră că ar fi vorba doar de o găselniţă pentru tergiversarea proiectului şi nu de un interes real pentru căutarea celei mai bune soluţii de protejare a Pădurii Trivale.

"Avem 6,7 hectare ale Piteştiului pe care le putem transforma în pădure-parc. Ne vom consulta cu specialiştii să vedem dacă acestea pot fi suplimentate până la 50 de hectare, astfel încât fondurile europene pe care vrem să le atragem să nu fie periclitate. Restul pădurii trebuie însă protejat cu orice preţ. Nu poţi lăsa sute de hectare cu titlu de pădure-parc, ştiind că dacă în cinci ani nu o amenajezi, o poţi pierde din nou. Administraţia locală nu a demonstrat până acum că e în stare să schimbe o lampă în pădure, dar brusc crede că poate gestiona sute de hectare. Nu mai vorbim despre efortul financiar!", a declarat, pentru "Adevărul", consilierul local PNL Mihai Coteţ, preşedintele PNL Piteşti. 

Liderul liberal anunţă că va merge, împreună cu senatorul Alina Gorghiu (PNL), la Ministerul Mediului pentru clarificarea situaţiei. La acelaşi Minister au ajuns, în cursul lunii februariei, împreună, viceprimarul Mihai Mihăilescu (USR) şi senatorul Narcis Mircescu (USR), pentru a se interesa în ce stadiu se află procedura de declarare a ariei protejate, dar şi dacă este posibil ca o parte din suprafaţa propusă drept arie protejată să fie declarată pădure-parc.

Róbert Szép: „Nu este foarte comod ca într-un an să vrem rezervaţie, iar în alt an să vrem pădure parc"

Problema reală e nu e însă dacă se poate sau nu, ci cât mai durează până se ajunge la o formă de protejare. 

“Ambele variante sunt variante de lucru pentru noi, dar să se hotărască exact ce vor. Chiar asta le-am şi spus: Hotărâţi-vă odată! Documentaţia este gata, dar au avut o problemă de proprietate. Trebuiau nişte hotărâri de consiliu local şi aici s-au împotmolit lucrurile. Nu au fost rezolvate problemele astea legislative. De la a declara că vreau să fac – şi fac un studiu – până a face propriu-zis e o cale destul de lungă. Să se decidă dânşii ce vor să facă şi să ştim exact care este varianta de lucru, pentru că nici pentru noi nu este foarte comod ca într-un an să vrem rezervaţie, iar în alt an să vrem pădure parc. Şi noi trebuie să ştim care este linia pe care se doreşte să se meargă înainte. O rezervaţie vine clar cu o protecţie mult mai strictă a pădurii. Acolo nu se taie, nici măcar nu se toaletează în rezervaţii”, a explicat, luni, prentru "Adevărul", Róbert Szép, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
 

„Agreăm ambele variante”

În prezent, proiectul HG pentru declararea Pădurii Trivale arie protejată este în procedură finală de adoptare, cu menţiunea că există o diferenţă de 17 hectare între suprafeţele declarate în hotărârile de Consiliu Local ale localităţilor Piteşti şi Moşoaia şi documentaţia transmisă. 


Studiile deja făcute pentru declararea Pădurii Trivale arie protejată rămân în picioare, spune oficialul Ministerului Mediului. 

"În schimb, trebuie hotărârile de consiliu local ale localităţilor pe suprafaţa cărora cade respectiva zonă. Documentaţiile deja existente le luăm în considerare. Dânşii trebuie să se lămurească odată ce vor, pentru că noi agreăm ambele variante. Din punct de vedere al Ministerului, orice rezervaţie pe care o înfiinţăm în plus faţă de ceea ce avem acum aduce un plus valoare, în schimb, trebuie să gândim foarte limpede ce vrem acolo: să nu se construiască şi să se conserve pădurea aşa cum e ea acum sau cum să o redăm cumva şi locuitorilor, pentru o zonă de agrement civilizată", mai spune, pentru "Adevărul", secretarul de stat Róbert Szép.

Amintim că, în urmă cu o săptămână, activistul de mediu Robertin Rusu spunea că pădurea ar fi mai în siguranţă ca arie protejată decât ca pădure-parc şi a explicat care ar fi difrenţele între o variantă şi cealaltă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Primăria Piteşti pune beţe-n roate declarării Pădurii Trivale drept arie protejată. Cum tergiversează reavizarea documentaţiei

Activist de mediu: „Există o strategie mascată pentru evitarea declarării Pădurii Trivale din Piteşti arie protejată“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite