EXCLUSIV ADEVĂRUL Jacques Attali, unul dintre cei mai influenţi gânditori din lume: „Ţările din Est vor avansa spre Europa rezolvând trei factori-cheie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacques Attali FOTO: EPA-EFE
Jacques Attali FOTO: EPA-EFE

Unul dintre cei mai influenţi gânditori la nivel global, scriitorul şi economistul francez Jacques Attali a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, interviu în care face, printre altele, şi o analiză a viitorului Europei de Est.

Născut pe 1 noiembrie 1943, Jacques Attali este economist, scriitor şi fost consilier al fostului preşedinte francez François Mitterrand (între 1981 şi 1991). Inclus în 2009 în topul „Foreign Policy“ al celor mai influenţi 100 de gânditori la nivel mondial, Jacques Attali a fondat patru institutţii internaţionale: Action contre la faim, Eureka, BERD şi Positive Planet.

Jacques Attali a publicat peste 1.000 editoriale în revista l’Express şi este autorul a 67 de cărţi, vândute în 7 milioane de exemplare şi traduse în 22 de limbi.

Vă redăm în continuare interviul pe care gânditorul francez l-a acordat în exclusivitate cotidianului "Adevărul":

Adevărul: De ce instrumente are nevoie zona euro pentru a supravieţui?

Jacques Attali: În opinia mea, zona euro nu este ameninţată şi merge foarte bine. Ea va supravieţui şi instrumentele pe care le are la îndemână sunt foarte bune. Zona euro s-ar putea consolida printr-un buget mai puternic. Zona euro are multe instrumente financiare pentru a supravieţui, multe reglementări bancare. Bineînţeles că zona euro se poate şi ameliora.

Care este scenariul dumneavoastră legat de viitorul Europei? Are Europa nevoie să se reinventeze?

Nu, Europa nu are nevoie să se reinventeze, Europa trebuie să se aprofundeze. Europa are nevoie să se întărească în anumite domenii, în special în cele ecologice şi sociale. Este nevoie de o Europă ecologic durabilă. Este necesară în Europa o creştere a solidarităţii în materie socială.

Ce previziuni aveţi în legătură cu viitorul Europei de Est?

Europa de Est face parte din Europa. Constat un mare progres în Europa de Est. Aş vrea să spun că Europa de Est va avansa spre Europa cu condiţia să aplice regulile statului de drept şi să lupte împotriva corupţiei şi să aibă o democraţie funcţională. Europa de Est depinde în mod esenţial de democraţia sa, de transparenţa sa şi de lupta sa împotriva corupţiei, aceştia sunt cei trei factori-cheie. 

De ce, ca să vă parafrazez, în Europa ca şi în alte părţi, aşteptăm până când e prea târziu ca să ne ocupăm de probleme?

Pentru că este în natura umană, atât în viaţa privată, cât şi în cea publică. Şi vedem acest lucru şi în ceea ce priveşte Brexitul.

Cum poate fi stopat populismul? 

Populismul poate fi stopat prin dezvoltarea de proiecte pozitive şi prin entuziasm.

De ce sunt europenii singuri?

Pentru că europenii încă nu au înţeles că dacă avem o problemă americanii nu sunt aici ca să ne apere şi că americanii nu ne mai consideră un aliat, ci o pradă de cucerit.

Cum ar putea fi explicată fascinaţia cultivată de către mass-media faţă de liderii cu vocaţie autoritară sau chiar extremistă? 

Pentru că aceşti lideri sunt foarte minoritari şi nu sunt aşa de fascinanţi comparativ cu liderii democratici. În acelaşi timp, există o fascinaţie a mass-media şi faţă de liderii democratici. Toată presa din lume acordă de exemplu ample spaţii preşedintelui Emmanuel Macron.

A fost consilierul special al lui François Mitterrand

JACQUES ATTALI

În 1972, la doar 29 de ani, Jacques Attali şi-a luat doctoratul în economie la Universitatea  Paris Dauphine. Şi tot în 1972 a publicat primele sale două cărţi, Analyse économique de la vie politique şi Modèles politiques, pentru care a fost recompensat cu premiul Academiei de Ştiinţe.

Jacques Attali a predat economia între 1968 to 1985 la Universitatea Paris Dauphine, la École polytechnique şi la École des Ponts et chaussées.

Colaborarea foarte strânsă a lui Jacques Attali cu François Mitterrand a început în decembrie 1973. Ulterior, în 1974, Attali a fost directorul de campanie al lui Mitterrand la alegerile prezidenţiale din 1974. În 1981, după ce a fost ales preşedinte al Franţei, François Mitterrand, l-a numit pe Attali consilierul său special şi reprezentant personal al său la summiturile europene şi G7.  

În perioada în care a fost consilierul lui Mitterrand, Jacques Attali şi-a făcut prieteni importanţi precum Raymond Barre, Jacques Delors, Philippe Séguin sau Jean-Luc Lagardère.

În 1991, Jacques Attali a înfiinţat la Londra Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fiind primul preşedinte al acestei bănci, între 1991 şi 1993.

În 1998, Attali a fondat Positive Planet, o organizaţie non-profit ce este activă în peste 80 de ţări, are peste 500 de angajaţi şi asigură finanţare, asistenţă tehnică şi consultanţă pentru peste 10.000 de microîntreprinderi.  

În 2008 şi 2010, preşedintele Nicolas Sarkozy i-a cerut lui Jacques Attali să prezideze o comisie însărcinată cu propunerea de reforme pentru a accelera creşterea economică a Franţei.

Pe 9 septembrie 2010, Jacques Attali a fost numit membru în directoratul faimosului Muzeu Orsay din Paris.

Pe 7 aprilie 2011, la Washington, D.C., Woodrow Wilson International Center for Scholars of the United States' Smithsonian Institution i-a acordat lui Jacques Attali Premiul Woodrow Wilson pentru Serviciu Public.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite