Efectele benefice ale îmbrăţişărilor. Cum reglează bătăile inimii o atingere umană intensă

Efectele benefice ale îmbrăţişărilor.
Cum reglează bătăile inimii o atingere umană intensă

Îmbrăţişările au şi efect calmant FOTO: Medical News Today

Un gest aparent minor, o îmbrăţişare are roluri benefice dovedite. Care sunt beneficiile şi efectele terapeutice ale îmbrăţişărilor, aflaţi din articolul de mai jos.

După cum precizează psihologul Silvia Mihăilescu, ”o simplă îmbrăţişare, fie şi de câteva zeci de secunde, are un rol extrem de important în ameliorarea vizibilă a stării de spirit şi în reducerea nivelului de stres.

În urmă cu câţiva ani, un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite a demonstrat că nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale în condiţii de stres şi tensiune, a scăzut puternic când persoanele participante la studiu au fost îmbrăţişate de partenerii lor pentru minimum 20 de secunde. De ce este importantă scăderea nivelului cortizonului? Deoarece un nivel ridicat al cortizolului poate determina creşterea tensiunii şi a nivelului de zahăr din sânge”.

Un alt efect benefic al îmbrăţişărilor este acela că reduc tensiunea arterială, prevenind astfel apariţia anumitor afecţiuni cardiace. Studii recente realizate de către cercetători de la universităţi din Marea Britanie şi Germania au arătat că în timpul unei îmbrăţişări are loc o eliberare semnificativă de oxitocina, hormonul ataşamentului şi al iubirii, cel ce determina sentimentul de afecţiune şi de apropiere faţă de o altă persoană. ”Tot oxitocina este şi cea ce joacă un rol foarte important în relaţia dintre mamă şi copil, creând o legătură unică între cei doi”, mai adaugă Silvia Mihăilescu. În timpul îmbrăţişării, se eliberează în mod natural şi alte substanţe chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanţă secretată de creier, responsabilă de starea de bine a unei persoane.

O simplă îmbrăţişare are de asemenea un efect calmant, reglând bătăile inimii. Frecvenţa cardiacă a celor care se îmbrăţişează se reduce în medie cu 5-10 bătăi pe minut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: