EXCLUSIV Cum a murit cu zile o tânără de 21 de ani, infectată cu SARS-CoV-2: „Cei de acolo mi-au zis că pot să plec“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânăra a ajuns prea târziu la Spitalul Judeţean Argeş pentru a fi salvată FOTO: arhivă Adevărul
Tânăra a ajuns prea târziu la Spitalul Judeţean Argeş pentru a fi salvată FOTO: arhivă Adevărul

O tânără din Argeş a murit la o săptămână după mama sa, ambele având COVID-19. Medicul de familie al tinerei acuză că Ambulanţa a venit la peste opt ore de la primul apel, iar şefa de la Ambulanţă recunoaşte că s-a intervenit mai târziu şi că este o anchetă internă în curs.

Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul de Ambulanţă Argeş au declanşat două anchete după ce o tânără de 21 de ani, din Rucăr, infectată cu SARS-CoV-2, a murit la o săptămână după ce mama ei, şi ea infectată, a decedat. Când fiica şi-a dat ultima suflare luni 27 aprilie, tatăl se afla într-un cort al Spitalului Judeţean Argeş, în timp ce aştepta disperat să fie testat.

Iată ce a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul“ dr. Alina Şendroiu, medicul de familie al Andreei, tânăra de doar 21 de ani care a murit la o săptămână după mama sa.

„Ştiam de fată că e pozitivă. Mama ei, tot pozitivă, a decedat pe 18 iulie. Săptămâna trecută, luni, pe 20 iulie, m-a sunat mătuşa fetei, care stă în aceeaşi curte, să îmi spună că fata se simte rău şi că mă roagă să vin să o văd. I-am explicat că probabilitatea e foarte mare ca fata să aibă COVID şi că vizita mea la domiciliu nu are vreun rost. I-am spus să cheme Ambulanţa. Fata a chemat Ambulanţa şi a ajuns la Spitalul Judeţean la Piteşti la ora 21. I s-a recoltat testul pe la miezul nopţii, a stat în cort. Marţi, 21 iulie, am sunat-o pe fată şi mi-a spus că e acasă, că nu a putut dormi în cort. Andreea mi-a spus: «Cei de acolo mi-au zis că pot să plec». I-am spus că nu ar fi trebuit să plece deoarece era febrilă. Fata mi-a spus că a semnat o declaraţie pe propria răspundere şi că la ora 3 dimineaţa s-a întors la Rucăr. I-am spus că nu e OK că s-a dus acasă, în condiţiile în care era febrilă simptomatică”.

Tânăra a putut pleca acasă la Rucăr pe semnătură şi din cauza vidului legislativ care a existat după decizia CCR prin care internarea obligatorie şi carantina au fost declarate neconstituţionale.

Marţi, 21 iulie, la ora 17.00, Andreea a primit telefonic rezultatul testului: era pozitivă. A sunat-o pe doctoriţa de familie, care i-a spus că ar trebui să meargă la spital. Numai că tânăra a refuzat, motivând că nu vrea să meargă în spitalul în care a murit mama sa.

De marţi 21 şi până sâmbătă 25 iulie, tânăra nu a mai discutat cu medicul de familie. În dimineaţa de 25 iulie, o cunoştinţă a tinerei a sunat-o pe doctoriţa Şendroiu, spunând că Andreea se simte foarte rău. „Respectiva cunoştinţă mi-a spus că Ambulanţa refuză să vină să o ia pe Andreea pentru că nu are foaia printată de la testul COVID pozitiv. Numai că Andreea primise telefonic rezultatul testului, nimeni nu îi trimisese vreo foaie. Am sunat-o pe Andreea, care mi-a spus textual: «De la ora 10 dimineaţa tot sun la Ambulanţă şi refuză să vină să mă ia pentru că nu am testul acela printat». Drept urmare, am sunat şi eu la Ambulanţă”, spune doctoriţa Alina Şendroiu. Aceasta s-a recomandat, spunând celor de la Ambulanţă şi numele pacientei şi că era diagnosticată pozitiv cu SARS-CoV-2. „Mi s-a răspuns în doi peri: «Nu avem ce să îi facem că nu are testul». Le-am precizat din nou că fata era pozitivă şi că mama ei murise cu o săptămână în urmă şi că pot lua testul printat de la Spitalul Judeţean Argeş, care e chiar lângă sediul Serviciului de Ambulanţă Argeş. Am vorbit şi cu o doctoriţă, care mi-a spus că nu are unde să o ducă”, povesteşte doctoriţa Alina Şendroiu.

Numele tinerei, introdus greşit în baza de date a DSP Argeş

Ambulanţa nu a venit însă nici după o oră de la apelul medicului de familie, aşa că Andreea a sunat-o din nou pe doctoriţă. Drept urmare, Alina Şendroiu a sunat la DSP Argeş, unde se centralizează toate testele pozitive: „Acolo am fost pusă în legătură cu un domn maior, şeful celulei de criză, care mi-a spus că nu a crezut că se poate întâmpla să nu poată ajuta un om. L-am rugat să caute după nume prin teste. Numai că numele fetei nu apărea. I-am spus să caute după CNP, moment în care respectivul domn mi-a spus că numele fetei a fost introdus greşit în baza de date a DSP Argeş, una dintre litere fiind diferită. Ulterior, după mai bine de opt ore de la primul apel, o Ambulanţă a plecat de la Piteşti şi a ajuns la Rucăr pe la ora 21.00. Fata a fost transportată la Spitalul Municipal Câmpulung. Saturaţia de oxigen a fetei era proastă, astfel că au pus-o pe Terapie Intensivă. A doua zi, duminică, 26 iulie, fata a fost transferată la Spitalul Judeţean Argeş, însă era deja prea târziu. Fata a murit luni, 27 iulie, iar tatăl ei a fost depistat pozitiv în aceeaşi zi. În opinia mea, cei de la Ambulanţă erau obligaţi să vină să o ia pe fată, deoarece era pacient simptomatic pozitiv. Trebuie făcută o anchetă şi să plătească toţi cei care au greşit. E o nenorocire ce se întâmplă în spitale. Eu l-am avut pe tata la Râmnicu Vâlcea. A fost lăsat să zacă pe holul spitalului până i-a venit rezultatul testului. Nimeni nu îi bagă în seamă pe pacienţi până când vin rezultatele...”, a mai spus medicul de familie.

Şefa Ambulanţei Argeş: „Am văzut şi eu că Ambulanţa a ajuns mai târziu”

Am stat de vorbă şi cu doctoriţa Luminiţa Paul, directorul Servicului Judeţean de Ambulanţă Argeş legat de acuzele aduse de medicul de familie al tinerei decedate.

„Este o anchetă internă în derulare. Am văzut şi eu că Ambulanţa a ajuns mai târziu la dumneaei. Dispecerii mei acceptă şi pacienţi care nu au rezultatul testului. Mi-e greu să cred că au refuzat-o, o să vedem ce reiese din anchetă. Legat de acea tânără, cred că problema e cum a putut să fie primită la Pneumologie la Câmpulung şi apoi transferată la Spitalul Municipal Câmpulung, cu o saturaţie proastă a oxigenului”, ne-a declarat medicul Luminiţa Paul.

„Noi suntem depăşiţi ca dispecerat“

Referitor la faptul că Ambulanţa a ajuns după multe ore la pacientă, Luminiţa Paul precizează: „Gândiţi-vă că noi ne ocupăm de două tipuri de urgenţe: cele clasice şi urgenţele COVID. Doar Serviciul de Ambulanţă mai răspunde la telefon legat de confirmaţii pozitiv la domiciliu. Noi discutăm cu dumnealor, să vedem în ce stare sunt, unde să îi ducem, să dăm telefoane la toate spitalele, să sunăm la Centrul Judeţean de Coordonare a Intervenţiilor şi apoi la Centru Naţional. Noi suntem depăşiţi ca dispecerat, nu facem faţă. Noi trebuie să le găsim locuri celor confirmaţi pozitiv. Legat de cazul la care faceţi referire, nu cred că a fost refuzată de colegii mei, probabil că s-a întârziat din lipsă de resurse sau pentru că nu i-au găsit loc pacientei. Nu este vorba de rea-voinţă. Vor fi luate categoric măsuri dacă se va dovedi că cineva a greşit. E o dramă acel caz... Vom cere la STS înregistrările conversaţiilor telefonice din acea zi”, a conchis şefa Ambulanţei Argeş.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un nou record negativ: 1.356 de români infectaţi cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore

Tânără răpită din România şi forţată să se prostitueze în Italia. Cum a reuşit să scape din sclavia sexuală

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite