Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. "Trendul este ca acest spital să devină un spital regional"

Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

Dr. Victor Pănuş, medicul care a efectuat intervenţia. Foto CJ Argeş

Un pacient din Bucureşti cu stenoză la una dintre cele patru artere care irigă creierul a trecut cu bine printr-o intervenţie efectuată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti de echipa de medici a Serviciului Radiologie Intervenţională.

În cadrul Laboratorului de Angiografie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, fost efectuată, la sfârşitul săptămânii trecute, o procedură de Angioplastie cu balon şi stent a arterei carotide interne, la un pacient cu infarct miocardic în antecedente. Pacientul, cu domiciliul în Bucureşti, s-a adresat doctorului Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară.
Întrucât riscul anestezic şi operator a fost apreciat ca fiind mai mare decât riscul procedurii intervenţionale, s-a decis ca pacientul să fie operat minim invaziv. Intervenţia a fost efectuată de dr. Victor Pănuş, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală, cu competenţă în Radiologie Intervenţională şi Computer Tomografie.

Pacientul prezenta o stenoză severă la nivelul arterei carotide interne drepte, una dintre cele patru artere care irigă creierul. Procedura a fost efectuată fără a necesita anestezia generală sau sedarea pacientului, ca de altfel toate celelalte proceduri intervenţionale. 

Prima intervenţie efectuată de serviciul RI în regim independent

Această intervenţie este prima efectuată de serviciul Radiologie Intervenţională în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, în regim independent, neasistat, şi a constat în predilatare cu balon, urmată de angioplastie cu stent autoexpandabil şi postdilatare cu balon. Deşi intervenţia a avut un grad accentuat de dificultate, nu au fost semnalate incidente periprocedurale, pacientul având o stare clinică excelentă şi fiind externat la doar câteva zile.

"De regulă, traseul este dinspre teritoriu către capitală"

Este vorba de o procedură din sfera radiologiei neurointervenţionale şi se înscrie în efortul echipei Laboratorului Angiograf de a dezvolta procedurile efectuate către nivelul centrelor de radiologie intervenţională din centrele universitare mari. 

“De regulă, traseul este dinspre teritoriu către capitală. Am încercat să aducem Bucureştiul mai aproape de argeşeni şi iată că am reuşit, cu sprijinul autorităţilor judeţene, fără de care nu se putea face nimic în spitalul nostru, să modernizăm şi să creăm noi structuri care se dovedesc a fi eficiente. Trendul este ca acest spital să devină un spital regional, practic să aducem medicina argeşeană acolo unde îi este locul, un loc fruntaş în România”, spune dr. Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară.
 Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.
Dr. Felix Sârboiu

Dr. Victor Pănuş, care a efectuat în premieră această intervenţie, este unul din medicii tineri care au venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti în urmă cu aproape un an.

“A fost o perioadă extrem de fastă din punct de vedere profesional. Am păşit către o echipă cu o dorinţă grozavă de a realiza lucruri mari. Şi spun foarte lămurit “lucruri mari” pentru că sunt centre universitare care nu realizează niciun procent rezonabil din ceea ce reuşim noi să realizăm aici la Piteşti. Toate acestea înseamnă şi un efort pentru comunitatea locală. Însă, prin faptul că în fruntea Consiliului Judeţean Argeş este un medic, domnul dr. Dan Manu, care înţelege problemele din sistemul medical, mai ales cele legate de finanţare, cred că acest lucru aduce un privilegiu medicinei în judeţul Argeş. Iar eu spun că atunci când sănătatea este privilegiată, cu toţii avem de câştigat”, spune dr. Victor Pănuş, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală.


Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

"Pe lângă procedurile diagnostice şi terapeutice din sfera Cardiologiei Intervenţionale, inclusiv STEMI (programul de asistenţă în infarctul miocardic acut), compartimentul de Radiologie Intervenţională işi propune să se alature eforturilor echipei manageriale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti şi din cadrul Consiliului Judeţean Argeş de a oferi servicii medicale de ultimă generaţie, prin implementarea rapidă a programului naţional de STROKE (asistenţa în accidentul vascular cerebral acut), susţinând programul de tromboliză prin proceduri specifice de trombectomie şi trombaspiraţie, atât pentru utilitatea pacienţilor din judeţ, cât şi din judeţele limitrofe", precizează CJ Argeş.

Serviciul de Radiologie Intervenţională realizează deja, de trei ani, şi alte tipuri de intervenţii, deservind mai multe specialităţi, respectiv proceduri diagnostice şi terapeutice privind arborele vascular periferic la nivelul membrelor superioare, inferioare, sfera abdominală şi pelvină, terapia hemoragiilor acute de cauză ginecologică, embolizarea fibroamelor uterine, proceduri destinate patologiei coloanei vertebrale, infiltraţii paravertebrale. Complexitatea procedurilor abordate a fost în permanentă dezvoltare. La fel,şi numărul procedurilor efectuate, care a crescut în fiecare an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: