Leacul simplu pentru retenţia de apă şi problemele renale, preparat dintr-o plantă banală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coada-calului, banala plantă pe care o găseşti în câmp sau în pădure, are o serie de virtuţi vindecătoare recunoscute de fitoterapie. Una dintre principalele indicaţii terapeutice se referă la  afecţiunile vezicii urinare şi ale rinichilor (nisip şi calculi).

Principiile active din coada-calului îi conferă plantei proprietăţi expectorante, bronhodilatatoare, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, rezolutive, antiseptice, antimicrobiene, hemostatice, dar mai ales diuretice şi dezinfectante ale căilor urinare, datorită acidului salicilic şi equisetoninei.

Pentru obţinerea acestor din urmă proprietăţi, specialiştii în fitoterapie recomandă infuzii combinate cu coada-calului.

"Se prepară folosind extracţia la rece, combinată cu cea la cald: patru-şase linguriţe de pulbere de tulpini mărunţite de coada-calului se macerează opt ore, într-un sfert de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul cu infuzia", explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Iată cum se administrază pentru diverse afecţiuni ale rinichilor, vezicii urinare sau maladii infecţioase cu  retenţie de apă.

"În caz de afecţiuni ale vezicii şi ale rinichilor, cu nisip şi calculi, se administrează 1,5 litri de infuzie combinată în cure de câte 14-15 zile. Pentru prevenirea apariţiei şi a recidivelor cistitelor, nefritelor, pielonefritelor, se consumă câte 1-2 litri de infuzie combinată de coada-calului zilnic, în cure de 12 zile, urmate de alte şapte zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Infuzia combinată ajută şi în caz de acumulare de apă în pericard, pleura sau maladii infecţioase, cu retenţie de apă", mai spune ElenaBadea, care recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea preparatelor din această plantă. 

Precauţii

Pentru că administrarea de coada-calului inhibă absorbţia vitaminei B1, preparatele din această plantă nu se administrează concomitent cu suplimentele care conţin această vitamină.

"De asemenea, din cauza conţinutului ridicat de siliciu, administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de două săptămâni nu le este recomandată copiilor", mai spune Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite