Sunt român, scoate-mă la mici! Secretele micilor de Deduleşti, brandul de pe Dealul Negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micii de la Deduleşti
Micii de la Deduleşti

Fumul şi mirosul îmbietor al micilor ce sfârâie, la foc continuu, pe grătarele înşirate în cea mai cunoscută curbă de pe ruta Piteşti - Râmnicu Valcea (DN 7), te ispitesc să faci popas la Dealul Negru, oricât de grăbit ai fi. Măcar să guşti, îţi spui, chit că de fiecare dată pleci şi sătul, şi vinovat c-ai întrecut măsura!

Micii de la Deduleşti sunt în primul rând mari! 

„Asta i-a făcut celebri! 80 de grame pe bucată. Iei un mic- doi şi simţi c-ai mâncat, nu doar c-ai gustat”, spune Viorel Sibiceanu, unul dintre întreprinzătorii care au transformat Dealul Negru în raiul micilor.

„Am început afacerea acum vreo douăzeci şi ceva de ani. Atunci, pe Dealul Negru era doar un bucureştean cu un grătar. Eu, proaspăt şomer, disponibilizat chiar din industria cărnii - lucrasem la abator, la Piteşti şi Vâlcea - mi-am zis, ca omul strâns cu uşa, c-ar fi o şansă să pornesc şi eu o treabă, tot cam aşa! Am început cu două fiare, ambiţie şi seriozitate, iar astea din urmă, zic eu că se văd, după rezultate”, spune Viorel Sibiceanu, acum patronul uneia dintre terasele la care se frig celebrii mici! Vinde de două-trei mii de lei în zilele mai proaste şi de vreo patru-cinci, poate chiar de mai mult, în zilele bune.

„Sunt buni, dom’le, buni rău!”

De clienţi  nu s-a plâns niciodată. „Opreşte lumea pentru că există brandul! Al micului şi-al locului! Cine n-a auzit de Dealul Negru?! Cine n-a auzit de  Micii de la Deduleşti?!  Şi sunt buni, dom’le, buni rău! O spun clienţii, o zicem şi noi, pentru că ştim ce le punem pe masă! Eu folosesc o singură pastă de mici, de la acelaşi producător, care ştiu sigur că-mi aduce cea mai bună carne şi cea mai proaspătă. N-o spurc şi n-o stric cu nimic, fiindcă eu nu trişez! Aşa mi-am câştigat clienţii, aşa mi-am şi făcut un nume”, mai spune întreprinzătorul.

Care e secretul celebrilor mici de la Deduleşti, dincolo de dimensiune? Reţeta! Un amestec din carne de porc/vită şi carne cu seu de oaie, în proporţii, evident, nu întâmplătoare, usturoi şi mirodenii diverse. Doi producători argeşeni - Radic Star şi Regis - îşi dispută supremaţia în furnizarea celebrei paste şi se bat pe brandul Micilor de Deduleşti, însă, la câteva terase găseşti şi variaţii ale reţetelor deja omologate. 

3,5 lei micul, indiferent de la cine-l iei

„Nu sunt toţi la fel de gustoşi, am observat, dar asta depinde şi de preferinţe. De mari, sunt mari cam peste tot, deşi eu mi-amintesc că acum 5 ani erau parcă şi mai mari! Ce mi se pare mie că s-a schimbat în bine, sunt condiţiile. Când a încput nebunia asta  cu micii de pe Dealul Negrui, insalubru era cuvântul de ordine, Nici apă curentă n-aveau! Ca la talcioc! Acum, parcă, parcă, s-a mai schimbat ceva! ” spune Liviu Neacşu, unul dintre şoferii care tranzitează, de câteva ori pe an, Dealul Negru.

Dincolo însă de compoziţia propriu-zisă a micului de Deduleşti, secretul stă şi-n arta... perpelirii, o treabă despre care, se pare, doar nepricepuţii cred c-ar fi una uşoară.

“Contează ce cărbuni pui, cum e jarul, să ştii cât să-i laşi, să nu-i usuci sau să-i arzi! Pare simplu, da’ nu-i!”, explică Viorel Sibiceanu.

Pe cele 10-12 grătare întinse în parcarea de la Dealul Negru se frig însă nu doar mici, ci şi cârnăcori, frigărui, ceafă de porc, pulpe şi piept de pui, însă mai nimic nu sfârâie mai tare şi mai convingătoar ca micii mari de Deduleşti.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite