IPJ Argeş şi un poliţist ieşit la pensie trebuie să plătească 25.000 de euro unui bărbat bătut de trei ori într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victima a stat în spital săptămâni întregi după ce a fost bătut de poliţiştii din Argeş FOTO: IPJ Argeş
Victima a stat în spital săptămâni întregi după ce a fost bătut de poliţiştii din Argeş FOTO: IPJ Argeş

Poliţia Argeş şi un poliţist ieşit la pensie trebuie să plătească în solidar 123.000 lei unui bărbat bătut de trei ori în aceeaşi zi în toamna lui 2009. În octombrie 2016, bărbatul a câştigat şi la CEDO despăgubiri de 12.000 de euro.

Hotărârea definitivă şi irevocabilă a fost dată de către Curtea de Apel Piteşti în această primăvară. Din suma totală, 23.000 de lei reprezintă despăgubiri civile şi 100.000 lei daune morale. Sumele trebuie plătite de către IPJ Argeş şi de către Ilie Iulică Stanciu, poliţistul care l-a bătut pe bărbat. 

Decizia a rămas definitivă şi pentru că minuta condamnării iniţiale a poliţistului, ieşit între timp la pensie, condamnare dată în octombrie 2020 de către Judecătoria Râmnicu Vâlcea, a fost rătăcită de către poliţişti într-un birou şi drept urmare IPJ Argeş nu a mai putut să atace hotărârea. Poliţistul bătăuş a primit şi trei ani de închisoare cu suspendare.

Este pentru a doua oară când Răzvan Laurenţiu Constantinescu, bărbatul bătut de trei ori într-o zi, câştigă împotriva autorităţilor române. 

Statul român i-a plătit în octombrie 2016, ca urmare a unei hotărâri CEDO emise în primăvara lui 2016, 12.000 de euro. Ca urmare a loviturilor aplicate de poliţişti, bărbatul a suferit inclusiv o fractură de femur. 

După  hotărârea CEDO, dosarul a fost redeschis la instanţe. Neobişnuit este faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi Tribunalul Argeş îl scosese anterior de două ori basma curată pe poliţistul violent. Plângerea lui Răzvan Constantinescu împotriva poliţiştilor a fost depusă în octombrie 2009.

Vă prezentăm în cele ce urmează detalii în exclusivitate legate de acest caz revoltător.

Victima a emigrat în Anglia din cauza tergiversării cazului

Ca urmare a suferinţelor îndurate şi a revoltei faţă de tergiversarea cazului, bărbatul a decis în 2015 să emigreze în Anglia împreună cu soţia şi copilul.

Incidentul petrecut în septembrie 2009 şi finalizat cu semne mari de întrebare de către autorităţile din Argeş a avut drept consecinţă sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit actelor de la dosar, pe 2 septembrie 2009, la Poliţie a fost sesizat faptul că în faţa unui bloc din Piteşti erau două persoane gălăgioase, posibil în stare de ebrietate, dintre care una era Răzvan Laurenţiu Constantinescu, pe atunci în vârstă de 40 de ani. Au venit cei de la Poliţia Locală, dar au primit refuzul lui Constantinescu de a se legitima, după care au apărut poliţiştii de la Secţia 3 Piteşti.

I s-a cerut să meargă la Secţie, însă Constantinescu a refuzat. Poliţiştii au folosit gaz iritant împotriva lui şi l-au băgat cu forţa în maşină. Judecătorii CEDO precizează în hotărâre că „Potrivit reclamantului, în acel moment a fost insultat, i-a fost pulverizat gaz iritant - lacrimogen, a fost imobilizat şi a fost urcat cu forţa în maşina de poliţie pentru a fi dus la comisariatul de poliţie nr. 3 şi a i se aplica o amendă.

Agentul de poliţie  M. – în declaraţia depusă la dosar, recunoaşte că a recurs la folosirea gazului iritant-lacrimogen pentru a putea imobiliza partea lezată, fapt confirmat de către [poliţistul] P. conform spuselor căruia „l-am condus cu forţa la comisariatul de poliţie″.

Poliţiştii au refuzat să cheme Salvarea pentru bărbatul pe care l-au bătut

Ajuns la Secţie, Răzvan Constantinescu spune că a fost luat la bătaie atât de către agenţii care l-au însoţit, cât şi de către alţi poliţişti. Între timp, acolo au ajuns soţia şi fiul său cu documentele de identitate, Constantinescu a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice şi a început cercetarea penală împotriva sa pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj (ulterior, procesul-verbal de contravenţie prin care i-a fost dată amenda a fost anulat de instanţă). 

Lăsat să plece, bărbatul ar mai fi rămas în sediul Poliţiei, unde a proferat injurii şi ameninţări. Întorşi după el, cei din familie „l-au văzut întins la pământ, cu tricoul rupt, faţa roşie şi plângând”. După cum se specifică într-o hotărâre a Tribunalului Argeş din 25 martie 2013: „după plecarea părţii vătămate (n.r. - Constantinescu), care continua să ameninţe şi să profereze injurii, doi agenţi de poliţie au plecat în urmărirea sa, cu scopul de a-l readuce în incinta secţiei”.

Poliţiştii spun că l-au găsit căzut pe asfalt, lângă un stâlp, în timp ce Constantinescu susţine că au folosit asupra lui spray iritant şi că l-au lovit, consecinţa fiind producerea unei fracturi de femur.

Conform judecătorilor CEDO, Răzvan Laurenţiu Constantinescu „a fost ajuns din urmă de poliţişti, care au folosit din nou un spray iritant – lacrimogen pe care i l-au îndreptat spre faţă, l-au pus la pământ şi l-au lovit cu pumnii şi picioarele, iar trecătorii de pe stradă le spuneau poliţiştilor să înceteze să-l mai lovească. Unul dintre aceşti doi poliţişti i-a prins piciorul contra trotuarului supraînălţat şi l-a lovit până i-a provocat o fractură de femur.” După cum ne-a precizat avocatul Gheorghe Ionescu, cel care l-a apărat pe Răzvan Laurenţiu Constantinescu, „scena a fost de o violenţă extremă, fiind văzută inclusiv de mai mulţi copii care mergeau la şcoală. Şase dintre martori au acceptat ulterior să depună mărturie. Clientul meu a fost bătut bestial în trei locuri: în faţa blocului de unde a fost ridicat, la secţia de poliţie, precum şi în stradă.”

Adus în curtea secţiei de poliţie, Constantinescu a fost trântit pe jos, apoi prins de mâini şi picioare, în ciuda faptului că acuza o durere foarte puternică la picior şi a fost transportat în interior. Soţia sa le-a cerut poliţiştilor să cheme o ambulanţă pentru a-l putea duce la spital, lucru pe care aceştia l-au refuzat. Ulterior,  poliţiştii i-au permis familiei reclamantului să-l ducă la spital în maşina personală a acesteia.

Supus mai multor intervenţii chirurgicale, internat timp de două săptămâni, Constantinescu a avut nevoie, conform raportului de expertiză medico-legal, de 120 de zile de îngrijire medicală. Menţionăm că, potrivit medicilor specialişti, el nu şi-ar fi putut fractura femurul prin cădere, ci doar „prin mecanism direct de lovire activă”, adică în urma unei lovituri primite de la cineva. Iar această concluzie medicală este confirmată şi de judecătorii de la CEDO: 

“Teoretic, singura posibilitate prin care o fractură de tip cominutiv la femur ar putea să rezulte dintr-o lovire de un obiect sau plan dur, în urma unei căzături, ar fi în cazul unui os patologic (osteoporoză sau afecţiuni generate de tumori). Or, nu este cazul dlui. Constantinescu, care nu suferă de nicio afecţiune de acest tip şi care avea vârsta de 40 de ani la data incidentului”.

Vă mai recomandăm şi:

CEDO a constatat condiţii proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău

Cum a învins Kasparov din nou Rusia lui Putin la CEDO. Cazurile similare a opt români au contat în luarea deciziei

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite