Judeţul Argeş, sub incidenţa codului portocaliu de vijelii, grindină şi ploi abundente. Ce recomandă poliţiştii

Judeţul Argeş, sub incidenţa codului portocaliu de vijelii, grindină şi ploi abundente. Ce recomandă poliţiştii

Foto arhivă Adevărul

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 – 27 septembrie, ora 03:00, judeţul Argeş se va afla sub incidenţa mai multor avertizări meteorlogice de cod portocaliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Codul vizează instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi abundente de până la 90 l/mp, cu intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuate, prin vijelii puternice, grindină şi frecvente descărcări electrice.

Condiţiile meteo deosebite impun tuturor participanţilor la trafic să manifeste o atenţie crescută în orice fel de deplasare. Astfel, poliţiştii recomandă adoptarea permanenţă a unei conduite preventive, în special adaptarea vitezei la condiţiile meteo şi de trafic, mărirea distanţei de siguranţă între autovehicule şi respectarea tuturor regulilor de circulaţie.

"Poliţiştii rutieri argeşeni vor fi la datorie şi vor acţiona pe toate drumurile din judeţ, atât pentru respectarea recomandărilor medicale specifice acestei perioade, cât şi pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă prevederile normelor de circulaţie pe drumurile publice şi altor prevederi legale.

În urma activităţilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor de poliţie rutieră municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 215 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 65.000 de lei. Cu aceeaşi ocazie, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de circulaţie 16 permise de conducere şi au fost retrase 11 certificate de înmatriculare", precizează IPJ Argeş.

Recomandări privind circulaţia, pe fondul avertizărilor meteo

• Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulaţi cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, măriţi distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajaţi în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

• În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie abundentă, ceaţă sau alte fenomene care influenţează deplasarea pe drumurile publice, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

• Totodată, recomandăm păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă, precum şi evitarea acţionării bruşte a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

• Asiguraţi-vă că instalaţiile de degivrare şi dezaburire ale autovehiculului funcţionează în parametri. Pe timpul deplasării atât parbrizul cât şi geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menţinute curate pentru o mai bună vizibilitate.

• În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

• În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

• Dacă vă grăbiţi să ajungeţi la destinaţie, nu uitaţi că timpul este preţios pentru toată lumea. Ţineţi cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasaţi cu prudenţă. Nu uitaţi că puteţi pune în pericol nu doar propria persoană, ci şi ceilalţi ocupanţi ai autovehiculului cu care vă deplasaţi, precum şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

• Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

Informaţii actualizate despre situaţia traficului găsiţi pe site-ul oficial al Poliţiei Române, la secţiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic - vă recomandăm să verificaţi starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, înainte de a pleca la drum.

 Mai puteţi citi şi:

Şofer despăgubit cu o sumă importantă după ce a spulberat un mistreţ. Animalul a sărit în faţa maşinii

Mizeria inundă barajele Haţegului. „Îi rogi frumos pe tineri să nu arunce gunoaie în apă, fără rezultat”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările