Eliberarea de medicamente pe bază de reţetă în UE: „Este posibil ca în altă ţară să nu aveţi dreptul la acelaşi număr de doze zilnice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vă aflaţi în altă ţară din Uniunea Europeană, s-ar putea să aveţi nevoie de un medicament eliberat pe bază de reţetă. Asiguraţi-vă că reţeta include informaţiile necesare pentru a vă fi eliberată

Reţetele prescrise de medicii din ţara dumneavoastră sunt valabile în toate ţările UE  (în cele28 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).Totuşi, puteţi întâmpina unele probleme la eliberarea lor. 

De ce e bine să-o cereţi o prescripţie transfrontalieră

Este posibil însă  ca un medicament prescris într-o ţară să nu fie disponibil în alta sau să aibă o denumire diferită ceea ce ar putea crea probleme la eliberarea reţetei

"Îi puteţi cere medicului să vă dea o prescripţie pe care să o puteţi folosi în altă ţară din UE, aşa-numita prescripţie transfrontalieră", recomandă site-ul oficial al UE, europa.eu.

De asemenea, este posibil ca unele medicamente să nu fie autorizate pentru vânzare sau să nu fie disponibile în altă ţară, chiar dacă este vorba despre teritoriul UE.

E important ca prescripţia să aibă informaţii corecte

Nu există o formă sau un format specific pentru prescripţiile pe care le puteţi folosi în altă ţară din UE. În majoritatea cazurilor, prescripţia care vi se eliberează în ţara de origine ar trebui să conţină suficiente informaţii pentru a putea fi utilizată în altă ţară din UE. 

O prescripţie medicală trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

- datele pacientului: numele şi prenumele (complet) şi data naşterii;

- data eliberării prescripţiei;

- datele medicului care eliberează prescripţia: numele şi prenumele (complet), calificarea profesională, datele de contact direct, adresa profesională (inclusiv ţara), semnătura (de mână sau digitală);

- date despre medicamentul prescris: denumirea comună (mai degrabă decât denumirea comercială, care poate fi diferită de la o ţară la alta), forma (tabletă, soluţie etc.), cantitatea, concentraţia şi doza recomandată.

În situaţia în care consideraţi că va trebui să mergeţi cu reţeta la o farmacie din străinătate sau că va trebui să cumpăraţi în ţara de origine medicamente prescrise în străinătate, verificaţi dacă medicul a inclus toate informaţiile necesare. Astfel vă asiguraţi că farmacistul din altă ţară poate să înţeleagă cu uşurinţă reţeta şi să identifice corect medicamentele şi doza recomandată.

"Prescripţiile sunt supuse normelor din ţara în care vi se eliberează medicamentele. De aceea, este posibil, de exemplu, ca în altă ţară să nu aveţi dreptul la acelaşi număr de doze zilnice", mai precizează europa.eu

Este posibil ca prescripţiile electronice să nu fie recunoscute în afara ţării de origine

Dacă medicul v-a eliberat o prescripţie electronică, în mod normal va trebui să cereţi şi o copie tipărită în cazul în care intenţionaţi să cumpăraţi medicamentele din altă ţară a UE, deoarece prescripţiile electronice s-ar putea să nu fie recunoscute în afara ţării de origine.

"Totuşi, prescripţiile electronice eliberate în Finlanda pot fi utilizate în Croaţia şi în Estonia fără să fie nevoie de o copie tipărită", mai precizează europa.eu.

În cazul medicamentelor  eliberate fără prescripţie medicală trebuie precizat că acestea  pot fi cumpărate oriunde în UE. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite