Lucrătorii stradali din Piteşti au dat în judecată societatea care i-a angajat. Ce i-a nemulţumit pe aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariaţii Salpitflor sunt nemulţumiţi de noul regulament intern
Salariaţii Salpitflor sunt nemulţumiţi de noul regulament intern

Sindicatul lucrătorilor stradali din Piteşti a dat în judecată angajatorul după intrarea în vigoare a unui regulament intern prin care şefii de echipe sunt obligaţi să-i determine pe subalterni să vină la lucru în zilele de weekend şi sărbătoare.

Tensiunile sunt din ce în ce mai mari la societatea care administrează, prin gestiune delegată, serviciile de salubrizare (măturat, spălat, stropirea şi întreţinerea căilor publice şi curăţarea si transportul zăpezii), respectiv activităţile de amenajare şi întreţinere a zonelor verzi şi igienizarea şi regularizarea cursurilor de apă, întreţinere, administrare şi exploatare a pieţelor agroalimentare, a bazarelor, târgurilor şi oboarelor în Piteşti.

"Încearcă să oblige omul să vină la serviciu ori de câte ori au ei nevoie"

Sindicaliştii, în mare parte măturători stradali, tractorişti, încărcători şi alte câteva categorii de salariaţi contestă noul regulament intern, intrat în vigoare în urmă cu două luni, prin care, printre altele, şefii de echipe sunt constrânşi să-i cheme la muncă în zilele de weekend, împotriva voinţei lor. Practic, nerespectarea obligaţiei de a întocmi graficele cu oamenii care vin la lucru în respectivele zile constituie, potrivit noului regulament, abatere disciplinară pentru şefii de echipe şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor legale şi regulamentului intern, astfel încât aceştia îi trec pe oameni pe liste, ceea ce face obligatorie prezenţa la muncă a subalternilor cu riscul sancţionării acestora din urmă, în caz contrar. Un cerc vicios din care Sindicatul Liber Flora speră ca salariaţii să fie scoşi de instanţă, Tribunalul Argeş, acolo unde noul regulament a fost contestat. 

„Vrem anularea actualului regulament intern, pentru că este abuziv. Ne-au dat la consultare un regulament şi ei au aplicat un altul. Prin acest regulament ei încearcă să oblige omul să vină la serviciu ori de câte ori au ei nevoie, în timpul lor liber. Adică timpul liber al omului să fie pus tot la dispoziţia angajatorului. Legea spune că omul are 40 de ore obligatorii pe săptămână şi tot ce trece peste 40 sunt ore suplimentare. Acestea se fac doar cu acordul salariatului, dar ei încearcă să le impună. Şefii care nu întocmesc grafice pentru luna viitoare, spre exemplu, vor fi sancţionaţi. Subalternii care nu semnează, au de asemenea abatere disciplinară. Ei prin acest regulament ignoră acele negocierile făcute cu sindicatul  în care se spune că orele suplimentare se lucrează de către salariat doar cu acordul acestuia”, spune viceliderul de sindicat, Liliana Ţârcomnicu.

Sindicatul lucrătorilor stradali din Piteşti a dat în judecată angajatorul din cauza unui regulament intern care-i obligă, indirect, să muncească în weekend
Sindicatul lucrătorilor stradali din Piteşti a dat în judecată angajatorul din cauza unui regulament intern care-i obligă, indirect, să muncească în weekend

Sindicaliştii se plâng şi de faptul că nu sunt plătiţi suplimentar atunci când sunt chemaţi să muncească în zilele de sărbătoare legală.

”Nu mă interesează să-mi dea libere după ce mă cheamă să muncesc în zilele de sărbătoare, ci să mă plătească, fiindcă nu plec de-acasă de 1 Decembrie, de Crăciun, de Paşte, de Sfânta Maria, când aş putea să stau cu familia, ca să-mi dea ei libere, ci ca să aduc bani”, spune Aurel Vlăsceanu, încărcător la Salpitflor. 

Regula este ca salariaţilor să li se asigure compensarea cu timp liber, iar în cazul în care, nu se asigură liber, să beneficieze pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază. Salariaţii spun că, de anul trecut, n-au mai primit sporuri.

„Regula e valabilă din 2015 pentru sărbători legale şi ore suplimentare. Din 2018, angajatorul nu mai vrea să-i plătească sub nicio formă, chiar dacă eu, ca şef de activitate, le spun că am nevoie de ei, fiindcă e volum mare de muncă şi nu pot să-i dau liber, deci dacă vreau să-l plătesc dublu, mi se spune: «Nu, îi dai liber».  Oamenii nu mai vor, cel puţin la săbătorile legale...  Şi e de înţeles! Vă daţi seama, ei vin de acasă, plătesc transportul care e în afara abonamentului zilnic şi vor bani, nu libere”, spune viceliderul de sindicat. 

Oamenii mai vor să li se normeze munca şi în zilele de weekend, când ajung să muncească şi dublu.

„Se depăşeşte norma normală a activităţii pe care poate să o facă zilnic un angajat. Oamenii sunt epuizaţi”, spune viceliderul de sindicat.

Poziţia S.C. Salpitflor Green

Conducerea S.C. Salpitflor Green spune însă că „regulamentul respectă prevederile legislaţiei în vigoare şi, de asemenea, la aprobare s-a ţinut cont de menţiunile Sindicatului Liber Flora, în măsura în care acestea respectau prevederile legislaţiei în vigoare”, dar şi că societatea comercială a înaintat Sindicatului Liber Flora spre consultare Regulamentul Intern al Societăţii, dar că sindicatul nu a dat curs invitaţiei de a participa la consultare. 

Referitor la munca în zilele de repaos şi zilele de sărbători legale, directorului Salpitflor Green S.A., Daniel Dumitrache, spune că societatea desfăşoară activităţi specifice serviciului de utilitate publică şi serviciului public de administrare a domeniului public şi privat de interes local, iar activitatea nu poate fi întreruptă, pentru că ar prejudicia interesul public, dar că totul se defăşoară în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii şi că, aşa cum spun prevederile legale, „salariaţilor li se asigură compensarea cu timp liber, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se asigură liber, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază (...) Referitor la normarea muncii, precizăm că aceasta se aplică tuturor categoriilor de salariaţi şi se exprimă sub formă de norme de timp, norme de producţie, norme de personal, sferă de atribuţii sau sub alte forme corespunzătoare specificului fiecărei activităţi (…)”, precizează Daniel Dumitrache, într-un document public. 

Proces şi pentru creşteri salariale discriminatorii

Salariaţii reclamă şi felul în care se face salarizarea. De altfel, Sindicatul Liber Flora a deschis societăţii comerciale un proces şi pentru că a crescut salariile în mod discriminatoriu.

„Contestăm în instanţă grila de salarizare pe care au aplicat-o în mod discriminatoriu la nivelul societăţii. Adică, în loc să negocieze cu noi o grilă de salarizare, au aplicat preferenţial nişte creşteri salariale, la o parte din salariaţii societăţii. Sunt oameni cu aceleaşi studii şi aceeaşi calificare şi nu au primit toţi aceeaşi creştere salarială. Sunt, de exemplu, doi mecanici, cu aceeaşi calificare, unul a primit, altul nu. Nu ştiu pe ce criterii au făcut ei aceste creşteri. În plus, salariile trebuiau negociate cu sindicatul, aşa cum spune legea”, este de părere Liliana Ţârcomnicu.

Nemulţumirile oamenilor depăşesc însă sfera problemelor care fac obiectul celor două dosare. Sindicaliştii spun că echipamentele de lucru sunt inadecvate, că li se dau, spre exemplu, cizme în care nici nu le intră piciorul, că pelerinele de ploaie nu-i protejează etc. şi vor condiţii mai bune de muncă. 

Din punctul de vedere al conducerii, salariaţii n-ar avea motive nici să se plângă de echipamente, întrucât acestea „se acordă în baza unor tabele în care se specifică de către salariat măsurile şi, de asemenea, salariatul semnează de primire, confirmând măsurile”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite