Florin Tene, antrenorul de portari la Steaua, după calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor: „Niţă poate să ajungă la nivelul lui Tătăruşanu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Tene, antrenorul care a trimis pe bandă rulantă portari pentru naţionala României, indiferent de clubul la care a lucrat, vede în Niţă, titularul Stelei din meciul ce i-a adus calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor, un viitor Tătăruşanu.

Steaua Bucureşti a reuşit să se califice în play-off-ul Ligii Campionilor după ce a învins cu 2-0 miercuri seară, pe Arena Naţională, echipa Sparta Praga. "Adevărul" a realizat un interviu în exclusivitate cu Florin Tene, antrenorul de portari de la Steaua Bucureşti.
 
Adevărul:  Sparta Praga n-a fost o echipă chiar facilă. Ce înseamnă pentru Steaua că a eliminat-o?

Florin Tene: Este o performanţă foarte frumoasă şi o calificare foarte muncită pentru că Sparta fusese favorită în această manşă, dar noi am avut şansa noastră. E o bucurie imensă pentru noi, fiindcă a fost o performaţă extraordinară. 


Adevărul:  Ce impresie v-a făcut portarul echipei cehe, prin comparaţie cu Niţă, titularul Stelei?

Florin Tene: Portarul lor nu mi-a lăsat o impresie deosebită. Mă aşteptam să la un portar mult mai bun pentru experienţa lui, fiindcă vorbim de un portar de 35 de ani. Dar eu sunt bucuros că portarul nostru a fost într-o formă foarte bună şi a demonstrat că este într-o creştere evidentă. Să nu uităm că el a venit la Steaua, la un moment-dat ca al patrulea portar, iar acum face parte din Lotul Naţional al României şi chiar poate să concureze pentru titularul postului.


Adevărul:  Ce i-aţi fi spus lui Niţă, aseară, în cazul în care s-ar fi ajuns la lovituri de la 11 metri?

Florin Tene: Noi lucrăm cât trebuie la antrenamente şi, în general, nu mai vorbesc în timpul meciului cu portarul. Ne facem treaba, de obicei, cu o săptămână, două, trei, înaintea meciului. În momentul în care îşi dă examenul în ziua respectivă, nu face decât să pună în practică ceea ce a lucrat la antrenamente.


Adevărul:  Aţi avut de ales între Niţă şi celălalt portar al Stelei, Cojocaru, amândoi sportivi pe creştere. În general, în funcţie de ce îi titularizaţi (criteriile sunt diferite, ştim, faţă de jucătorii de câmp)?

Florin Tene: Pentru meci alegi, de obicei, portarul care este în cea mai bună formă de moment. Eu, acum, spre exemplu, am doi portari Niţă, mai în vârstă, cu experienţă, într-o formă foarte bună şi Cojocaru, care e un portar tânăr, de 21 de ani, care are perspective foarte mari să plece şi el la echipa naţională. Cred că am noroc de doi portari talentaţi, muncitori, şi sper să se vadă mâna mea şi de acum încolo. Acum, după ce în România s-a schimbat regulamentul, eşti obligat să bagi un tânăr până în 21 de ani. Cojocaru are sub 21 de ani şi vor mai fi meciuri, în campionatul românesc, unde o intrăm şi cu portarul tânăr . Pentru noi este un avantaj că avem un portar tânăr şi talentat care îşi face treaba cum trebuie. 


Adevărul: Steaua a avut întotdeauna portari de valoare. Vine vreunul din spate, la fel de profitabil ca Tătăruşanu?

Florin Tene: În momentul de faţă Niţă este într-o formă extraordinar de bună şi eu cred că Niţă poate să ajungă la nivelul lui Tătăruşanu, dacă Steaua are rezultate bune în Cupele Europene. 


Adevărul: Câtă încredere dă un portar echipei sale?


Florin Tene: Aici se poate discuta foarte mult, însă o să încerc să sintetizez. Unui portar îi trebuie, în primul rând, o personalitate foarte puternică. Un portar trebuie să aibă un caracter foarte puternic. Un portar trebuie să dea încredere, siguranţă. Trebuie să salveze echipa din momentele grele, altfel spus, portarul contează foarte mult într-o echipă. Jucătorii, aţi văzut, se mai salvează unul pe altul, dar un portar dacă a greşit, s-a terminat! La el, greşeala se vede imediat, de asta spun că portarul contează foarte mult pentru echipă şi, spre norocul nostru, noi chiar avem doi portari buni. Aseară, când a fost un meci foarte dificil, un meci foarte tensionat, un meci cu încărcătură  foarte mare, portarul nostru şi-a pus în practică stăpânirea de sine, pentru că în momente ca cel de aseară trebuie să te ducă şi mintea, nu doar fizicul şi talentul. Niţă a fost pus şi în faţa unor momente dificile, pe care le-a trecut cu brio. 


Adevărul:  Aveţi o anumită strategie pentru el?

Florin Tene: Da, este o strategie. În general. Pe unde am  fost, portarii care  au mers pe mâna mea au fost în creştere în general, au ajuns la  echipa Naţională. Fie că am lucrat la Steaua, la Dinamo, la Petrolul, la echipa naţională a României, am lucrat aproape 11 ani şi mi-au trecut prin mână marii portari ai echipei naţionale, printre care Tătăruşanu, Pantelimon, Bălgrădean ş.a.m.d. Mie îmi place să las ceva în urma mea. Am, într-adevăr, o strategie conturată pe termen lung. Niţă era, cum spuneam, al patrulea portar la Steaua, iar acum e de echipa naţională. Cred că munca mea se vede!


Adevărul:  De ce sunt portarii consideraţi "altfel" decât jucătorii de câmp?

Florin Tene: Ca să vă spun aşa, mai pe româneşte, portarul este considerat un pic mai nebun faţă de colegii săi! Dar, de fapt, nu e vorba de nebunie, ci de curaj. Un curaj extraordinar, peste limita unui om normal. Un portar trebuie să sară cu capul la piciorele unui jucător – portarul trebuie să fie mult, mult mai curajos decât un alt jucător. 


Adevărul:  Pe dumneavoastră, personal, ce portar român v-a determinat să optaţi pentru acest post atunci când aţi ales să faceţi fotbal? 

Florin Tene:Eu am fost un portar de talie medie, nu am fot un portar foarte înalt. Pe vremea mea, mi-au plăcut portari cum au fost Iordache  sau Ioniţă, care au fost un model pentru mine!


Adevărul:  iar dacă vorbim de portari de  valoare internaţională,  Cech sau Casillas?

Florin Tene: Amândoi îmi plac foarte mult. Doi portari de mare valoare internaţională : poate mai mult Casillas, ca model mi se pare că este mai pe stilul meu. Sau, mai bine spus, eu pe stilul lui.


Adevărul:  Revenind la victoria de aseară, cum aţi sărbătorit rezultatul şi care este starea de spirit în echipă?

Florin Tene: De sărbătorit, am sărbătorit în cantonament. Am băut o bere împreună, iar acum mergem la antrenament. Nu ne-am permis o mare sărbătoare, pentru că mai avem două meciuri de Liga Campionilor foarte importante. În echipă e o stare de spirit foarte bună şi privim cu optimism următoarele meciuri. E o atmosferă fantastică şi sperăm că o să o ţinem tot aşa.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite