FOTO Cum ne pregătim de Halloween. O româncă a inventat machiajul horror cu produse din cămara bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Make-up artistul Ruxandra Mache Cotîrleţ creează machiaje groteşti, demne de filme cu scenarii de groază, folosind, în loc de latex şi vopseluri, făină, gelatină, bulion, miere, sirop şi scorţişoară. Anul acesta, în prag de Halloween, talentata piteşteancă propune însă, ca machiaj horror, şi conceptul “Sugar Skull”, un craniu vesel, colorat, cu mult glitter.


Are şapte ani de când s-a dedicat acestui domeniu. Ştie să dea unei femei strălucire prin machiaje subtile şi diafane, dar la fel de bine se pricepe şi la look-uri înspăimântătoare, pentru aparţii... de groază.

“În anul 2012 m-am decis să fac prima încercare pentru Halloween. Nu ar fi fost prima dată când îmi pictam faţa, o făcusem de multe alte ori când nu lucram în acest domeniu din plăcere sau pură curiozitate, pentru a constata pe propria-mi piele cum se transformă fizionomia cu astfel de machiaje.”, explică tânăra, în vârstă de 26 de ani.

Interesant este că, pentru astfel de machiaje, Ruxandra apelează mai ales la produse neconvenţionale, dar la îndemână.

“De la început am încercat să găsesc o soluţie la îndemână pentru a înlocui produsele convenţionale, costisitoare pentru mine la vremea respectivă şi am recurs la… cămara bunicii. Am înlocuit marginea rănii, care se făcea din silicon, cu făină amestecată cu apă, latexul cu gelatină umezită, am făcut sânge artificial din miere, sirop de căpşuni, un vârf de cuţit de scorţişoară şi un vârf de pastă de tomate, ca să capete o culoare apropiată şi o textura mai densă, şi am început să creionez conturul rănii, am pictat-o cu fard şi creioane în primă faza, cu umbre care să ne ducă cu gândul la piele vânătă, am continuat să aplic toate produsele home-made şi am reuşit să realizez prima rană artificială.”, povesteşte Ruxandra.

Sugar Skull”, conceptul propus pentru Haloween 2014

Seria machiajelor de Halloween realizate de talentata piteşteancă a continuat în fiecare an cu un concept nou.

“Am trecut de la rana artificală, la machiajul de îmbătrânire făcut doar din fard şi creion, apoi la conceptual “Flapper girl” care constă în machiajul anilor 1920, iar anul acesta am propus pentru Halloween “Sugar Skull”, un craniu vesel, colorat, cu mult glitter”, mai spune  make-up artistul.

Din păcate, spre dezamăgirea Ruxandrei, mulţi dintre cei care merg la petreceri de Halloween pun, încă, cel mai mare accent pe costumaţie, interesul pentru un machiaj care să completeze ţinuta de groază fiind, de multe ori, absent.

Machiajul, o pasiune care a început în copilărie

Ruxandra  mărturiseşte că n-a fost un copil ca toţi ceilalţi. A preferat întotdeauna să picteze, lăsând la o parte jocurile copilăriei.

“Am preferat să-mi deghizez păpuşile decât să sar coarda sau să joc şotron. Declicul s-a produs la vârstă de 6 ani, când am descoperit că mă atrag culorile. Eu şi o păpuşă, a nu ştiu cui, stăteam pe o banca. Acea păpuşă mare şi frumoasă purta culori pe pleoape, în obraji, pe buze, diafană şi totodată impunătoare prin frumuseţea ei. Am pictat acea păpuşă…am pictat-o cu o frenezie neînchipuită, după ce am descoperit într-o gentuţă o trusa de machiaj cu nişte culori cremoase care miroaseau a plastilină. Încă am întipărită în memorie clipa în care am deschis paleta şi am mirosit-o…miros de plastic, amestecat cu gumă de mestecat. Am pus degeţelul în albastru şi i-am pus o pată pe o pleoapă...” , îşi aminteşte Ruxandra.

Până la acea pată totul a fost gingaş. Dincolo de ea însă, s-a schimbat totul, după cum mărturiseşte artista, rememorând scenariul prin ochii micuţei care abia descoperea culoarea: “În momentul în care am văzut aşa culori, am pus din toate câte ceva până a ieşit un chip chinuit de nuanţe puternice aşezate fără noimă, ca nişte obiecte grosolane aruncate într-un coş de nuiele. Am simţim o uşoară deziluzie, dar în acelaşi timp am simţit gustul acelor nuanţe care schimbau tot ceea ce considerasem până atunci universul meu.”, mărturiseşte tânăra.

“Am ales ca oamenii să devină şevaletul meu”

Şi aşa a început totul. Acea păpuşă avea să-i spună Ruxandrei, printr-un gest mut, ce urma să fac pe viitor.

“Ulterior, am început să mă machiez, de la o vârstă destul de fragedă, şi o făceam fără să ştie părinţii, pentru că eram conştientă că nu mi-ar permite aşa ceva. Mi-am dorit nespus de mult să urmez Liceul de Artă Dinu Lipatti, însă această dorinţă nu s-a concretizat.”, mai spune Ruxandra.

A absolvit liceul din oraşul natal, Topoloveni, după care şi-a îndreptat atenţia spre Ştiinţe Juridice şi Administrative şi pe aceeaşi ramură a continuat şi studiile masterale. Un timp, a lăsat pasiunea pentru pictură la nivel de hobby. A continuat însă să deseneze în cărbune, să picteze obiecte, amintindu-şi de anii de şcoală generală când lucrările sale stăteau expuse la panou, când mergea, plină de emoţie, la olimpiada judeţeană de arte plastice.

“În anul întâi de master m-am decis să îmi urmez visul, sub o altă formă. Dacă nu am pictat tablouri pe pânză, dacă nu şaveletul era suportul meu pentru această frenezie colorată, am ales ca oamenii să devină şevaletul meu”, mai spune Ruxandra

A urmat un curs scurt în care a deprins bazele machiajului şi şi-a început activitatea în acest domeniu, iar de-a lungul timpului a frământat-o o curiozitate nemaipomenită pentru această pasiune devenită muncă.

“Am continuat să mă informez din cărţi de specialitate, reviste destinate celor care lucrează în acest domeniu, tutoriale, lucrări ale make-up artiştilor consacraţi, şi orice altceva ce ar fi putut însemna informaţie folositoare pentru ceea ce făceam”, explică tânăra.

“Renunţ la timp liber, la vacanţe, la concedii, la sărbători şi inclusiv la noaptea dintre ani pentru munca pe care o prestez”

Aşa a devenit  Ruxandra make-up artistul de azi: prin curiozitate continuă, prin muncă, prin ambiţia de a face de una singură tot, fără să pretindă ceva de la cineva, nici măcar de la familie.

“Din primii bani câştigaţi am început să-mi achizitionez produse calitative. Şi în ziua de astăzi, tot în acest lucru investesc. Niciodată nu am fost genul de femeie care meargă la cosmetică, la proceduri de înfrumuseţare. Mi-am făcut toate procedeele de înfrumuseţare, pe cât posibil, acasă. Am preferat mereu să cumpăr cosmetice, decât obiecte vestimentare, am renunţat la orice pentru asta. În ziua de astăzi renunţ la timp liber, la vacanţe, la concedii, la sărbători şi inclusive la noaptea dintre ani pentru munca pe care o prestez”, mai spune Ruzxandra, care, neoficial, are 7 ani de activitate în acest domeniu.

Este o fire ambiţioasă care crede cu înverşunare că viaţa ar fi monotonă fără idei, fără proiecte.

Idei de suflet, fără profit

“Gândurile mă urmăresc oriunde aş merge, oriunde aş fi, orice aş face. Şi imediat le pun în practică. În perioada de toamnă mă gândesc la concepte, îmi aleg fete interesante, le întreb dacă vor să colaboreze şi ne întâlnim. Sunt proiecte fără profit financiar. Fetele vin la mine, la machiez, le aranjez la păr puţin, le fac fotografii prin care să exprim ceea ce simt în momentul respectiv şi le postez pe profilul meu de facebook ca să le prezint şi altora ideile mele”, încheie Ruxandra.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite