La Apele Române Argeş-Vedea s-au stabilit zonele cu risc de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia  Bazinală de Apă Argeş-Vedea a organizat  şedinţa Comitetului de Bazin, având ca temă celebrarea Zilei Mondiale a Apei. Cu această ocazie, au fost avizate ultimele hărţi de hazard la inundaţii realizate în cadrul proiectului “Plan pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor”.

Pe baza hărţilor de hazard la inundaţii şi a unor protocoale încheiate între Consiliile Judeţene şi Administraţia Naţională ”Apele Române” vor fi realizate hărţile de risc la inundaţii, acestea urmând a fi predate către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2014. Având în vedere că sunt documente de interes general, atât hărţile de hazard cât şi cele de risc vor fi publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale Apele Române -  www.rowater.ro. Arhitectul şef al judeţului Argeş, Ileana Oprescu a propus ca hărţile de hazar şi de risc să fie introduse în planurile de urbanism ale localităţilor.

Tot în cadul întâlnirii, reprezentanţii Administraţiei  Bazinale de Apă Argeş-Vedea au prezentat documentul ,,Probleme importante de gospodărirea apelor identificate la nivelul bazinului hidrografic Argeş-Vedea”.  Acest document este necesar pentru pregătirea şi realizarea celui de-al doilea plan de management ale bazinului hidrografic Argeş-Vedea, plan care va acoperi cele mai importante probleme privind gospodărirea apelor, inclusiv stabilirea programelor de măsuri pentru reducerea poluării apelor pentru următorii şase ani. Principalele probleme de gospodărire a apelor identificate sunt: poluarea cu substanţe organice, poluarea cu nutrienţi, poluarea cu substanţe periculoase şi alterările hidromorfologice.  O cauză semnificativă a poluării apei sunt emisiile de ape uzate, insuficient epurate sau neepurate provenite de la aglomerări umane, cât şi sursele industriale şi agricole. Planul de management bazinal propune măsuri pentru asigurarea surselor de apă şi pentru atingerea “stării bune” de calitate a apelor în vederea utilizării durabile. Acesta urmează a fi finalizat până în decembrie 2015. “Am supus atenţiei participanţilor la şedinţa Comitetului de Bazin aceste două teme, deoarece documentele pe care le realizăm sunt de o mare importanţă atât pentru noi cât şi pentru autorităţi şi administraţia publică. Hărţile de hazard şi cele de risc oferă informaţii exacte cu ajutorul cărora pot fi gestionate mult mai bine situaţiile de urgenţă cauzate de inundaţii, iar Planul de managemnt bazinal este instrumentul pentru implementarea Directivei Cadru Apă pe care România trebuie să o respecte.”, a spus Dumitru Ciobanu, director Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea.

image

                    

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite