Secretul unui puşti genial din Argeş, care îi uimeşte pe informaticienii lumii: „Sper ca peste 10 ani să fi inventat o aplicaţie care să schimbe lumea în bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costin Andrei Oncescu, elevul de clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu" Câmpulung care a adus României una din cele două medalii de aur la Balcaniadă de Informatică desfăşurată la începutul acestei luni la Nicosia, mărturiseşte într-un interviu acordat ziarului  ”Adevărul” cum a ajuns la performanţele care l-au consacrat şi cum a luat decizia de a studia "computer science".

După ce, în perioada 2012-2014, a câştigat de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, Costin Andrei Oncescu a reuşit la ediţia din acest an a Balkan Olympiad in Informatics să urce pe cea mai înalta treaptă a prestigiosului concurs şi la Seniori.

"Am avut zile pline de inspiraţie"

Recunoaşte că a muncit enorm şi mărturiseşte că îşi dorea mult un loc pe podium, dar o spune cu modestie.
"M-am pregătit mult, deşi nu în special pentru balcaniadă, cât pentru olimpiade, în general. Înainte de competiţiile importante ajung să lucrez chiar şi 6-7 ore pe zi. Subiectele mi s-au părut foarte frumoase şi extrem de bine alese: s-au obţinut toate punctajele, distribuite uniform şi asta este ceea ce se urmăreşte. Particip la multe concursuri online şi în baza rezultatelor de la acestea, m-aş fi aşteptat să ajung în primii trei, însă aceasta era mai mult o dorinţă decât o aşteptare. Am avut zile pline de inspiraţie şi mă bucur că am reuşit să ocup locul I din două motive: pentru că am luat medalie de aur şi faptul că asta reprezintă o dovadă clară că am devenit mai bun ca anul trecut sau că, cel puţin, mi-am gestionat mai bine timpul şi am reuşit să gândesc mai calm, ignorând pe cât posibil emoţiile inevitabile", mărturiseşte, pentru Adevărul, Costin Oncescu.

Pasiunea lui pentru informatică vine dintr-o alta, cea pentru matematică, însă şi din exemplul sorei sale mai mari, studentă la Oxford, o IT-istă la fel de fascinată de programare.

"Când eram prin clasa a IV-a, a V-a, lucram foarte mult la matematică pentru că mi se părea amuzant şi interesant. Informatica a reprezentat ocazia de a transforma acele idei matematice în probleme practice. Am început să fac informatică la insistenţa surorii mele care a descoperit că îi place foarte mult şi a vrut să fac cunoştinţă cu informatica cât mai devreme posibil", spune olimpicul.


"Sunt zile în care fac asta de dimineaţă până seara"

Teribilul puşti de aur mărturiseşte că informatica îi oferă acea provocare de care are nevoie... pentru a nu se plictisi. Performanţele par să vină, astfel, de la sine. Cât la sută înseamnă pasiune şi cât muncă, e mai greu de evaluat în cazul său.

"Lucrez undeva la 3-4 ore pe zi în medie. Sunt zile în care nu lucrez deloc şi zile în care fac asta de dimineaţă până seară. Ce este cert este că nu se simte ca lucratul pentru şcoală sau pentru orice altceva: este o pasiunea a mea, fac asta dacă mă plictisesc deoarece găsesc informatica (ca şi matematică, de altfel) extrem de interesantă şi am mereu ceva nou de descoperit", spune Costin.

"Din clasa a 5-a m-am hotărât ce vreau să studiez: computer science"

Deşi mai are doi ani până la terminarea colegiului şi-a făcut deja planurile pentru pregătirea universitară. Cel mai probabil va alege una dintre marile universităţi de prestigiu din Europa, însă ia în calcul ideea de studia şi peste ocean. Pe ce îşi va definitiva studiile e de la sine înţeles.
"Din clasa a 5-a, m-am cam hotărât ce vreau să studiez: computer science. În principiu aş vrea să studiez în Anglia la Oxford sau Cambridge care sunt clasate cam la fel. Totuşi, cred că voi opta pentru Oxford deoarece am fost în vizită la sora mea care este studentă în anul I acolo şi mi-a plăcut foarte mult. De asemenea mă gândesc să aplic şi în SUA la MIT sau Stanford. Sper că peste 10 ani să fiu un programator de succes şi să fi inventat o aplicaţie care să schimbe lumea în mai bine", spune puştiul.

"Încă de mic am vrut să fac lucruri mari"

Pasiunile lui seamănă, în multe privinţe, cu ale multor alţi copii: pe lângă informatică, matematică şi fizică, are şi alte preocupări care îi aduc satisfacţii: fotbal, tenis de masă, biliard, squash şi lego. Diferenţa, spune el, nu este dată neapărat de o reţetă a succesului, deşi mărturiseşte că este un puşti perseverent, ci de felul în care priveşte viaţa.

"Cred că succesul meu este determinat în mare parte de perseverenţă: încă de mic am vrut să fac lucruri mari, am încercat să înţeleg cât mai bine lumea înconjurătoare şi am tot continuat să lucrez pentru a-mi îndeplini diferite scopuri. Pe acestea mi le-am fixat în timp, începând de la dorinţa de a câştiga o medalie, apoi o cupă şi ajungând la calificarea la olimpiada internaţională de informatică şi admiterea la universităţi de top", spune olimpicul.

Costin consideră că, cel puţin în perioada liceului, cel mai important este să faci ceea ce îţi place.
"În această etapă îţi găseşti pasiunea care ar putea determina destul de uşor (ca în cazul meu) şi ce vei studia la universitate şi ce vei face în general în viaţă, astfel încât să fii cât mai util societăţii. În timpul liber îmi place să mă uit la seriale şi, de asemenea, îmi face plăcere să îmi ajut colegii ori de câte ori pot. Nu am o reţetă a succesului, dar important este să ţinteşti cât mai sus şi să nu te dai bătut în faţă nereuşitelor", spune Costin.

"Joc fotbal sau tenis de masă pentru a-mi mai limpezi mintea"

Ce face olimpicul de aur al informaticii româneşti în vacanţa care abia a început? Ceva mai mult decât fac puştii de vârstă lui, pentru că mai are alte trei concursuri grele vara aceasta.

image
image

"Îmi place să mă relaxez, să merg la mare cu familia sau prietenii şi în ultimii ani, să mă bucur de taberele câştigate la concursul Cangurul matematic. Vara aceasta este diferită de celelalte, dat fiind faptul că sunt calificat la patru competiţii internaţionale (Balcaniada tocmai a avut loc, deci mai sunt trei). Înainte de competiţii lucrez mult şi în fiecare seară joc fotbal sau tenis de masă pentru a-mi mai limpezi mintea. După Olimpiada Internaţională de Informatică, la sfârşitul lunii august, voi pleca în vacanţă la mare cu familia, iar după aceea, în septembrie, voi participa la pregătirea elevilor din centrul de excelenţă al judeţului Prahova, într-o tabără organizată la Buşteni."

Reamintim că Lotul de Informatică al României care a participat la Balcaniadă de Informatică 2016 (Balkan Olympiad in Informatics) a obţinut cel mai bun rezultat dintre reprezentantele celor 11 ţări participante, atât la medalii (două de aur şi două de argint), cât şi la totalul punctelor acumulate de cei patru elevi români.

Costin-Andrei Oncescu şi Costin Andrei Constantinescu şi-au adjudecat medaliile de aur, iar Andrei Popa şi Nakajima Tamio-Vesa au fost recompensaţi cu medaliile de argint. Ţara noastră a totalizat 1502 puncte, fiind urmată de Bulgaria, cu doar 1347 de puncte.

Competiţia a reunit 13 echipe din 11 ţări: Albania, Bosnia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia. Echipa României a fost condusă de prof. Szabó Zoltan (Târgu Mureş) şi Petru-Eric Stavarache, student la Universitatea din Bucureşti, fost olimpic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite