Istoria fotbalului: cum l-a umilit Dobrin pe argentinianul Kempes

Istoria fotbalului: cum l-a umilit
Dobrin pe argentinianul Kempes

Dobrin (foto dreapta) a făcut un meci fabulos cu Valencia în 1978 FOTO: gsp.ro

Pe 18 octombrie 1978, la câteva săptămâni după ce eliminase grecii de la Panathinaikos, FC Argeş întâlnea pe titrata Valencia în turul doi al Cupei UEFA. Iar echipa spaniolă îl avea ca superstar pe proaspătul campion mondial argentinian Mario Kempes. Un duel dezechilibrat la prima vedere. La Piteşti însă, FC Argeş a răsturnat calculele hârtiei graţie geniului lui Dobrin.

Cu nici patru luni înainte de partida de la Piteşti, pe 25 iunie 1978, Argentina câştiga titlul mondial la Buenos Aires după o finală memorabilă cu Olanda, pe care a învins-o cu 3-1, două dintre goluri fiind marcate chiar de Kempes, care la nivel de echipe de club juca pentru Valencia din 1976.

20.000 de spectatori au umplut până la refuz stadionul din Piteşti în ziua partidei. Alexandru Manolescu avea 24 de ani atunci şi a venit la stadion cu două ore înainte : „Meciul era unul extrem de aşteptat. Iar toate speranţele noastre erau puse în Nicolae Dobrin, care era în formă maximă în acea toamnă. Însă în acelaşi timp aveam mari emoţii, ştiind că Valencia avea o echipă extrem de puternică, Kempes fiind un superstar incontestabil. În orice caz, se anunţa un meci memorabil. Şi chiar aşa a fost. Însă Dobrin a fost vedeta, şi nu Kempes”.

În minutul 10, stadionul din Piteşti a erupt. Dobrin a executat impecabil o lovitură liberală şi scorul devenea 1-0 pentru FC Argeş. Saura a egalat în minutul 27 pentru Valencia. Însă FC Argeş a continuat să domine meciul, iar Dobrin a ieşit la rampă cu câteva faze memorabile în care l-a umilit pe campionul mondial. Mai întâi, i-a dat mingea printre picioare lui Kempes. Mai târziu, la o fază pe partea dreaptă, Dobrin preia mingea, iar Kempes se pregăteşte să îl atace. Dobrin se opreşte, împinge balonul un pic în faţă şi îl invită pe argentinian să îi ia mingea. Stadionul amuţeşte, iar Kempes, după ce îl priveşte pe Dobrin, dă înapoi câţiva metri, moment în care stadionul izbucneşte în urale. În minutul 72, Viorel Moiceanu a înscris golul victoriei pentru FC Argeş. La finalul partidei, Kempes s-a dus la Dobrin, s-a înclinat în faţa lui şi i-a spus: „Eşti un mare jucător”.

În retur, Valencia a câştigat cu 5-2 şi s-a calificat mai departe, însă amintirea meciului fabulos făcut în tur de Dobrin a rămas în memoria tuturor.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: