Isopul, leacul mai puţin ştiut care te scapă de simptomele laringitei. Cum prepari acasă licoarea terapeutică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laringita este o afecţiune respiratorie întâlnită atât la adulţi, cât şi la copii (mai ales), care constă în inflamarea laringelui, inflamare care dă o simptomatologie zgomotoasă şi foarte neplăcută.  Remediile sunt diverse şi includ plante cu efecte emoliente, expectorante şi antiseptice.

Alterarea vocii (răguşeala) este semnul principal al acestei afecţiuni respiratorii. Ea poate fi însoţită de tuse şi de senzaţie de jenă la nivelul gâtului.

„În afara tratamentului medicamentos, a evitării efortului vocal şi a frigului, se pot utiliza şi plante medicinale cu proprietăţi emoliente (cu conţinut mare de mucilagii) şi expectorante, atât în uz intern, sub formă de infuzii, decocturi, cât şi extern, ca inhalaţii şi gargare”, precizează specialistul în plante medicinale, Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro

Fototerapia recomandă o multitudine de plante emoliente. Pătlagina, bradul, nalba mare, lumânărica şi potbalul sunt printre cele mai cunoscute remedii.

Lista buruienilor utile atunci când ne confruntăm cu simptomatologia specifică laringitei este însă lungă şi include şi plante precum cimbrul sau cimbrişorul, cu propietăţi expectorante şi antiseptice. Din aceeaşi categorie face parte şi isopul, o buruiană mai puţîn frecvent utilizată dar eu acţiunie terapeutică demonstrată în cazul laringitei (ca şi în diverse tipuri de bronşite, astm bronşic, tuse spastică sau productivă).

Proprietăţi bronhodilatatoare

Utilizat intern, isopul are proprietăţi bronhodilatatoare, antiasmatice, sudorifice,sedative, expectorante, antispastice, stomahice, carminative, dar şi vasodilatatoare, hipotensive, antivirale, anticataralice şi laxative, însă este şi un tonic respirator excelent. 

   

„Ca remediu pentru laringită se recomandă o infuzie preparată din două linguriţe de plantă, la o cană de apă clocotită. Se beau câte două căni pe zi” , mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de apelarea la remedii naturiste.

Planta are efecte terapeutice şi în uz extern (efecte antiseptice, cicatrizante, astringente şi antiherpetice).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite