Excesul de vitamine poate avea consecinţe mai grave decât deficienţa acestora în organism. Ce se întâmplă dacă facem abuz de suplimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demineralizarea oaselor, afectarea ficatului şi rinichilor, căderea părului şi depresia sunt doar câteva dintre efectele consumului în exces de vitamine, o practică des întâlnită tocmai în rândul celor care cred că aceste suplimente nu pot avea decât efectele miraculoase.

Ei, bine, şi în cazul vitaminelor, excesul poate avea efecte adverse, uneori de o gravitate mai mare decât cea provocată de o oarecare deficienţă a acestor elemente în organism.

Banala vitamină C, recunoscută pentru beneficiile aduse sistemului imunitar, pe care, cel puţin o dată, cu toţii ne-am “prescris-o” singuri, măcar pentru a face faţă răcelilor din timpul iernii, poate deveni un inamic al organismului dacă abuzăm de ea.

Consumată în exces, vitamina C poate produce sângerări nazale, diaree, pierderi de calciu, iar ca efect pe termen lung ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi şi îmbolnăvirea vezicii biliare. De asemenea, supradozarea poate agrava boli precum hemocromatoza (acumularea excesivă de fier în sânge) sau talasemia (anemie de severitate variabilă care poate duce la o supraîncărcare cu fier a organelor) şi poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge. 

Şi excesul de vitamina D ne cauzează probleme. Dacă în doze optime ajută la absorbţia calciului în organism, consumată în exces, produce, pe lângă disconfortul creat de o senzaţie permanentă de sete şi urinări frecvente, demineralizarea oaselor şi apariţia calculilor renali, iar în unele cazuri se poate solda cu instalarea unei depresii.

"Suplimentele de vitamine şi minerale vor fi luate doar la recomandarea medicului, în urma efectuării unor analize de sânge. Sunt multe persoane care merg la farmacie pentru a cumpăra multivitamine atunci când se simt slăbite. Este o foarte mare greşeală să facem exces de vitamine sau să ni le administrăm la sfaturile unor persoane care nu au niciun fel de competenţe doar pe principiul că vitaminele sunt bune. Vitamina D luată în exces, de exemplu, poate avea reacţii adverse redutabile", explică pentru Adevărul, Anişoara Stancu - medic, medicină de familie. 

Dacă lipsa din organism a vitaminei A, lăudată pentru capacitatea ei de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi, duce la probleme dermatologice, respiratorii, sexuale, psihice sau digestive, consumul său în exces este la fel de dăunător. Atunci când dozajul depăşeşte necesităţile organismului, apar intoxicaţii, febră, scăderea în greutate, căderea părului, dureri de cap, dar şi dureri ale splinei, ficatului sau oaselor. 

O altă vitamină incriminată de efecte advese, atunci când este administrată în exces este vitamina E. Peste dozajul normal, creşte riscul bolilor de inimă, afectează ovarele şi duce la tulburări menstruale şi perturbă procesul de producere a celulelor sexuale.

Excesul de vitamina K

Vitamina K, una cu efecte pozitive pentru circulaţia sanguină atunci când se găseşte în organism în parametri normali, devine dăunatoare în momentul în care este administrată în exces. Anemia şi afectarea ficatului sunt cele mai frecvente simptome ale abuzului de vitamina K.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite