Explozie de cazuri de COVID-19 în Argeş. Faţă de acum o lună, media zilnică de îmbolnăviri e de 10 ori mai mare

Explozie de cazuri de COVID-19 în Argeş. Faţă de acum o lună, media zilnică de îmbolnăviri e de 10 ori mai mare

Pacienţi cu Covid-19, la Spitalul Judetean de Urgenţă Piteşti

Autorităţile din Argeş au fost primele care au impus (din vară) purtarea măştii de protecţie în spaţiu deschis. Efectele s-au văzut în octombrie: o medie sub 30 de noi infectări în 24 de ore. Vineri, 27 noiembrie, sunt de peste 10 ori mai multe, iar Piteştiul este la un pas de carantină.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul lunii trecute, judeţul Argeş era considerat un exemplu la nivel naţional. Restricţiile severe impuse încă din vară au făcut ca numărul îmbolnăvirilor să scadă de la peste 100 într-o zi, la mai puţin de 20 şi să se păstreze ulterior, la începutul lunii octombrie, undeva între 20 şi 30 de noi cazuri confirmate zilnic. 

Minunea a durat însă doar câteva săptămâni. Raportările zilnice au început să devină îngrijorătoare, culminând, în data de 19 noiembrie, cu 446 de noi infectări raportate pentru 24 de ore.
 
Astăzi, spre exemplu, în Argeş vorbim de un total de 12.984 de persoane infectate de la începutul pandemiei şi 371 de decese. Doar pentru ultimele 24 de ore, judeţul a raportat 328 de noi cazuri (în condiţiile în care, în acelaşi interval, s-au făcut doar 722 de testări) şi 7 morţi în rândul pacienţilor cu COVID-19. 
 
Două localităţi din Argeş sunt la un pas de intra în carantină. Municipiul Piteşti, care a atins o rată de incidenţă de 8,60 cazuri la mia de locuitori şi comuna Moşoaia, cu 8,87 cazuri la mia de locuitori.
 
"Lucrăm la un set de măsuri suplimentare. Dacă evoluţia va fi una negativă, le vom aplica. Nu este însă cazul acum, având în vedere că tocmai au fost prelungite restricţiile şi generalizate la nivelul întregului judeţ. Ne aşteptăm la o uşoară scădere a ratei de incidenţă", a precizat prefectul de Argeş, Emanuel Soare.
 

Restricţii, timp de două săptămâni, în tot judeţul

Decocamdată, tendinţa e de creştere a numărului cazurilor noi raportate zilnic, iar explicaţia este că argeşenii au devenit mai relaxati, deşi spitalele gem de pacienţi cu noul coronavirus. 
 
Iar creşterea e pusă pe seama celor care ignorără măsurile impuse la nivel naţional şi la nivel de judeţ şi au introdus, de săptămâna aceasta, noi restricţii în tot judeţul, restticţii valabile începând cu 24 noiembrie, timp de 14 zile
 
Concret, pe tot teritoriul judeţului Argeş,este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, în toate localităţile din judeţul Argeş.
 
Este în schimb, permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, doar numai pentru persoanele cazate în aceste unităţi, în toate localităţile din judeţul Argeş.Sunt interzise activităţile în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte  în toate localităţile din judeţul Argeş şi este, de asemenea, interzisă activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc în toate localităţile din judeţul Argeş.
 
Cu toate acestea, chefurile private se ţin lanţ, deşi amenzile curg. În plus, sunt numeroase exemple de de restaurante şi săli de jocuri de noroc abia sancţionate care redeschid localurile imediat după plecarea politistilor.
 
"Miercuri,  25 noiembrie,  poliţiştii au depistat, de două ori, faptul că o sală de jocuri de noroc, de pe raza municipiului Piteşti, funcţiona, încălcând prevederile H.C.J.S.U. nr. 60/23.11.2020. Societatea comercială a fost sancţionată cu amenzi în valoare toatală de 4.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19", precizează IPJ Argeş.
 

Microbuze umplute până la refuz

Transmiterea cea mai accentuată pare a fi însă în mijloacele de transport, căci sunt microbuze care continuă să circule burduşite de călători.
 
Săptămâna aceasta, poliţiştii pitelteni au depistat  în trafic, pe Calea Craiovei, un microbuz care efectua transport public de persoane, prin curse regulate, fără respectarea normelor legale în vigoare.
În urma verificărilor, s-a constatat că în microbuz se aflau 15 persoane în plus faţă de numărul de locuri, nerespectându-se, astfel, măsurile de distanţare. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 3.000 de lei. 
 
În aceaeşi zi (miercuri) tot în Piteşti, pe Calea Bucureşti, un alt microbuz care efectua transport public de persoane, prin curse regulate, a fost depistat că cu mai mulţi  pasageri faţă de numărul de locuri. Amenda a fost identică: 3.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
 
Pentru că şi spaţiile comerciale sunt considerate zone de  transmitere comunitară, pentru sărbători s-au anunţat alte câteva măsuri care privesc indeosebi supermarketurile şi marile centre comerciale. S-a stabilit, spre exemplu, să se renunţe la coşurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. 
 

Îţi recomandăm să citeşti şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările