Experimentul Piteşti - cel mai mare şi mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est

Experimentul Piteşti - cel mai mare şi mai intensiv program de
spălare a creierului prin tortură din blocul
de Est

Deţinuţii, pe lângă bătăile severe administrate regulat, erau siliţi să se tortureze reciproc, cu scopul de a descuraja loialităţile dinaintea încarcerării

Istorici, scriitori şi foşti deţinuţi politici din toată ţara îşi dau întâlnire la Piteşti pentru a discuta despre  ceea ce a însemnat fenomenul reeducării prin tortură. Printre invitaţii simpozionului, care este unul internaţional, se numără şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

În perioada 26-28 septembrie 2014  are loc cel de-al XIV-lea Simpozion internaţional ,,Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură”, organizat de către Fundaţia Culturală Memoria - Argeş, Primăria Piteşti, AFDPR Argeş, Muzeul Judeţean Argeş, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi de Fundaţia Română pentru Democraţie Bucureşti

Experimentul Piteşti sau Fenomenul Piteşti s-a petrecut în fostul penitenciar din Piteşti, renumit pentru aşa-zisele încercări de „reeducare“ efectuate cu autorizaţia autorităţilor comuniste în perioada anilor 1949-1952. Scopul experimentului a fost de a îndepărta convingerile şi ideilor politice şi religioase ale deţinuţilor.

Estimările totale referitoare la numărul celor care au suferit în urma acestui experiment ajung la 5.000 de oameni. În urma torturilor la care au fost supuşi au murit între 100 şi 200 deţinuţi. Procesul de „reeducare“a implicat pedepse psihologice, de obicei prin umilire şi tortură fizică. Metoda de tortura folosită la Piteşti  era violenţa fizică.

 Deţinuţii, pe lângă bătăile severe administrate regulat, au fost siliţi să se tortureze reciproc, cu scopul de a descuraja loialităţile dinaintea încarcerării.

Festivitatea de deschidere a evenimentului va avea loc în Sala Mare a Primăriei Piteşti, vineri, 26 septembrie, de la ora 10.00. Printre vorbitori, Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, Ion Iovcev din Tiraspol, acad. Nicolae Dabija şi nu numai. Sunt programate, totodată, lansări de carte - Vasile Şoimaru, Cornel Constantin Ciomâzgă, Mihai Taşcă, Anatol Petrescu, Diana Vrabie şi Constantin Chirilă – iar după vizita la Grupul monumental Experimentul Piteşti,  oaspeţii  vor putea vizita  ceea ce a mai rămas din fosta închisoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: