Medici de la cel mai modern spital din România vor să demisioneze acuzând lipsa protecţiei: „Este sinucidere curată să tratăm aici pacienţi cu coronavirus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai puţin de 24 de ore după ce s-a anunţat că bolnavii de coronavirus vor fi trataţi la Spitalul de la Mioveni, primul spital construit de la zero în România în ultimii 30 de ani şi cel mai modern din ţară, mai mulţi medici au anunţat că vor să demisioneze din cauza lipsei protecţiei şi a echipamentelor. Până vor sosi echipamentele, bolnavii ar putea fi trataţi într-o clădire veche de peste 50 de ani.

Dan Manu, preşedintele CJ Argeş, a făcut pe 25 martie anunţul că Spitalul de la Mioveni, ce este funcţional de câteva luni, va primi doar suspecţi sau bolnavi de coronavirus începând cu 28 martie. Numai că în mai puţin de 24 de ore au apărut şi problemele. 

Spitalul nu este conceput pentru a trata boli infecţioase, iar mai mulţi medici au anunţat că vor să demisioneze din cauza lipsei protecţiei şi a echipamentelor medicale adecvate tratării coronavirusului. Tot medicii spun că din cauza sistemului de ventilaţie, virusul ar putea fi plimbat prin tot spitalul. 

Revoltat s-a arătat şi primarul de la Mioveni că nu a fost consultat în luarea acestei decizii. Spitalul a costat peste 60 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin programul PNDL şi din bugetul autorităţilor locale din Mioveni.

„Nu avem materiale, nu avem bani”

Horia Trăilă, managerul Spitalului de la Mioveni FOTO: Denis Grigorescu

Imagine indisponibilă

După cum precizează Horia Trăilă, managerul Spitalului de la Mioveni, „sunt colegi care doresc să demisioneze. Nu avem materiale, nu avem bani. Spitalul este finanţat de Primăria Mioveni, însă de mai multe luni aceasta a primit doar o parte din cotele defalcate de la bugetul central. Iar acest spital nu a fost proiectat ca spital de boli infecţioase. Nu am auzit să mai fie în România vreun spital orăşenesc fără secţie de boli infecţioase şi unde să se trateze doar boli infecţioase, aşa cum se cere aici acum. Şi mai este o mare problemă:  la spital nu avem geamuri ce se deschid, aici este un flux de aer continuu pozitiv. Filtrele de aer sunt pentru 0,13 microni, iar particolele de virus au 0.02 microni! Aceasta înseamnă că aerul filtrat va fi infectat şi circulat prin tot spitalul de la Mioveni, ce va fi şi el infectat, pentru că virusul va ajunge peste tot. Colegii mei consideră că din punct de vedere epidemiologic este sinucidere curată”.

Pacienţii ar putea fi trataţi într-o clădire veche de 50 de ani

Joi seara, la Mioveni a avut loc o şedinţă de urgenţă la care au participat prefectul de Argeş Emanuel Soare, primarul Ion Georgescu, consilierii locali, conducerea spitalului şi şefa DSP Argeş, Sorina Honţaru.

După cum a declarat Lucian Ionescu, şeful Cancelariei Prefectului, „cea mai mare teama planează asupra siguranţei personalului medical În acest sens, în perioada imediata se vor analiza toate elementelor expuse, care privesc siguranţa cadrelor medicale, se va pregăti clădirea veche în vederea funcţionarii ca secţie de infecţioase pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus şi se va face aprovizionarea cât mai urgenta cu echipament de protecţie pentru cadrele medicale”. Clădirea în care se doreşte tratarea bolnavilor cu coronavirus are 50 de ani vechime.

Speranţe există totuşi. Şi asta deoarece, conform declaraţiilor primarului Ion Georgescu de la Mioveni, „Spitalul TCM din Jinhua - China, municipiu înfrăţit cu oraşul nostru, ne întinde o mână de ajutor. Nu peste mult timp, un consistent ajutor constând în echipamente de protecţie şi alte materiale medicale necesare medicilor pentru a salva vieţile celor ameninţaţi de COVID-19 vor ajunge la Mioveni, graţie relaţiilor pe care le-am dezvoltat şi clădit în ultimii ani cu partenerii noştri chinezi”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite