Fostul şef al Statului Major al Armatei Române, ales deputat pe listele AUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Mircia Chelaru, fost şef al Statului Major al Armatei Române în 2000 şi condamnat definitiv în 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”, a fost ales deputat pe listele AUR în Argeş.

Generalul în rezervă Mircia Chelaru a fost pe prima poziţie la Camera Deputaţilor pe listele partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) în Argeş şi a fost ales după ce AUR s-a clasat pe locul patru la alegerile parlamentare.

„Noi nu mergem în Parlament să ocupăm locuri. Noi mergem în Parlament să îi dislocăm pe cei care le-au spurcat. Să facem această deratizare a spurcăciunii”, declara recent fostul şef al Statului Major al Armatei Române.

 Pe 27 ianuarie 2016, Mircia Chelaru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul disjuns din cel în care erau inculpaţi fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei acuzaţi că şi-au cumpărat locuinţele de serviciu ilegal. Judecătorii l-au obligat acum aproape cinci ani pe generalul Mircea Chelaru să plătească aproape 93.000 de lei daune materiale faţă de MApN, precum şi peste 850.000 de lei, ceea ce reprezintă foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei. Mircia Chelaru a făcut contestaţie în anulare la sentinţă. Însă pe 14 octombrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia în anulare ca fiind inadmisibilă.

Mircia Chelaru a putut candida la alegerile parlamentare deşi are o condamnare definitivă întrucât, dacă nu există o prevedere expresă a instanţei privind interdicţia de a fi aleasă, o astfel de persoană poate candida.

În filmul documentar “Dacii, adevăruri tuburătoare”, apărut în 2012, generalul Mircia Chelaru, alături de mai mulţi istorici, spunea că nu românii se trag din romani, cum se credea, ci o parte din italieni se trag din traci sau că cea mai veche scriere găsită a fost de origine tracă (scrierea tartariană – cu 1.000 ani mai veche decât cea sumeriană).

A mai fost în trei partide

Generalul în rezervă Mircia Chelaru s-a înscris în anul 2002, în Partidul Unităţii Naţiunii Române (PUNR). A fost ales la data de 16 martie 2002 în funcţia de Preşedinte al Consiliului Naţional al PUNR, iar pe 11 mai 2002 a devenit preşedintele partidului.

În urma fuziunii prin absorbţie a PUNR cu Partidul Conservator, ce a avut loc pe 19 ianuarie 2006, Mircia Chelaru a devenit vicepreşedinte al PC. Conform unei decizii a Biroului Politic al Partidului Conservator din 17 aprilie 2007, adoptate cu majoritate de voturi, generalul (r) Mircea Chelaru a fost exclus din partid, alături de Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PC, conducerea partidului considerându-i vinovaţi de încercarea de destabilizare a formaţiunii. În 2019, Mircea Chelaru a pus bazele Partidului Neamul Românesc alături de Ninel Peia, partid din partea căruia a candidat pentru un fotoliu de primar general al Primăriei Bucureşti.

Mircia Chelaru a devenit, în anul 2000, doctor în Ştiinţe militare. Actualul deputat a fost, pe rând, comandant de batalion la Regimentul 30 Gardă (1976-1978), director al Diviziunii III de contraspionaj (cu atribuţii în supravegherea activităţilor iredentiste), comandant al Corpului 10 Armată „Ştefan cel Mare” din Iaşi (1997-2000). General de divizie, Mircea Chelaru a fost numit pe 15 februarie 2000 şef al Marelui Stat Major al Armatei Române şi, începând cu data de 25 octombrie 2000, a fost înaintat la gradul de general de corp de armată (cu 3 stele). Pe 31 octombrie 2000, Mircia Chelaru şi-a dat demisia din funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

În perioada august 1989 – martie 1990, Mircia Chelaru a fost şef al Cercetării (informaţiilor) la Divizia 57 Blindate. În martie 1990, el a fost trimis de Statul Major General la Târgu-Mureş, unde a organizat şi condus intervenţia armatei în evenimentele de acolo.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cel care a ridicat Tricolorul în inima Capitalei tuturor românilor

Fostul şef al Statului Major al Armatei Române, Mircea Chelaru, condamnat la trei ani cu suspendare pentru corupţie


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite