INTERVIU Tim Weiner, laureat al Premiului Pulitzer: „Trump produce daune mari democraţiei din America în fiecare zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Weiner a scris 16 ani pentru The New York Times FOTO: arhiva personală
Tim Weiner a scris 16 ani pentru The New York Times FOTO: arhiva personală

Absolvent al universităţii Columbia, Tim Weiner a lucrat 16 ani (1993-2009) pentru The New York Times, ziar pentru care mai scrie şi în prezent ocazional.

Absolvent al universităţii Columbia, Tim Weiner a lucrat 16 ani (1993-2009) pentru The New York Times, ziar pentru care mai scrie şi în prezent ocazional.

În 1988, când lucra pentru The Philadelphia Inquierer, Tim Weiner a câştigat Premiul Pulitzer pentru seria de articole de investigaţie privind banii negri cheltuiţi de Pentagon şi CIA. În 2007, a câştigat National Book Award pentru non-ficţiune pentru cartea sa ”CIA. O istorie secretă”, considerată de critici cea mai bună carte scrisă vreodată despre CIA. În 2020, lui Weiner îi va fi publicată o nouă carte, de această dată despre războiul politic dintre America şi Rusia în perioada 1945-2020.

Între 1993 şi 2009, Tim Weiner a lucrat pentru The New York Times în calitate de corespondent străin în Mexic, Afghanistan, Pakistan şi Sudan şi în calitate de corespondent pe securitate naţională la Washington, DC.

Născut pe 20 iunie 1956, Tim Weiner a scris cărţi despre FBI şi fostul preşedinte Richard Nixon, iar între 1982 şi 1992 a fost reporter la Philadelphia Inquirer. A lucrat în perioada 1981-1982 pentru ziarul Kansas City Times şi a făcut parte din echipa de jurnalişti care a câştigat Premiul Pulitzer pentru reportaj local în 1982.

Adevărul: Cât de posibil este un nou Watergate la Casa Albă?

Tim Weiner: Ce se întâmplă acum la Washington e ceva diferit, e o consecinţă a comportamentului său personal şi politic, ce este şi continuă să fie o ameninţare la securitatea naţională.

Adevărul: De ce credeţi că preşedintele Donald Trump a abandonat Constituţia de mai multe ori?

Tim Weiner: Când preşedintele a depus jurământul, cu ocazia solemnităţii de inaugurare, şi-a pus mâna stângă pe Biblie, a ridicat mâna dreaptă şi a jurat să aibă grijă ca legile Statelor Unite să fie respectate şi aplicate şi să păstreze, să apere şi să protejeze Constituţia Statelor Unite ale Americii. Iar în fiecare zi apar dovezi, aproape în fiecare oră, că Donald Trump a violat şi continuă să violeze jurământul de învestire.

Adevărul: Va fi Donald Trump preşedintele cu cel mai scurt mandat?

Tim Weiner: Nu pot să ştiu să spun asta. E foarte greu să faci predicţii, când vorbeşti despre viitor.

Adevărul: Făcând referire la Preşedintele Trump, aţi spus recent într-un articol publicat în The New York Times că „nu a fost vreodată un preşedinte care să fie perceput ca o ameninţare pentru securitatea naţională americană”. De ce îl percepeţi pe Donald Trump ca o ameninţare pentru securitatea naţională?

Tim Weiner: Lăsaţi-mă să răspund la întrebarea dumneavoastră cu o altă întrebare. Dacă Donald Trump ar fi fost recrutat de către serviciile secrete din Federaţia Rusă s-ar fi comportat cumva diferit? Iar dacă Donald Trump este un bun al serviciilor de informaţii ruse, ceea ce mă îndoiesc evident, sau dacă e un „idiot util”, nu ştiu. Dar vom afla.

Adevărul: Îngrijorările republicanilor faţă de Donald Trump sunt în creştere. Este Donald Trump deja cea mai mare dezamăgire din istoria preşedinţilor americani republicani?

Tim Weiner: Ca să fii o dezamăgire, trebuie să ai aşteptări şi speranţe. Eu sunt new-yorkez. Toţi new- yorkezii ştiu de ani de zile că Trump este un escroc şi un om care minte. Noi, new-yorkezii, îl ştim pe acest om încă din anii 1970. E un om care minte din plăcere, minţitul e un sport pentru el.

Adevărul: Donald Trump nu a fost vreodată omul republicanilor. De ce l-au acceptat atunci să fie candidat? Nu erau republicanii conştienţi de viitoarele riscuri majore cu Donald Trump preşedinte?

Tim Weiner: Republicanii trebuia să îl susţină deoarece el a câştigat alegerile primare. De-abia acum începem noi americanii să înţelegem cât de multă influenţă au avut agenţiile de căutare pe internet din Sankt Petersburg asupra percepţiei americanilor în timpul alegerilor. A avut o importanţă uriaşă folosirea Facebook, YouTube şi a altor canale de comunicare. Au ajuns la zeci de milioane de americani cu un mesaj consistent. Şi acel mesaj era că Hillary Clinton era o „escroacă” şi că Donald Trump era un candidat bun.

Adevărul: Înlocuirea lui Nixon cu Gerald Ford în 1974 nu a mers foarte bine pentru republicani, care au pierdut un mare număr de mandate în Congres în noiembrie acelaşi an. Cât de eficientă ar putea fi o înlocuire a lui Donald Trump cu Mike Pence în cazul unei suspendări?

Tim Weiner: Sincer să fiu, habar n-am. Şi suntem în asemenea ape tulburi cu acest preşedinte actual, încât Camera Reprezentanţilor trebuie să îl suspende, iar Senatul să îl pună sub acuzare cu două treimi din voturi. Asta înseamnă ca 20 de senatori republicani să voteze pentru punerea lui Donald Trump sub acuzare. Şi în prezent nu sunt 20 de senatori republicani care ar vrea să o rupă cu Trump. La un moment dat, Donald Trump a spus că ar putea împuşca pe cineva în stradă şi că nu ar pierde dintre votanţi. Ei bine, Donald Trump nu a ucis vreun american până acum, dar produce daune mari democraţiei din America în fiecare zi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite