INTERVIU Dionne Searcey, jurnalist New York Times, despre concediul petrecut în ţara noastră: „România e surprinzător de minunată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionne Searcey este una dintre cele mai respectate jurnaliste de la The New York Times FOTO: arhiva personală
Dionne Searcey este una dintre cele mai respectate jurnaliste de la The New York Times FOTO: arhiva personală

Dionne Searcey, jurnalist al prestigiosului ziar American „The New York Times“ şi coordonator al publicaţiei pentru Africa Centrală şi de Vest, a povestit săptămâna trecută, într-un articol, cum a decurs excursia ei în România, concluzionând că a fost „cea mai bună vacanţă de familie“. „Adevărul“ a realizat un interviu cu Dionne, în care am invitat-o să povestească mai multe impresii despre ţara noastră.

Dionne Searcey, jurnalist al publicaţiei „The New York Times“ care răspunde de 25 de ţări din Africa Centrală şi de Vest, a scris recent un articol despre România, în varianta online a ziarului american, în care a povestit cât de încântată a fost de vacanţa petrecută în ţara noastră cu soţul şi cu cei trei copii. Excursia a avut loc toamna trecută şi a durat o săptămână.

„De ce România? A fost întrebarea pe care ne-au pus-o toţi prietenii noştri. Pentru ei această destinaţie este o alegere ciudată pentru o vacanţă în Europa. Însă noi ne-am dorit ceva mai atipic şi am vrut să petrecem mai mult timp în natură decât am fi putut în locuri precum Londra sau Madrid. Dar principalul motiv pentru care am ales România este faptul că am considerat că este o destinaţie mai avantajoasă în comparaţie cu alte ţări de pe continent. Aici găsiţi străzi pietruite în stil britanic, castele vechi care rivalizează cu cele din Valea Loarei şi creste de munţi acoperite cu zăpadă asemănătoare cu cele din Alpi şi articole de design la o treime din preţurile la care le vând vecinii occidentali“, a explicat Dionne Searcey.

„Adevărul“: Care erau impresiile şi percepţiile dumneavoastră despre România înainte de a vizita ţara noastră?

Dionne Searcey: Nu ştiam prea multe despre România înainte să vă vizitez ţara. Îmi imaginam o arhitectură greoaie, oraşe terne şi ferme de modă veche. Eram foarte neinformată în ceea ce priveşte România. Mă simt prost să spun că nu ştiam nici măcar că munţii Carpaţi sunt localizaţi aici, în ţara dumneavoastră.

Ce regiuni aţi vizitat în România mai exact?

Bucureştiul şi zona Braşovului.

Cum au fost contactele cu localnicii? Ce persoană sau ce întâlnire v-a impresionat cel mai mult?

Am fost mai mult turist şi nu am petrecut foarte mult timp prin localităţi în concediul de peste o săptămână petrecut în România, aşa că interacţiunile mele cu localnicii au fost limitate la hotel, angajaţii de la restaurante şi persoanele întâlnite ocazional pe străzi, dar toată lumea a fost în general foarte drăguţă cu noi. Cei cu care am interacţionat s-au străduit să ne facă se ne simţim bine, oamenii ne-au răspuns la întrebări. Românii au amabilitate şi bunătate din abundenţă.

Dionne Searcey, făcându-le poze copiilor în timpul excursiei în România

dionne searcey si doi dintre copii 01

Cum vi s-au părut mâncarea şi băuturile din România? Le-aţi mai încerca dacă aţi mai avea ocazia?

Mi-a plăcut extrem de mult ciorba cu fasole şi afumătură servită în bol de pâine. A fost o mâncare perfectă pentru vremea rece şi ploioasă pe care am prins-o într-una dintre zilele petrecute în România. Aş mai mânca şi altădată acest fel de mâncare delicios. Singura băutură alcoolică pe care am încercat-o a fost ţuica. A fost foarte tare pentru gustul meu, dar a fost amuzant să o încerc.

Care sunt în opinia dumneavoastră punctele tari şi punctele slabe ale turismului românesc?

Unul dintre cele mai tari puncte este reprezentat fără îndoială de munţi şi de opţiunile de eco-turism. A fost spectaculos să văd toamna în Munţii Carpaţi şi cum se schimbă culorile frunzelor. Mi-au plăcut mult satele de munte învăluite în ceaţă şi arhitectura minunată de la Caru cu Bere din Bucureşti, ca şi mâncarea de acolo. Băile termale au fost ceva incredibil şi minunat pentru copiii mei. Ca puncte slabe aş menţiona faptul că erau locuri în care oamenii păreau că nu sunt obişnuiţi cu turiştii şi nu erau semne, website-uri sau explicaţii în engleză. De exemplu, la băile termale nu era specificat dacă trebuie să ne aducem prosoapele proprii sau dacă sunt dulapuri pentru haine sau ce activităţi sunt odată ce ajungem acolo. Sunt detalii minore, fără îndoială, dar atunci când călătoreşti cu copiii trebuie să fii pregătit cât mai bine posibil.

Care este cea mai frumoasă amintire din vacanţa cu familia pe care aţi petrecut-o în România?

Cea mai frumoasă amintire din România a fost atunci când stăteam afară în apa fierbinte la Braşov în baia termală în timp ce ploaia îmi cădea pe cap şi Carpaţii se vedeau pe fundal.

Dacă ar trebui să faceţi reclamă României într-o singură frază, care ar fi aceea?

România-surprinzător de minunată.

CV: A fost reporter de război în Irak

Nume: Dionne Searcey

Studiile şi cariera:

  • A absolvit Universitatea din Nebraska-Lincoln, Statele Unite ale Americii.
  • Lucrează pentru The New York Times din aprilie 2014 şi este coordonator pentru Africa Centrală şi de Vest, răspunzând de 25 de ţări şi scrie articole pe teme sociale, politice şi economice
  • Înainte de a lucra la The New York Times, a petrecut nouă ani la The Wall Street Journal, unde a fost reporter de investigaţii.
  • A mai lucrat câte patru ani la Newsday şi The Seattle Times.
  • A fost reporter în Irak şi a scris despre crimele comise acolo împotriva civililor.
  • A scris ample reportaje de la cutremurul din Haiti din 2010 şi de la uraganele Katrina şi Sandy.

Locuieşte în: Dakar, Senegal.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite