Evaluarea parentală de care ai nevoie dacă vrei să ştii cât de competent eşti ca părinte. Ce spune un psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Rolul de părinte nu e, cu siguranţă, uşor. Ca să-l poţi îndeplini corect e nevoie de o serie de abilităţi referitoare la identificarea şi înţelegerea nevoilor psihologice şi de dezvoltare ale copilului. Ca părinte, trebuie să poţi răspunde eficient la satisfacerea acestora într-un mod adaptativ.

Abilităţile tale fizice, intelectuale şi emoţionale cu privire la modul în care interacţionezi cu copilul (copiii) minor arată cât de competent eşti ca părinte.

Acest nivelul de competenţă parentală influenţează, de-a lungul vieţii, dezvoltarea abilităţilor prosociale ale copilului, care are nevoie de supraveghere, îndrumare şi disciplină. 

Dacă ai sau nu suficiente copetenţe în acest sens şi cât de pregătit eşti ca părinte să satisfaci aceste nevoi ale copilului poţi afla printr-o evaluare a abilităţilor tale parentale.

„Ȋn procesul de evaluare sunt utilizate instrumente psihologice standardizate şi validate ştiinţific , adaptate cultural şi normate pe populaţia din România, care oferă o cunoaştere validă a dimensiunilor evaluate. Plecând de la vulnerabilităţile identificate ȋn urmă evaluării sunt transmise recomandări de specialitate privind optimizarea, dezvoltarea abilităţilor parentale, a stilului parental şi se pun bazele unor programe particularizate de intervenţie”, precizează cunoscutul psiholog Ionuţ Ghiugan.

Evaluarea abilităţilor parentale are câteva obiective importante:

1. Să identifice nivelul abilităţilor parentale necesare creşterii sănătoase şi educării unui copil: dimensiunea cunoaştere, suport afectiv şi managementul stresului, disciplinare, managementul timpului, managementul crizelor;

2. Să determine stilul parental dominant (autoritar, perfecţionist, democratic, permisiv, neimplicat)  pe baza analizei calitative a comportamentului părintelui ȋn relaţia cu propriul copil;

3. Să furnizeze o imagine cât mai precisă a persoanei evaluate cu privire la principalele mecanisme de coping cognitiv-emoţional şi coping comportamental utilizate ȋn situaţîi negative/stresante, care acţionează inclusiv ȋn contextul ȋndeplinirii sarcinilor parentale;

4. Să identifice trăsăturile de personalitate care sunt asociate cu tulburările de personalitate care pot influenţa negativ ȋndeplinirea sarcinilor parentale.

Procesul de evaluare se derulează, de obicei, pe durata a 4 şedinţe a câte 50 de minute: trei şedinţe de administrare a testelor şi o şedinţă de concluzii şi recomandări de specialitate.

Evaluare abilităţilor parentale şi a stilului parental nu presupune însă şi servicii de consiliere psihologică sau psihoterapie. Aceste servicii pot fi accesate separat ulterior evaluării plecând de la un plan de intervenţie particularizat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite