GALERIE FOTO: Activitate paralizată la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate agenţiile Finanţelor Publice din judeţ sunt paralizate de ieri, din cauza unui protest declanşat de funcţionari. În semn de solidaritate cu colegii lor, angajaţii de la Pensii şi Şomaj au oprit, în această dimineaţă, lucrul pentru o oră, spre disperarea celor care aveau treburi de rezolvat la aceste instituţii.

Dacă aveţi drum în aceste zile la Finanţe pentru a efectua plăţi, a depune raportări sau pur şi simplu pentru a ridica o adeverinţă, ar fi bine să vă răzgândiţi.

Protestul început ieri de angajaţii din toate cele 12 unităţi din teritoriu şi din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Argeş a continuat şi astăzi.

Aproape 200 de funcţionari publici din Piteşti au ieşit în holul instituţiei pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de decizia Guvernului de a le tăia sporurile şi salariile cu 25%.

Oamenii au închis ghişeele şi birourile şi au ieşit împreună cu liderul sindical să strige : „Jos Guvernul!”.

VEZI AICI FOTOGRAFII DE LA PROTESTUL FUNCŢIONARILOR PUBLICI

„Nu mai rezistăm. Peste 80% dintre angajaţii noştri din judeţ au salariu sub 1000 de lei, iar 70% dintre ei au cel puţin o rată. Cu ce să trăim? De două luni nu am mai primit stimulente, ne-a ajuns cuţitul la os. Nu ne lăsăm până nu ne primim banii înapoi. Nu mai facem încasări, plăţi, nimic”, spune Grigore Ştefan, liderul SED LEX Argeş.

Salariu de 283 de lei

Printre angajaţii nemulţumiţi se numără şi Elena Gheorghiu, inspector asistent la biroul de „Plătitori persoane juridice”. Femeia a ridicat de două luni încoace un salariu de numai 283 de lei.

„Când ridic banii, mă duc de două ori la magazin şi asta este, s-au dus. Înainte de micşorări aveam 498 de lei. Sunt căsătorită şi am norocul că nu am rate, altfel nu ştiu ce aş fi făcut”, se plânge femeia. Funcţionara mai spune că de curând a făcut demersuri pentru a înfia un copil, dar acum se teme pentru ce va urma.

„Acum am ajuns să mă intreb << Cu ce o să-l cresc? >> şi gândul ăsta îmi umbreşte fericirea. Am ajuns să nici nu mai visez la un coafor sau o cosmetică, precum alte femei”, spune Elena Gheorghiu.

“Nu ne lasă să lucrăm în altă parte”

Nemulţumirea principală a oamenilor este aceea că statutul de funcţionar public nu le dă voie să aibă un alt serviciu, cu care să-şi completeze veniturile mici.

„Nu ne lasă să lucrăm în altă parte. Am putea să mai ţinem o contabilitate, de exemplu. Profesorii de ce pot da meditaţii şi noi să stăm cu un salariu de 700 de lei? Eu atât iau după 11 ani de muncă, din care 210 lei îi dau la grădiniţă pentru copil. Şi o vânzătoare ia mai mult ca noi”, se plânge Ionela Anton, expert principal la AFP Piteşti.

În tot acest timp, oamenii care aveau treabă la ghişee au fost întorşi din drum de paznici şi jandarmi. „Nu se lucrează!”, le repetau forţele de ordine tuturor celor care doreau să intre în instituţie.

„Eu îi înţeleg pe dânşii că sunt nemulţumiţi, dar noi cei care avem treabă aici de ce să fim nevoiţi să stăm pe la uşi? A ajuns ţara asta de tot plânsul”, spunea astăzi Ion Demetrescu, un piteştean venit să ridice de la Finanţe o adeverinţă necesară pentru Şomaj.

Protest şi la Pensii şi Şomaj

În semn de solidaritate cu colegii lor bugetari, angajaţii de la AJOFM Argeş au întrerupt şi ei lucrul astăzi între orele 10.00-11.00, ieşind în faţa instituţiei.

„La ora 10.00 am închis ghişeele fiecare, ne-am ridicat şi am venit cu toţii aici, la intrarea în clădire. Stăm o oră afară, după care intrăm înapoi la lucru. Suntem alături de colegii care lucrează în finanţe”, spune un angajat.

De dimineaţă, la prima oră, şi cei 95 de salariaţi de la Casa Judeţeană de Pensii au protestat pentru un sfert de oră.

„După protestul spontan, unii dintre ei au preferat să continue serviciul în grevă japoneză, adică purtând banderole pe braţe. Noi am făcut comisii paritare, pentru a lua la cunoştinţă toate nemulţumirile angajaţilor”, spune Liliana Pandele, director al Casei Judeţene de Pensii Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite