EXCLUSIV Cine minte în scandalul Lactate Brădet? Acuzaţii de minciună între patron şi autorităţi, după ce şapte angajaţi ai fabricii au fost găsiţi cu E. coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROBE. Un nou scandal loveşte firma de lactate din Argeş, ai cărei angajaţi sunt purtători ai bacteriei E.coli. În timp ce Marius Badea susţine că el a cerut efectuarea analizelor la Institutul Cantacuzino pentru îndepărtarea suspiciunilor, directoarea DSP Argeş Sorina Honţaru declară că probele au fost recoltate la iniţiativa instituţiei sale.

Un nou scandal loveşte firma Lactate Brădet din Argeş. După ce analizele de la Institutul Cantacuzino absolviseră brânza din Brădetu de îmbolnăvirea bebeluşilor din judeţ, probele recoltate de la angajaţi au revelat că şapte dintre ei sunt purtători ai bacteriei Escherichia Coli. În probe au fost găsite gene ce provoacă apariţia sindromului hemolitic uremic (SHU), care unora dintre micuţi le-a fost fatal.

Încă o contradicţie s-a iscat între autorităţi şi firma de lactate. În timp ce Marius Badea susţine că el a cerut efectuarea analizelor la Institutul Cantacuzino pentru îndepărtarea suspiciunilor, directoarea DSP Argeş Sorina Honţaru declară că probele au fost recoltate la iniţiativa instituţiei sale. „La cererea noastră s-a făcut această analiză de E.coli, pe cheltuiala noastră, la Institutul Cantacuzino. Eu am mers şi am luat coprocultoarele de la DSP, le-am dus angajaţilor acasă luni seara, iar marţi dimineaţa le-am dus la DSP. Să aibă puterea să recunoască! Dar de ce n-au cerut analize şi angajaţilor magazinelor unde s-a găsit marfa contaminată?“, spune patronul Brădet. „Să spună oricui, nu mie. Noi le-am lăsat seara coprocultoarele, cu recomandare de prelevare de materii fecale. Eu am trimis apoi probele la Cantacuzino“, afirmă dr. Sorina Honţaru.

E.coli, parazit pe circuit

Patronul Brădet, Marius Badea, neagă implicarea acestor angajaţi cu E.coli în circuitul în care există contact direct cu brânzeturile. „În secţia de brânzeturi, una dintre cele două secţii pe care le avem, 90% din procesul tehnologic se face fără contact al omului cu produsul. Singurul moment în care există acest contact este la ambalare, când brânza se ia cu mâna şi se pune în ambalaj. Niciunul dintre aceşti angajaţi nu lucrează în acest sector, unde brânzeturile ar fi putut fi aşa-zis «contaminate»“, a declarat Marius Badea pentru „Adevărul“.

El susţine că prezenţa acestei bacterii nu poate fi cauza îmbolnăvirii bebeluşilor internaţi la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti. „Nu este grav! Orice om se poate îmbolnăvi de E.coli, de aceea nici nu figurează printre analizele cerute la locul de muncă. Aici este importantă igiena, ca oamenii să aibă conştiinţă. Noi am solicitat, personal, această analiză, ca să închidem lanţul suspiciunilor. Iată că ni se întoarce medalia, pentru că am fost sinceri“, spune Marius Badea.

Anunţul făcut la 3 martie de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prin care transmitea că s-a descoperit brânză cu bacteria E.Coli, produsă de Lactate Brădet Argeş, a isterizat opinia publică din mediul online. Mai mulţi români s-au coalizat cu proprietarul fabricii, creând grupul de susţinere prin care dau vina pe o conspiraţie a Statului cu marii producători străini contra micilor întreprinzători locali. Ei sunt convinşi că brânza nu putea fi de vină pentru moartea celor trei copii din Argeş şi pentru valul de îmbolnăviri care au dus la dializarea supravieţuitorilor.

Ultimul caz, în Italia

Îmbolnăvirea copiilor cu sindrom hemolitic uremic, produs de bacteria E.coli, a depăşit graniţele României. Ultimul caz a apărut în Italia, unde un copil român din Florenţa, în vârstă de 14 luni, a fost internat în spital, marţi, având aceeaşi boală cu a bebeluşilor din Argeş. Familia a relatat că printre altele, copilul a mâncat brânză de Brădet cumpărată de la un magazin din oraş la data de 1 martie

Lactate Bradet foto Facebook

Fabrica Brădet şi-a încetat producţia la 28 februarie, iar la 1 martie, produsele Brădet, care sunt exportate în Comunitatea Europeană, au fost retrase de pe piaţă. În Toscana, firma Quarrata este cel mai mare distribuitor al produselor firmei Lactate Brădet. Marfa din Italia, care ar fi putut cauza îmbolnăvirea bebeluşului român care consumase din lactate, a fost incinerată acolo. „Ne-ar fi costat mult mai mult să aducem produsele în ţară. Am preferat să le incinerăm acolo, au fost distruse în Italia“, arată patronul.

„Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat“, au precizat autorităţile din Florenţa.

Apărarea firmei Brădet

Firma Brădet a convocat miercuri, o conferinţă de presă la Bucureşti, pentru a îşi expune punctul de vedere despre focarul de infecţie cu E.coli. Marius Badea spune că singur se va apăra împotriva acuzelor autorităţilor care au arătat neregulile găsite la firma sa, despre care crede în continuare că nu sunt cauza îmbolnăvirilor copiilor. „Categoric este alta cauza îmbolnăvirii, de aceea am şi sistat producţia până când se elucidează toată povestea. Eu mă apăr singur, nu mă învaţă nimeni, nu-mi face nimeni campania. La ce imagine negativă avem, depinde de noi să ne salvăm. Comunicarea mi-o fac eu singur, cu argumentele naturale. Iar dacă ne facem bine înţeleşi, cetăţenii vor veni în firmă, să fie acţionari, alături de noi, cu zecile de mii. Acum, numărul lor a depăşit 100“, a mai anunţat Badea. Lactate Brădet SRL a pornit o campanie de subscripţii pentru transformarea în societate pe acţiuni - Brădet Românesc SA.

La conferinţa de presă, patronul Lactate Brădet a dat amănunte despre cele întâmplate. „Niciun angajat al firmei nu este bolnav, conform legislaţiei române în vigoare. Am crezut la început că este o un accident, o greşeală, că cineva a informat greşit. Dar ne temem că e mai mult. Am apelat la colaboratorii noştri din Germania să facă analize din produsele pe care le aveau la vânzare. Buletinele lor de analize au toate rezultate negative. Renumita brânză găsită cu probleme la magazin a avut contraprobă la noi în fabrică – şi este negativă. Deci trebuie căutat unde s-a infectat şi ce s-a întâmplat“, specifică Marius Badea.

ecoli

Patronul de la Brădet a precizat că a cerut analize separate, din aceleaşi loturi incriminate de autorităţi, dar de la produsele aflate în fabrica proprie. „Am comandat analize la setul de brânză, din lotul incriminat. Am cerut ca analizele să fie făcute afară, în Germania. Mi-am permis să le fac publice întâi dumneavostră, presei şi oamenilor care au crezut în noi, apoi autorităţilor care nu au făcut decât să ne denigreze, fără să respecte deontologia. Uitaţi rezultatul: „Nedetectabil“. Şi în laboratoarele româneşti, nu doar în cele din Germania, rezultatele sunt negative, la produsele din fabrica noastră, nu la cele de la magazine, de la vracuri. De la declanşarea scandalului, fabrica a fost oprită. Am făcut numai analize, sute, la apă, cheaguri, ambalaje, produse, să vedem dacă suntem sau nu vinovaţi. Pentru că suntem arătaţi cu degetul mai mult decât trebuie. Institutul Cantacuzino a zis că nu suntem vinovaţi de îmbolnăvirea copiilor şi noi milităm să aflăm ce s-a întâmplat, de fapt, cu ei“, a mai spus Badea.

În legătură cu focarul de E.coli, patronul a declarat că a aşteptat să aibă rezultatul analizelor de la Institutul Cantacuzino, acolo unde el ceruse să fie efectuate. Acestea au venit marţi seara, confirmând anunţul făcut de DSP Argeş în presă. „Nu era normal să mă anunţe pe mine întâi? Că doar eu am cerut analiza asta, care nu este necesară în alimentaţia publică. Dar au anunţat întâi presa, apoi pe mine. Este o scăpare, este o eroare, este o coincidenţă sau o intenţie? Ceva îmi scapă. Fusesem anunţat din 11 martie. Dar am vrut să văd hârtiile, nu doar comunicatul. Suntem singura firmă care a cerut aşa ceva, pentru că nu ne-am dat la o parte, vrem să ştim adevărul şi vrem să reintrăm în anonimat. Avem o producţie de 8-10 tone pe zi. S-au îmbolnăvit 40 copii de la un corn şi un lapte, iar noi, cu aşa producţie, nu am avut niciodată probleme! Am întrebat autorităţile care este tratamentul pentru E.coli, au vrut oamenii ce trebuie să facă de-acuma. Deşi ei nu bagă mâna în marfă, au norme bine stabilite. Şi orice persoană de peste 2 ani este purtătoare de E.coli. Autorităţile nu au ştiut să ne zică nimic“, a mai spus Marius Badea. Angajaţii care lucrează cu manipularea produselor lactate au fost trimişi acasă cu recomandarea să nu îşi reia activitatea decât cu aviz medical.

Furnizorul cu paznic bolnav de E.coli: „Eu trebuie să-mi arunc acum laptele?“

Agrostar Farmex, una dintre fermele de vaci din Argeş, este unul dintre furnizorii de lapte ai producătorului Lactate Brădet. După ce coproculturile au arătat că şi un angajat al Agrostar este purtător al tulpinii de E.Coli care provoacă sindrom hemolitic uremic, proprietarul fermei se teme că nu va mai găsi un procesator pentru cele 3 tone de lapte produse zilnic.

Angajatul la care s-a găsit acea tulpină de E.Coli era un paznic de noapte la fermă. N-are absolut nicio legătură cu laptele, produsul care pleacă de aici, de la mine către fabrica Lactate Brădet. La noi, laptele nu ia contact nici măcar cu aerul. Pleacă din ţâţa vacii, ca să spun, aşa, pe româneşte, direct în tancurile de răcire, iar de aici, direct către fabrică şi, la cât de bine ştiu eu că e făcut procesul tehnologic la Lactate Brădet, mă îndoiesc că are cum să se producă vreo infestare pe lanţul tehnologic. Gândiţi-vă doar că a fost găsit un lot cu E.coli de la Brădet, o singură dată, la acel magazin. Bacteria putea fi transmisă acolo, spre exemplu, dar nimeni nu s-a gândit să-i trimită la analize şi pe angajaţii magazinului. Toată lumea se uită către fabrică şi către fermieri. Eu livram zilnic 3 tone de lapte către Lactate Brădet. Ce să fac, să le arunc? E greu să găseşti, aşa, din scurt, un alt procesator care să-ţi ia toată cantitatea, pentru că fiecare are, la rândul lui, furnizorii săi. De bine, de rău, după izbucnirea scandalului cu brânza cu E.Coli, am reuşit să găsesc o altă fabrică la care să trimit lapte, dar după noul scandal, mă tem, sincer, că nu va mai vrea nici ea laptele meu. Şi pentru ce? Pentru că un paznic de noapte, care n-avea nicio tangenţă cu laptele, a fost găsit cu E.coli. Vaca nu ştie de scandalul cu E.coli, trebuie să-i dai să mănânce, s-o îngrijeşti, iar laptele, dacă nu i-l ia nimeni, îl arunci", a declarat, pentru „Adevărul“, Victor Marinescu, patronul Agrostar Farmex.

Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş: „Brandul Lactate Brădet pierde din valoare“

După scandalul brânzei cu E.Coli, autorităţile din Argeş s-au poziţionat de partea brandului local de lactate, însă noul scandal al angajaţilor depistaţi cu E.Coli îi face pe oficialii din Argeş să fie sceptici în privinţa redresării producătorului local. „Din păcate, după acest scandal, brandul Lactate Brădet pierde din valoare şi din şansele de se mai dezvolta pe piaţă, indiferent dacă rezultatele finale ale analizelor vor indica sau nu o legătură între angajaţi, brănză şi îmbolnăvirea bebeluşilor. Am stat chiar astăzi de vorbă cu reprezentanţii DSP Argeş: până acum nu s-a primit raportul final cu privire la analizele de la Brădet. Nu avem decât analize parţiale. Din păcate, însă, indiferent de rezultate, ajungem să pierdem un brand“, a afirmat preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, pentru „Adevărul“.

„Informarea de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş arată că din cele 19 probe de coproculturi recoltate de la fabrica de lactate, şapte au fost pozitive pentru cel puţin una dintre tulpinile de E. Coli patogen, iar dintre aceste probe, trei au prezentat genele verotoxină. Rexultatele au fost transmise către Ministerul Sănătăţii şi doar coroborat cu celelalte analize se poate stabili dacă există sau nu o legătură între îmbolnăviri şi angajaţii cu E.Colii. Până atunci nu putem spune că de aici au plecat îmbolnăvirile“, a declarat prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Buletin de analiză Lactate Brădet

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Mărturia patronului firmei Lactate Brădet, după ce şapte angajaţi au fost descoperiţi cu E. coli

Angajaţi ai fabricii „Lactate Brădet“ depistaţi cu E. Coli. Genele descoperite pot provoca Sindromul Hemolitic Uremic

Proprietarul companiei de lactate Brădet vrea să strângă 10 milioane de lei pe o platformă de finanţare. Cum pot românii deveni acţionari

Fermier implicat în scandalul infectării cu E.Coli: „Ce să fac, să arunc trei tone de lapte pe zi? Angajatul la care s-a găsit E.Coli era un paznic“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite