Medicul aflat în centrul unui scandal privind zădărnicirea combaterii bolilor, îşi reia activitatea. Val de solidaritate în Spitalul Judeţean din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felix Sârboiu, medicul aflat în centrul scandalului în urma căruia a fost deschis un dosar penal cu acuzaţii de zădărnicire a combaterii bolilor, a ieşit săptămâna aceasta din izolarea impusă după externarea sa de la Mioveni, iar de luni, 18 mai, se poate întoarce la muncă.

Oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti spun că nu există nicio interdicţie privind întoarcerea la muncă a medicului Felix Sârboiu, şeful compartimentului Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, căruia instituţia Prefectului îi impută 26 de îmbolnăviri COVID-19 prin faptul că a venit bolnav la serviciu, dar şi că ar fi refuzat testarea, un aspect încă neconfirmat de anchetă şi infirmat categoric de medicul în cauză.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti spune că dr. Felix Sârboiu este aşteptat la muncă începând de săptămâna viitoare.

De altfel, dr. Frătoaica este şi unul dintre oficialii care, împreună cu personalul Compartimentului Chirurgie, l-au susţinut pe medicul Felix Sârboiu. De altfel, angajaţii compartimentului au semnat şi un comunicat de susţinere a doctorului Sârboiu, comunicat din care rezultă că spitalul nu era pregătit  pentru a se confrunta cu astfel de cazuri. Ipoteza aflată pe buzele multor colegi ai medicului este că dr. Sârboiu a contactat virusul în spital, de la un pacient care ar fi fost, de fapt, sursa îmbolnăvirilor imputate de Prefectură medicului. De altfel, nimeni din familia doctorului nu a fost infectat, ceea ce face şi mai puţin probabilă ipoteza potrivit căreia Felix Sârboiu ar fi fost cel care a îmbolnăvit 26 de contacţi.

  

"Dânsul s-a expus prea mult"

Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, tot ce i se poate imputa medicului Sârboiu ar fi excesul de zel din cauza căruia a ajuns să se îmbolnăvească.

"Consultaţiile dumnealui durează între 30 şi 50 de minute, poate chiar o oră, în condiţiile în care, la ceilalţi medici durează cel mult un sfert de oră. Este regula timpului de contact cu pacientul. Cu cât ai un contact mai îndelungat, riscul de a te îmbolnăvi este mai mare. Dânsul s-a expus prea mult. La vremea respectivă, ţinuta de spital obligatorie pentru secţii era doar cu masca pe faţă. De câte ori l-am văzut, a purtat mască, dar nu pot să bag mâna în foc ce a făcut în rest. Interesant este că nici asistenta-şefă şi nici asistenta cealaltă, cu care medicul Sârboiu lucrează, nu au purtat mască. Şi totuşi nu s-au îmbolnăvit, sunt, bine-merci, şi acum”, a precizat dr. Frătoaica.

"Pe 18 mai îmi voi relua activitatea"

După perioada de tratament şi izolarea impusă la externare, săptămâna aceasta, dr Feix Sârboiu a ieşit  din izolare, în baza Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 753/07.05.2020, potrivit căruia „Orice pacient din spitalele de faza I, II, suport sau unităţi de izolare şi tratament se va externa în condiţiile în care există două determinări consecutive ale ARN SARS-CoV-2 nedetectabile, la interval de minimum 24 de ore. Nu este necesară izolarea la domiciliu pentru încă 14 zile a pacienţilor externaţi cu două determinări consecutive ale ARN SARS-CoV-2 nedetectabile”.

"Ancheta epidemiologică e încă în desfăşurare. Dosarul penal despre care s-a vorbit atât este in rem, nu cu acuzaţii la adresa mea. Am primit foarte multe mesaje de susţinere din partea colegilor care, mi-au transmis că mă aşteaptă la muncă, iar pe 18 mai îmi voi relua activitatea", a precizat, doctorul Felix Sârboiu.

Iniţial, la externarea sa din Spitalul Mioveni, la sfârşitul lunii trecute, medicului i s-au impus 14 zile obligatorii de izolare, însă adresa OMS nr. 753/07.05.2020 a schimbat protocolul, în sensul că, cel puţin teoretic, de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, medicul nu mai avea obligaţia să rămână izolat.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite