FOTO/VIDEO La 95 de ani, a bătut sute de kilometri pentru a ajunge la Sfântuliţă: „Muceniţa Filoteia mi-a vindecat fata de cancer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La, 95 de ani, Paraschiva Ghiotu a bătut sute de kilometri ca să vină la Curtea de Argeş, pentru "Sfântuliţă"
La, 95 de ani, Paraschiva Ghiotu a bătut sute de kilometri ca să vină la Curtea de Argeş, pentru "Sfântuliţă"

Vineri, la sfinţirea Altarului noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş, lăcaş ce poartă hramurile Sfintei Muceniţe Filoteia şi ale Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, au venit credincioşi din toată ţara. Printre ei, şi bătrâni gata să bată Centenarul, care au parcurs sute de kilometri pentru a atinge moaştele Sfintei, mutate, de aseară, în Necropola Regală.

De joi seara, de când a avut loc scoaterea Raclei cu moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia (n.r. - sunt folosite ambele denumiri, atât Filoteia, cât şi Filofteia) în procesiune, din Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş, către Noua Catedrală Arhiepiscopală, urmată de slujba Vecerniei Mari şi Acatistul Sfintei Muceniţe Filoteia, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, rugăciunile către "Sfântuliţa" n-au mai contenit.

Înainte de a se lumina de ziuă, vineri, în faţa noii necropole, în care odihnesc Regele Mihai şi Regina Ana, au început să se formeze cozile pentru intrarea în sfântul lăcaş.

La cei 95 de ani ai săi, maica Paraschiva Ghiotu n-a reuşit să fie chiar prima la rând, aşa cum a sperat ieri, când a plecat din Iaşi, de la Mânăstirea Sihăstria, cu gândul de a trece pe la moaştele Muceniţei Filoteia.

"De 39 de ani de când vin aici, la Sfântuliţa Filoteia sau Filofteea, cum i se mai zice. Nu se putea să lipsesc acum, la sfinţirea altarului, că poartă hramul ei. Dacă au mutat-o din paraclis aici, era musai să fim cu Făcătoarea de Minuni. Muceniţa vindecă orice. Mi-a vindecat fata de cancer. La ea am venit atunci să mă rog şi ea mi-a ajutat copilul... Acum n-aş zice că am necazuri, doar pentru pace mă rog şi linişte la toată lumea, nu pentru mine, că-s bătrână. Am 51 de ani numai de când stau la mânăstire şi mă apropii de 100”, mărturiseşte măicuţa.

Ştie pe de rost orânduiala Bisericii şi spune că sfinţirea altarului unui lăcaş de cult precum noua catedrală e un prilej de care ar trebui să profite orice femeie care are sufletul încercat sau apăsat. 

„Toate păcatele de parte femeiască se iartă dacă trecem prin altar. Noi, femeile, n-avem voie, în rest, în altar. Acum ni se permite şi nouă, la sfinţirea Altarului. Cum să nu vii la aşa moment?!", mai spune bătrâna, în vârstă de 95 de ani.

image

 Lucreţia Blaga, 70 de ani

Tot de departe a venit şi Lucreţia Blaga, de 70 de ani. "Taman din comuna lui Lucian Blaga. Sunt din Sebeş, Alba. Tot Blaga mă cheamă şi pe mine, căci omul meu, soţul, e din neamul lui Blaga, poetul... Nu-i chiar apropiat, dar tot rudă îi. Eu l-am ţinut şi pe strănepotul lui Blaga la mine şi mi-e drag să spun asta”, mărturiseşte bătrâna.

A reuşit să intre printre primii în lăcaş, imediat după slujba Sfintei Liturghii Arhiereşti în Noua Catedrală. 

„Păcătoasa de mine, am mai fost şi la alte slujbe de Altar. E lucru mare să intri doar acolo unde doar bărbaţii au voie în rest. Se iartă păcatele femeieşti, mamă! Mă rog pentru sufletul mei, iar la Muceniţă, pentru familia mea... Am cinci copii şi mulţi nepoţi. Am şi strănepoţi... Pentru ei mă rog, pentru toţi, să le fie bine”, mărturiseşte Lucreţia Blaga.

Nu toată lumea a reuşit să intre în Noua Catedrală în prima parte a zile. Mulţi au ascultat până după orele 14.00, de afară, slujba şi cuvântările înaltelor feţe bisericeşti. 
 

Mii de pelerini, la sfinţirea Altarului noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş

Un bătrânel de 92 de ani a aşteptat, ore în şir, rezemat de gardul mânăstirii, ca mulţimea să se mai răspândească, pentru a intra şi el în Catedrală.

image

Ilie Balotă, 92 de ani

"Mi-a murit soţia... Sunt singur”, ne-a mărturisit Ilie Balotă, înante de a-l podidi plânsul. 

Bătrânul este din Şuici, de pe Topolog, şi a venit la catedrală cu nepotul. "Băiatul e student la Mecanică, dar cântă în cor. Aici, adică, în corul Bisericii. Pe el îl aştept, ca să mergem apoi la Biserica de la Ivancea”, ne-a mărturisit, cu mândrie, Ilie Balotă.

La ora 14, cozile nu se sfârşiseră încă. Lăcaşul va fi deschis vizitatorilor şi sâmbătă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite