Hărţuirea unei femei pe stradă cu apelative precum „păpuşă“ sau „pisi“ va fi pedepsită în România. La cât se ridică amenda adoptată prin lege în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aprilie 2018, Senatul României a adoptat o propunere legislativă pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

În acest moment, în legislaţia românească există doar pedepse penale pentru faptele de hărţuire. Altfel spus, hărţuirea în public sau privat nu este pedepsită decât penal. Formele considerate mai uşoare, precum hărţuirea stradală, căreia îi cad victime mii de femei (pipăitul, fluieratul, adresarea de apelative precum "păpuşă", "pisi", propuneri cu diverse conţinuturi obscene etc.), reuşesc să scape legii penale, iar pe Codul Civil poliţiştii nu prea au la îndemână instrumente pe care să le aplice în astfel de cazuri.

În curând, astfel de practici vor fi sancţionate contravenţional cu amendă de la 3.000 de lei, la 100.000 de lei.

"Hărţuitorul obţine control şi putere atunci când recurge la astfel de gesturi" 

 "Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat.Săvârşirea în public de acte de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, denite conform prezentei legi, constituie circumstanţă agravantă”, se arartă în noul text, care modifică legea 202/2002.

Psihoterapeutul şi psihologul clinician Erna Constantin explică de ce era nevoie de o asemenea măsură.

„Consider că aceasta este o măsură care ar fi trebuit luată de mult timp, având în vedere comportamentele stradale, faptul că statisticile dovedesc că multe dintre femei au fost victime ale gesturilor, vorbelor şi acţiunilor care le denigrează pe stradă.

De cele mai multe ori, hărţuitorul obţine control şi putere atunci când recurge la astfel de gesturi, însă ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că acest comportament se perpetuează, din generaţie în generaţie. Hărţuirea stradală a fost prezentă şi acum 10, 20 de ani şi continuă şi azi" explică, pentru Adevărul, Erna Constantin, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Evaluările persoanelor care au trecut prin astfel de experienţe din ipostaza de victime arată de ce era nevoie de un cadru sancţionator pentru hărţuirea stradală.

"Vctima se consideră un obiect sexual, îi scade stima de sine, poate ajunge chiar să aibă stări depresive dacă acest fenomen se repetă. Iar acestea reprezintă doar o mică parte din dezechilibrele care pot apărea în urma unor evaluări psihologice, ca urmare a hărţuirii. Astfel, odată cu această măsură, se atrage atenţia asupra faptului că acest comportament se pedepseşte, deci clar nu reprezintă o simplă glumă şi poate avea repercursiuni asupra echilibrului psihologic al victimei”, mai spune specialistul.

De precizat că propunerea legislativă prevede că sancţionarea contravenţională nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor.

Constatarea şi sancţionarea faptelor enumerate mai sus se va face, potrivit propunerii legislative, şi de  către Ministerul Afacerilor de Interne prin ofiţerii şi subofiţerii din cadrul său, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor articolului citat.

Poroiectul adoptat de Senat mai are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputaţilor (for decizional în acest caz), iar ulterior trebuie aprobat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite