Hai la Focul lui Sumedru! În Argeş e dusă mai departe o tradiţie veche de 2.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de argeşeni se aduna in fiecare an la Focul lui Sumedru. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, cea dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se ard resturi vegetale în semn de purificare şi protecţie, prilej de bucurie mai ales pentru tineri şi copii.

Potrivit tradiţiei, la lăsarea serii, oamenii aprind focuri uriaşe care simbolizează purificare şi noroc. Localnicii din Topoloveni, Mioveni şi Câmpulung respectă tradiţia si le oferă copiilor nuci, mere şi covrigi, iar adulţilor veniţi la foc şi câte un păhărel de vin. De Focul lui Sumedru sunt legate şi anumite superstiţii. 

Se spune că direcţia în care se prabuşeste rugul prezice care dintre fetele şi feciorii adunaţi la sărbătoare se vor căsători în anul care vine. Se mai spune că dacă în zonă este belşug de nuci şi gutui se anunţă o iarnă plină de zăpezi şi cu geruri aspre, însă dacă pe 26 octombrie va fi lună nouă, iarna va fi blândă şi scurtă. La plecare, participanţii iau, uneori, cenuşă sau cărbuni aprinşi pe care le duc în livezi pentru fertilizarea acestora. Obiceiul Focul lui Sumedru sau Sâmedru, cum mai este cunoscut se mai păstrează nu doar în sate din Argeş, ci şi în judeţele Dâmboviţa sau Vâlcea.

Se spune că focul lui Sumedru marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a proteja culturile.

Pe vremuri, flăcările se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanţă. În foc se punea şi tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare şi renaşte în fiecare an. Acum însă sunt incinerate simbolic si alte materiale combustibile, pe lângă resturile vegetale, iar din când în când vezi în mijlocul focului câte un cauciuc uriaş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite