INTERVIU Mărturia prietenului cel mai bun al ziaristului saudit măcelărit în Turcia: „Mohammad bin Salman este un mare pericol pentru umanitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azzam Tamimi era prieten de 26 de ani cu jurnalistul ucis FOTO: arhiva personală
Azzam Tamimi era prieten de 26 de ani cu jurnalistul ucis FOTO: arhiva personală

Moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a stârnit un val de reacţii la nivel mondial şi duce Arabia Saudită într-o mare criză diplomatică. Profesorul şi jurnalistul Azzam Tamimi, unul dintre cei mai buni prieteni au jurnalistului saudit ucis, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“.

Jamal Khashoggi şi Azzam Tamimi erau prieteni de 26 de ani, iar cei doi s-au întâlnit ultima oară cu o zi înainte ca jurnalistul saudit să fie ucis în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, pe data de 2 octombrie 2018.

Născut în Hebron, Palestina şi având cetăţenie britanică, profesorul şi jurnalistul Azzam Tamimi (63 de ani) are doctorat în Ştiinţe Politice la Universitatea Westminster din Londra, a scris 4 cărţi despre Islam şi Hamas, a predat în Marea Britanie şi Japonia şi apare regulat în publicaţiile din Marea Britanie şi televiziunile de limbă arabă.

Jurnalistul ucis, Jamal Khashoggi, era editorialist al cotidianului american „The Washington Post“ şi îl critica constant pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Khashoggi a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul pentru a-şi depune documentele de căsătorie şi nu a mai ieşit.

Arabia Saudită a declarat pe 19 octombrie că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în interiorul consulatului din Istanbul, după ce s-ar fi luat la bătaie cu forţele de ordine, potrivit televiziunii de stat din Arabia Saudită, care citează o investigaţie iniţială.

Arabia Saudită a recunoscut că Khashoggi este mort după ce timp de două săptămâni a negat că ar şti ceva despre soarta acestuia, în timp ce aliaţii occidentali cereau o explicaţie în privinţa dispariţiei jurnalistului. Riadul, care se confruntă cu cea mai mare criză diplomatică de la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, nu a oferit nici o dovadă în sprijinul ipotezelor lansate şi nici nu a spus unde se află corpul lui Khashoggi.

Iată ce a declarat Azzam Tamimi, în discuţia cu reporterul "Adevărul":

Adevărul: Îl ştiaţi pe Jamal Khashoggi de 26 de ani. Când v-aţi întâlnit ultima oară şi ce stare de spirit avea?

Azzam Tamimi: Jamal Khashoggi m-a vizitat la biroul meu din Londra pe 1 octombrie. Am petrecut după amiaza împreună. Apoi a plecat la aeroport să ia avionul spre Istanbul. Era fericit că se va căsători miercuri 3 octombrie. Mi-a vorbit despre programarea de la consulat, unde trebuia să meargă să ia un document cerut de autorităţile turce pentru căsătorie.

Care este opinia dumneavoastră legată de moartea lui Jamal Khashoggi?

Nu am nicio îndoială, în baza surselor mele din Guvernul Turciei, că Jamal a fost ucis în consulat. Crima a fost planificată şi programată. Iar acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără acordul omului cel mai important din Arabia Saudită. Iar acest om este Mohammad bin Salman.

Cum ar trebui să reacţioneze aliaţii din Vest ai Arabiei Saudite după această crimă?

Aliaţii Arabiei Saudite ar trebui să ceară înlăturarea lui Mohammad bin Salman de la putere. Orice altă decizie ar fi mai puţin înţeleaptă. Acest om e un mare pericol pentru ţara sa şi pentru umanitate. Are o minte criminală şi are puterea de a face ce crede, crezând că poate scăpa.

Cum va schimba acest tragic eveniment relaţiile dintre Arabia Saudită şi puterile din Vest?

Va fi foarte dificil pentru cei mai mulţi lideri din Vest să comunice cu prinţul Mohammad bin Salman. Tocmai de aceea, în opinia mea menţinerea relaţiilor dintre puterile din Vest şi Arabia Saudită necesită înlăturarea lui Mohammad bin Salman de la putere.

Mohammad bin Salman era clar furios şi dorea să îl pedepsească pe Jamal deoarece publica liber în Washington Post articole ce arătau realitatea legat de ce se întâmpla în Arabia Saudită de la venirea lui MBS la putere. MBS a plătit milioane la grupuri de lobby din America şi Europa pentru a îi crea o imagine de liberal şi reformist. Dar articolele publicate de Jamal arătau exact opusul.

azzam tamimi si jurnalist saudit ucis

V-a spus vreodată Jamal Khashoggi că se teme că va fi ucis?

Jamal nu mi-a spus vreodată că s-ar teme că va fi ucis. Însă îmi spunea adesea în ultimele luni că era sigur că, dacă se va întoarce în Arabia Saudită, va fi prins şi închis.

Cum l-aţi cunoscut pe Jamal Khashoggi?

Eram într-o vizită la Londra acum 26 de ani. Ne-am întâlnit în casa unor prieteni şi am discutat mult despre o temă foarte fierbinte atunci: înăbuşirea democraţiei în Algeria. Jamal a venit cu ideea să creăm un ONG în Marea Britanie pentru a alerta opinia publică din Vest legat de pericolele cauzate de păstrarea tăcerii în subiectul zdrobirii democraţiei de către militari în Algeria. După mai multe discuţii, având în vedere experienţa mea în PR şi media, Jamal m-a întrebat dacă vreau să conduc acest proiect. Şi din acest motiv m-am mutat permanent din Iordania la Londra. Jamal a stat la originea acelui proiect ce ulterior a devenit un grup pentru drepturile omului intitulat Libertate pentru Lumea Musulmană.

Presa britanică a scris că aţi fi membru al Frăţiei Musulmane şi că Frăţia v-ar fi finanţat. Cum comentaţi aceste afirmaţii?

Sunt membru al Frăţiei Musulmane şi susţinător Hamas. Frăţia Musulmană nu m-a finanţat vreodată. Însă nu văd ce relevanţă are acest lucru. Prietenia mea cu Jamal Khashoggi nu a avut vreo legătură cu vreo afiliere sau ideologie politică.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite