Majorare controversată de lefuri la Primăria Piteşti. „Avem o toaletă de 400 de mii de euro, de ce n-am avea şi nişte salarii foarte mari?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Piteşti: Foto: Grupul consilierilor locali PNL USR PLUS Pitesti
Primăria Piteşti: Foto: Grupul consilierilor locali PNL USR PLUS Pitesti

Pe fondul scindărilor din PNL Argeş, o parte dintre consilierii liberali din CL Piteşti şi-au dat mâna cu social-democraţii şi au asigurat majoritatea necesară adoptării unui controversat proiect de creştere a salariilor din Primăria Piteşti (şi alte structuri din subordine).

Majorările se aplică de la 1 iulie şi încep de la 5%, dar ajung şi la 13-20% în unele cazuri. Salariul unui şef de birou din Primăria Piteşti, spre exemplu, creşte de la 8.160 lei brut la 9.140 lei. Un şef serviciu are, în loc de 8.400 lei, 9.410 lei brut etc, iar arhitectul şef ajunge de la un salariu de 9.720 lei brut la 11.180 lei brut. 

Iniţiativa aparţine primarului Municipiului Piteşti, Cristian Gentea (PSD). 

„Nu s-a făcut altceva decât să se corecteze diferenţele faţă de alte primării de acelaşi rang cu noi. A contat foarte mult şi faptul că am observat că pleacă angajaţii", a explicat edilul-şef al Piteştiului.

Majorările propuse de primar n-au fost însă însoţite şi de criterii de performanţă, ceea ce a atras numeroase critici.

Pe fondul scindărilor prilejuite de alegerile interne în PNL Piteşti, controversatul proiect, care, teoretic, a intrat în CL cu mici şanse de a fi adoptat (căci consilierii PSD sunt minoritari în raport cu grupul consilierilor PNL - USR PLUS) a reuşit totuşi să treacă după ce a primit, pe lângă voturile PMP, şi o parte din voturile liberalilor (viceprimarul Gelu Tofan şi consilierii  Ana Stan şi Tiberiu Irimia), care au şubrezit ceea ce, până acum, funcţiona ca o coaliţie de dreapta, extrem de critică la proiecte insuficient argumentate. 

„70% din bugetul primăriei se duce doar pe salarii şi funcţionare”

De cealaltă parte, liberalii care s-au abţinut de la votarea proiectului (Mihai Coteţ, Răzvan Şerbănoiu, Cătălina Dumitraşcu, Sorin Apostoliceanu) şi toţi consilierii USR-PLUS, care, de asemenea, s-au abţinut de la vot, ceruseră ca majorările să fie făcute pe criterii de performanţă.  

„Am considerat majorarea salariilor neoportună. Solicitarea vine într-un context în care 70% din bugetul primăriei se duce doar pe salarii şi funcţionare şi într-un an în care încasările se preconizează a fi mici. Pe de o parte, trăim consecinţele unei pandemii şi, pe de altă parte, culegem ceea ce... nu s-a semănat timp de 31 de ani. Nu am putut să spun un "Da" din respect pentru piteşteni. Mulţi şi-au pierdut locurile de muncă sau lucrează pe salariul minim pe economie. Mulţi sunt calificaţi şi supercalificaţi, dar au salariul mai mic decât gardianul de la poarta Primăriei. Însă nu acesta a fost argumentul principal, ci performanţele scăzute ale unei bune părţi a salariaţilor şi serviciile prestate fără profesionalism de care piteştenii se plâng de ani de zile", spune liberalul Mihai Coteţ, unul dintre aleşii locali care n-au susţinut proiectul. 

„Nu se asumă nişte targeturi, nişte criterii de performanţă”

Dar pentru că cei care s-au abţinut au fost depăşiţi numeric de grupul care a votat majorarea, de la 1 iulie angajaţii Primăriei (şi nu doar ei) au lefuri mai mari fără efort suplimentar.

"N-am nimic cu majorările de salariu, mai ales că pornesc de la 5% şi sunt doar câteva persoane care au majorări de 13 -20%. M-am abţinut pentru că nu s-a prezentat niciun plan de reorganizare, de eficientizare a muncii oamenilor respectivi. Nu se asumă nişte targeturi, nişte criterii de performanţă", a declarat, pentru Adevărul, consilierul local Răzvan Şerbănoiu (PNL).

„Salarii foarte mari pentru nişte funcţionari despre care nu ştim exact ce fac”

Proiectul e aspru criticat şi de doi dintre foştii candidaţi la funcţia de primar al Piteştiului.

"Mă aşteptam ca la preluarea madatului, nou primar să evalueze, printr-o formă de auditare, activitatea din Primărie şi să redimensioneze personalul la nevoile reale ale instituţiei. N-aş fi avut nimic împotriva unor majorări salariale. În general, sunt pentru creşterea salarială, numai că nu poţi să creşti salariile fără să le acordezi cu ceea ce fac salariaţii pentru banii mulţi pe care-i iau. O creştere salarială fără a acorda această creştere cu productivitatea, cu eficientizarea serviciilor publice, nu este deloc binevenită.

Una peste alta, dat fiind că avem o toaletă de 400 de mii de euro, de ce n-am avea şi nişte salarii extrem de mari pentru nişte funcţionari despre care nu ştim exact ce fac", a declarat, pentru Adevărul, avocatul Liviu Stancu, fost candidat la funcţia de primar al Piteştiului.

Criticile vizează şi mărirea discrepanţei între salariile bugetarilor şi cele ale piteştenilor care muncesc în mediul privat. 

„Două treimi din banii Primăriei se duc pe salarii. Angajaţii instituţiei au nevoie de concediu suplimentar pentru că desfăşoară <<activităţi în condiţii vătămătoare>>. Cât de vătămătoare poate fi o activitate în Primăria Piteşti? La privat, sunt angajaţi care lucrează pe călduri toride vara sau geruri cumplite iarna. Dacă în primărie condiţiile sunt grele, cum sunt pentru aceşti oameni? Mă îndoiesc că beneficiile care se acordă sunt pentru condiţii umilitoare, vătămătoare sau ce se mai invocă, ci pentru că suntem în perioada alegerilor interne în partid şi cei de la putere trebuie să-şi mulţumească oamenii din funcţiile publice", spune avocatul Cătălin Gherzan, fost candidat la fotoliul de primar. 

Indignări au venit şi din partea celor care se aşteptau să vadă o opoziţie din patea coaliţiei de dreapta. „În CL Pitesti am văzut o nouă majoritate (...). Este normal să-şi dorească ca din banii noştri să marească salariile ălora care, oricum, aveau dublu salariilor din mediu privat!", scrie, pe Facebook, Marcel R. 

Vă recomandăm să citiţi şi;

Robert Glinţă a devenit Cetăţean de Onoare al Piteştiului, locul în care campionul european a avut parte şi de beţe-n roate

Curţile şcolilor din Piteşti, redate copiilor din cartier: „Să poată bate o minge fără să aibă grija traficului” 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite