FOTOGALERIE Operaţiune de 14 ore, în Făgăraş, pentru salvarea unui turist care a căzut 50 de metri. Victima a fost dusă la spital

Un turist din Brăila a fost transportat în stare gravă la un spital din Sibiu, după ce a căzut 50 de metri, pe vârful Călţun din Făgăraş. Tânărul a alunecat la coborâre, pe traseul nemarcat şi a rămas inconştient până la venirea trupelor de salvamontişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noapte grea pentru forţele de intervenţie din Argeş şi Sibiu, după ce a fost anunţat un accident în zona Vârfului Călţun (2510 metri) din masivul Făgăraş.

Mihai Godeanu (29 de ani), din Brăila a alunecat la coborâre şi a căzut pe horn aproximativ 50 de metri.


Click pe poze pentru a vedea galeria foto!

Nu avea echipament de protecţie

"Grupul era format din 4 persoane, care în ziua de sâmbătă merseseră foarte mult pe munte. Urcaseră Vârful Vânătoarea lui Buteanu, vârful Iezerul Caprei, după care au urmat traseul de creastă spre vârfurile Lespezi şi Călţun. Ajunşi la refugiul Călţun, au ales să urce pe Lespezi printr-o zonă pe care au considerat-o ei mai accesibilă, nemarcată ca traseu turistic. Au ajuns pe Lespezi, au pornit spre Călţun şi de aici urmau sa meargă pe Negoiu. Ca să revină la traseul de creastă marcat cu bandă roşie au coborât prin hornul Călţunului - traseu nemarcat -, o zonă cu foarte mult grohotiş instabil, foarte abruptă şi nu aveau la ei niciun fel de material pentru asigurare: hamuri de alpinism, corzi de alpinism. În timpul coborârii, băiatul s-a dezechilibrat şi a căzut pe horn aproximativ 50m, lovindu-se foarte grav la cap", ne-a spus Cristian Toma, administrator al Salvamont Argeş.

12 salvamontişti şi trei jandarmi au luat parte la operaţiune

Tânărul a fost găsit de salvamontişti politraumatizat, în stare de inconştienţă şi a fost transportat la Piscul Negru de unde a fost preluat de un echipaj SMURD Sibiu.

În zonă s-a deplasat şi un elicopter SMURD, dar din cauza condiţiilor meteo nu a putut aştepta pâna a fost coborâtă victima.

Acţiunea de salvare a fost una foarte grea, din cauza altitudinii la care s-a desfăşurat, a reliefului stâncos instabil şi a întunericului.

Operaţiunea a durat 14 ore, până duminică, la ora 04.00 şi au participat 10 salvatori montani de la SPJ Salvamont Argeş, 2 salvatori montani de la SPJ Salvamont Sibiu, doi jandarmi montani din cadrul IJJ Argeş şi unul de la IJJ Sibiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările