EXCLUSIV „Macron şi Le Pen sunt două figuri ale demagogiei“ - o analiză dură a filosofului francez Michel Onfray

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat cel mai important intelectual din Franţa şi unul dintre cei mai apreciaţi filosofi şi eseişti francezi, Michel Onfray (58 de ani) a acordat un interviu în exclusivitate cotidianului „Adevărul“ în care analizează profilul candidaţilor ajunşi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa programate pe 7 mai.

Profesor de filosofie, Michel Onfray este autor a peste cincizeci de volume, traduse în 25 de ţări. Între 1983 şi 2002 a predat filosofia la un liceu catolic din Caen (Normandia). În 2002, a demisionat din postul de profesor, criticând modul în care se predă filosofia în şcolile şi universităţile franceze, iar ulterior a înfiinţat în acelaşi oraş o universitate populară, al cărei coordonator este de atunci.

Onfray este adept al unei atitudini libertare şi hedoniste, ateu declarat, admirator al unor filosofi precum Diogene din Sinope, Aristip din Cyrene, La Metterie sau Friedrich Nietzsche, de la a căror gândire se revendică. Gândirea lui Onfray a fost influenţată şi de şcoala cinică, de materialismul francez şi de anarhismul lui Proudhon. O voce extrem de autorizată atunci când este vorba de politica din Franţa, Michel Onfray apare frecvent în paginile unor publicaţii prestigioase, precum „Le Monde“, „Le Figaro“ sau „The New York Times“.

Michel Onfray este la ora actuală filosoful francez contemporan cel mai bine cunoscut de către marele public, graţie scriiturii seducătoare şi a unui stil de reflecţie orientat înspre subiecte iconoclaste.

În interviul acordat în exclusivitate pentru „Adevărul“ după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Michel Onfray face o analiză extrem de pertinentă şi acidă a situaţiei politice din Franţa şi mai ales a celor doi candidaţi, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen.

Marine Le Pen funcţionează precum un bun sac de box mediatic”

Adevărul: Ce viitor vedeţi pentru Franţa în cazul în care Marine Le Pen câştigă alegerile din 7 mai?

Michel Onfray: Nu fac politico-ficţiune: toată lumea face apel să se voteze împotriva ei, Marine Le Pen nu va fi aleasă. Când ai de partea ta dreapta şi stânga liberală care vor să salveze liberalismul, stânga antiliberală care pretinde că trebuie salvată Republica de un fascism care este doar o fabulaţie, ce s-ar putea face ca să nu fii ales? Alegerile prezidenţiale din Franţa au fost câştigate de către Macron în seara primului tur.

Ar putea fi considerată Marine Le Pen un fel de Donald Trump feminin? Care ar fi principalul motiv al ascensiunii sale spectaculoase?

Da, aveţi dreptate. Şi vedem acest tip de „gură mare“ în opoziţie cum se calmează, ca şi alţii, de îndată ce ajunge la putere. Piaţa, capitalul, capitalismul, băncile fac legea şi o vor face cu astfel de persoane la putere. Uitaţi-vă numai cum a dat înapoi Donald Trump şi cum tot el, care promisese că va termina cu războaiele coloniale, a bombardat în doar câteva săptămâni Afghanistanul şi Siria şi a provocat Coreea de Nord. În ceea ce priveşte ascensiunea lui Marine Le Pen, ea se datorează faptului că Europa maastrichtiană se arată puternică faţă de cei slabi şi slabă cu cei puternici. Cei slabi îşi fac speranţe cu această femeie, care promite să le redea puţină demnitate.

Cum s-ar putea explica fascinaţia cultivată de către mass-media faţă de liderii cu vocaţie autoritară sau chiar extremistă, precum Marine Le Pen?

Mass-media sunt fascinate de către impactul care permite audienţa, audienţă ce la rândul său naşte beneficii. Pentru presă, totul trebuie să se plieze sub jugul audienţei. Or, se face impact cu oameni ce sunt agresaţi, ce sunt atacaţi şi împinşi la marginea limitelor lor pentru a obţine acea direcţie ce adună telespectatorii în faţa micilor ecrane înainte să fie adusă publicitatea. Marine Le Pen, ca şi tatăl său, funcţionează precum un bun sac de box mediatic.

Care ar fi în opinia dumneavoastră principalele atuuri ale lui Emmanuel Macron şi Marine Le Pen?

Nu doresc nici să caut, nici să găsesc atuuri în ceea ce le priveşte pe aceste două figuri ale demagogiei franceze.

image

Ţinând cont de rezultatele primului tur al alegerilor, am putea spune că structura clasică a politicii franceze este pe cale să se dizolve?

Societatea franceză se dizolvă în acelaşi timp cu civilizaţia în care Franţa se înscrie. Statul francez nu mai există deoarece a fost vasalizat de către Statul maastrichtian de mai bine de un sfert de secol. Partidele s-au dizolvat, marile figuri ale acestor partide s-au dizolvat, vechile clivaje s-au dizolvat, ca toate celelalte lucruri! Emmanuel Macron a fost fabricat de către o agenţie de comunicare şi marketing şi a fost promovat şi vândut ca un produs publicitar al Capitalului. Suntem de acum înainte într-un regim al post-politicii: Macron a fost numit de un Sistem pentru a face politica acelor agenţii ce l-au creat.

Macron s-a dovedit a fi executantul perfect al celor de la Bruxelles şi va continua politica liberală într-o manieră şi mai dură”

Într-un interviu, aţi spus că ”Viitorul lui Emmanuel Macron trebuie căutat în trecutul său, trecut ce este deja un pasiv”. Vă păstraţi opinia?

De ce mi-aş schimba-o? Tot ceea ce se întâmplă confirmă teza mea. Macron a venit din mediul bancar şi l-a consiliat pe Hollande, a cărui politică a făcut-o timp de doi ani în calitate de ministru al Economiei: legile ce poartă numele său şi legile lui Myriam El Komhri sunt legile cerute de către Bruxelles, iar Macron s-a dovedit a fi executantul perfect al celor de la Bruxelles. Şi va continua să fie executantul lor perfect.

Cât de mult a cântărit în opinia dumneavoastră în primul tur al alegerilor atacul terorist din Paris?

A cântărit destul de puţin acel atentat şi iată şi probele: Marine Le Pen s-a clasat pe locul doi în primul tur al alegerilor şi a fost învinsă de Macron care nu avea alt răspuns decât acela de a restructura serviciile de informaţii la nivel european. Francois Fillon, care a fost cel mai marţial după Marine Le Pen ca discurs s-a clasat pe locul al treilea şi a fost exclus din competiţie. De altfel, Fillon a şi părăsit politica de atunci...

Cum va fi în opinia dumneavoastră Europa după alegerile prezidenţiale din 7 mai din Franţa?

Oamenii îşi doreau să termine cu politica liberală, însă se vor regăsi cu cineva care va continua această politică liberală într-o manieră şi mai dură. Cred că vor urma turbulenţe.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite