Jucăriile-pericol pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre produsele pentru copii din magazinele piteştene au în compoziţia lor bucăţele mici ce se pot desprinde uşor şi pot fi înghiţite de micuţi.Inspectorii OPC desfăşoară în această perioadă controale în magazinele care comercializează jucării. Până acum au fost verificate 15 magazine, iar cele mai multe amenzi s-au dat pentru lipsa informaţiilor de pe etichete.

Părinţii şi bunicii cumpără în perioada Sărbătorilor de iarnă cele mai multe cadouri pentru copii. Mulţi dintre ei nu ştiu că multe dintre jucăriile existente pe tarabele din Piteşti pot pune în pericol viaţa micuţilor deoarece conţin bucăţi mici de plastic sau alte materiale detaşabile ce pot fi înghiţite de copii.

Aceasta a fost şi concluzia inspectorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş care au început la 23 noiembrie o serie de controale în magazinele care comercializează jucării pentru a le identifica pe cele care pot pune viaţa micuţilor în pericol.


Jucăriile, sub lupa inspectorilor OPC
Până în prezent au fost verificate 15 magazine din centrul oraşului şi din cartiere, iar printre cele mai frecvente nereguli găsite de autorităţi şi amendate se numără: jucăriile care au în compoziţie magneţi mici sau piese care pot fi înghiţite cu uşurinţă de copii, lipsa avertismentelor şi a instrucţiunilor de utilizare pe ambalaj şi jucării cele care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase.

Controalele se vor încheia înainte de Crăciun, iar săptămâna viitoare urmează a fi verificate centrele comerciale şi hipermarketurile.
„Jucăriile aflate la comercializare trebuie să conţină vârsta minimă a utilizatorilor şi avertismentul de a fi utilizate numai sub supravegherea unei persoane adulte. Instrucţiunile de utilizare trebuie să avertizeze utilizatorii şi supraveghetorii acestora, în mod complet şi eficient asupra pericolelor inerente în timpul folosirii jucăriei şi modului de evitare a acestor pericole“, ne-a declarat Magdalena Tofan, comisar în cadrul CJPC Argeş.

Cea mai mare amendă pentru lipsa de informare de pe etichete este de 3.000 de lei, iar pentru produse periculoase care pun în pericol sănătatea şi viaţa copiilor (fie sunt jucării cu magneti, fie se pot rupe uşor sau nu sunt bine asamblate, ori au colturi şi muchii contontente, pistoale cu bile, lasere) ajunge până la 100.000 de lei.


Părinţii nu se uită la detalii
Părinţii recunosc că se uită mai mult la aspectul exterior al cadoului decât la eventualele pericole pe care le-ar putea constitui jucăriile pentru copilul lor. „Când le cumpăr copiilor jucării mă uit să fie frumoase şi viu colorate, cât mai atrăgătoare pentru ei şi interesante ca să le capteze atenţia. Nu prea mă uit la detalii sau la instrucţiuni“, recunoaşte Andrei Dumitru, un tătic în vârstă de 35 de ani.


 „I-am cumpărat fetiţei mele o căsuţă pentru păpuşi. Are de toate: aragaz, farfuriuţe, oale, exact ca într-o bucătărie adevărată. E foarte frumoasă. Are şi piese mici, dar nu putem să desfacem ambalajul să vedem exact ce conţine. O să fim atenţi când se joacă“, spune Maria Ionescu, de 28 de ani din Piteşti, mămică.


În perioada asta cel mai mult se caută jucăriile care cântă. „Maşinuţe cu sirenă, ursuleţi de pluş care cântă sau sforăie, reni care dansează şi cântă colinde, cam asta cumpără părinţii pentru copii. Asta le place micuţilor“, spune o vânzătoare dintr-un magazin de jucării.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite