Doctor în chimie, voluntar pentru protecţia animalelor: „Trebuie lucrat cu mentalitatea oamenilor obişnuiţi să se lamenteze de efecte neplăcute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Arsene este cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti şi doctor în chimie, iar de ani buni este şi voluntar pentru protecţia animalelor, cauză pentru care face looby si advocacy la nivel national si european.


Este preşedintele organizatiei EDUXANIMA şi al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi se implică activ în lupta pentru drepturile animalelor, în campanii ample de sterilizare a câinilor fără stăpân, pentru care nu doar că nu pretinde nicio remuneraţie, dar în derularea cărora cheltuie resurse financiare importante.

Cât despre activitatea de cercetare, în 2004 a obţinut titlul de “doctor în chimie”, Carmen Arsene fiind autorul mai multor lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate.

"Îmi urmez principiile"

Într-un nterviu acordat ziarului Adevărul, Carmen Arsene vorbeşte despre cum a ajuns de la cercetare ştiinţifică, la voluntariat pentru protecţia animalelor şi despre nevoia de schimbare a mentalităţii unor oameni care, raportat la animale fără stăpân, aşteaptă să se găsească cineva care  să vină să le rezolve problemele, despre proiectele sale pentru preîntâmpinarea cazurilor de maltratări ale animalelor.

Adevărul: Sunteţi cercetător ştiinţific. Cum aţi ales să vă implicaţi în protecţia animalelor, deşi profesaţi într-un domeniu care nu are tocmai legătură cu activitatea pentru care faceţi voluntariat de atâta vreme?

Carmen Arsene: Principiile după care ne alegem să trăim nu au legătură cu profesia. Alegerea profesiei a venit firesc, pornind de la părinţii mei, ambii, de asemenea, chimişti şi cercetători ştiinţifici. Deci domeniul chimiei a fost o “tradiţie” de familie, iar traseul profesional a fost frumos şi cu realizări. În 2004 am obţinut titlul de “doctor în chimie” şi sunt autorul a mai multor lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate. În domeniul apărării drepturilor animalelor am început să activez când, conştientizând imoralitatea utilizării lor ca proprietăţi şi considerând că au dreptul natural la viaţă şi la condiţii de trai decente, am realizat că pot aduce schimbări. Majoritatea aspiră la o societate etică, dreaptă, însă asta se va întâmplă doar când vom accepta că a nu provoca suferinţă şi moarte animalelor este datoria noastră şi dreptul lor. Când considerăm că ceva este greşit şi ne deranjează şi ştim că este în puterea noastră să schimbăm, trebuie să o facem. Deci, fac asta. Îmi urmez principiile.

"Am prezentat un raport asupra situaţiei României în domeniul protecţiei şi gestionării animalelor"

Adevărul: Ce presupune activitatea de voluntariat pe care o desfăşuraţi?

Carmen Arsene: În prezent îmi desfăşor activitatea ca preşedinte al Organizaţiei EDUXANIMA, pe care am înfiinţat-o în anul 2016 şi ca preşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA). În primul rând desfăşor activitate “politică” adică looby şi advocacy la nivel naţional şi European, prin întâlniri cu autorităţi, discuţii, rapoarte, în scopul elaborării unor modificări legislative, proiecte pentru protecţia animalelor, de companie ori de interes economic şi a determinării abordării unor metode umane şi eficiente pentru gestionarea animalelor fără stăpân. În acest scop, în ultimii ani, am avut întâlniri la Bruxelles şi Strasbourg, în cadrul Comisiei Europene şi Parlamentului European, unde am argumentat necesitatea implementării unei legislaţii la nivel European privind managementul animalelor fără stăpân şi respectiv am prezentat un raport asupra situaţiei României în domeniul protecţiei şi gestionării animalelor.

Sunt implicată, desigur în colaborare cu avocaţi, în acţiuni legale, în cazuri de cruzimi faţă de animale, organizez campanii de sterilizare, derulez acţiuni concrete pentru salvarea animalelor aflate în situaţii limita.

Activitatea mea cuprinde însă multe alte secţiuni a ceea ce înseamnă protecţia animalelor.

Protecţia animalelor este un domeniu foarte complex, în care compasiunea trebuie completată cu  o baza informaţională solidă. Protecţia animalelor nu înseamnă doar să salvezi un animal maltratat, ci să desfăşori şi activităţi care să prevină actele de maltratare, prin: educaţie, responsabilizare şi informare; asigurarea unei legislaţii corecte şi asigurarea aplicării ei; respectul faţă de habitatul animalelor (domestice sau sălbatice); derularea de programe de reducere, pe cale etică, a numărului de animale fără stăpân.

Adevărul: Eduxanima este, din câte ştim, un astfel de proiect. Ce v-aţi propus prin derularea lui?

Carmen Arsene: Pe scurt, Organizaţia Eduxanima şi-a început activitatea odată cu evenimentul de lansare al Programului Educaţional pentru şcoli, în anul 2016, iar oricine doreşte să afle mai multe informaţii, poate urmări pagină noastră, www.facebook.com/Eduxanima.

Are ca obiective principale implicarea în educaţia copiilor de vârstă şcolară, informarea populaţiei prin evenimente/ conferinţe tematice, eradicarea fenomenelor de abandon şi a relelor tratamente asupra animalelor, legislaţie corectă în domeniu şi aplicarea ei.

Parteneri în desfăşurarea activităţilor organizaţiei sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Consiliul Judeţean Argeş, Biblioteca Judeţeană Argeş, Organizaţia PETA Germania.

Membri de onoare ai organizaţiei sunt maestrul Gheorghe Zamfir şi Prinţesa Maja de Hohenzollern, activ implicaţi în activităţile şi evenimentele organizaţiei.

 "Activitatea profesională în urma căreia obţii un venit este total diferită de activitatea pe care o desfăşori în timpul liber, din convingere şi pentru a-ţi urma un crez"

Adevărul: Nu aţi acceptat niciodată să fiţi remunerată pentru implicarea dvs. în aceste activităţi. De ce?

  

Carmen Arsene:Este uşor de înţeles "de ce", deşi pentru mulţi este de neacceptat, de necrezut. Activitatea profesională în urma căreia obţii un venit este total diferită de activitatea pe care o desfăşori în timpul liber, din convingere şi pentru a-ţi urma un crez. A fost alegerea mea să mă implic, în paralel cu activitatea profesională, singurul meu scop fiind normalizarea atitudinii noastre, a oamenilor, faţă de lumea animalelor.

Am cheltuit mult din propriile venituri şi continui să o fac. Totul a pornit firesc, din dorinţă şi nu din necesitate sau obligaţie. Când se doreşte implicarea financiară în acest domeniu, pentru a ajuta ca lucrurile să se normalizeze, eu am un partener în activitate şi nu un aducător de venituri personale.

Bineînţeles că atunci când o persoană, care are aceleaşi convingeri, desfăşoară acest tip de activitate iar timpul alocat în acest sens este de 100%, trebuie să aibă un venit lunar, altfel nu ar fi posibilă implicarea totală.

"În cazul pisicilor nu există niciun program de acest tip"

Adevărul: Protecţia animalelor nu se referă doar la protecţia câinilor şi pisicilor, o ştim aproape toţi, dar acestea sunt primele animale la care ne gândim când vorbim de fenomenul animalelor fără stăpân. Ce arată statistica la nivel naţional cu privire la aceste animale?

Carmen Arsene: În România sunt cca 6 milioane câini dintre care cca 75% (adică 4.5 milioane) în mediul rural, cca 1.1 milioane în oraşe şi municipii şi numai 8% (adică 0.5 milioane) fără stăpân. Aşadar nu câinii fără stăpân reprezintă problema ci câinii cu stăpân care, nesterilizaţi, sunt o sursă continuă şi masivă de câini fără stăpân, prin abandon.

Dacă pentru câinii cu stăpân există un recensământ aproximativ, iar pentru cei fără stăpân există metode specifice de estimare, în cazul pisicilor nu există niciun program de acest tip.

Adevărul: Unde ne situăm ca ţară, în Europa şi în lume, raportat la această statistică? Sunt ţări în care situaţia e mai dramatică decât la noi, sau suntem în fruntea topului?

Carmen Arsene: Într-adevăr, România este în vârful topului în ceea ce priveşte comportamentul faţă de animale ca protecţie şi ca gestionare. România “posedă” cea mai dramatică situaţie din Europa şi este cunoscută astfel. De aceea există campanii şi presiuni masive, nesfârşite, ale ţărilor europene şi nu numai, împotriva celor care generează sau sunt responsabili de dramele trăite de animale. Consider însă că facem paşi foarte importanţi iar oamenii, la modul general, au devenit mult mai empatici faţă de animale.

"Animalele se înmulţesc nestingherite pentru că sunt lăsate să se înmulţească"

Adevărul: În România au existat şi continuă să apară cazuri de copii şi adulţi atacaţi de câini. Cazul lui Ionuţ, băieţelul din Bucureşti care a murit sfâşiat de un maidanez este poate cel mai crunt, iar faptul că animalele continuă să se înmulţească nestingherite arată că astfel de incidente s-ar putea repeta. S-a schimbat ceva semnificativ de atunci?

Carmen Arsene: În “cazul Ionuţ” instanţa a concluzionat că această tragedie a fost generată de câini cu stăpân şi nu de câini fără stăpân.

Animalele se înmulţesc nestingherite pentru că sunt lăsate să se înmulţească. Asta şi înseamnă “nestingherit”. În acest sens trebuie “lucrat” cu mentalitatea oamenilor care, în general vorbind, sunt obişnuiţi să se lamenteze de efecte neplăcute, fără să umble la cauză. Sau, dacă cunosc cauza, aşteaptă se se găsească cineva să vină să o rezolve, iar când acesta apare, privesc cu atenţie, de pe margine, şi dau sfaturi cum ar trebui să facă cel care face, dacă este bine sau nu.

În prezent, instituţii importante sunt partenere ale organizaţiei Eduxanima şi se implică semnificativ. Nu numai că este o implicare bună, este o colaborare “umăr la umăr”, un parteneriat real. Un exemplu elocvent: Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, partener în derularea programului de educaţie în şcoli, a devenit un exemplu pozitiv şi pe plan internaţional.

"Eutanasia în masă a animalelor fără stăpân s-a dovedit complet ineficientă şi consumatoare de bugete exorbitante"

Adevărul: Care ar fi soluţia corectă la aceste probleme?

Carmen Arsene: Este necesar ca abordarea să fie unitară, la nivel naţional, implementarea programelor să fie responsabilă şi constantă şi, totodată, este vitală subvenţionarea sterilizării animalelor cu stăpân, cel puţin în mediul rural.

Eduxanima contribuie la soluţionarea problemelor actuale pe două căi: Programul Educaţional Eduxanima, deja cunoscut, care se desfăşoară în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi are ca obiectiv informarea şi educarea copiilor şi preîntâmpină cazuri de maltratări ale animalelor etc;

Programul de Sterilizări gratuite, care vine în sprijinul oamenilor şi în întâmpinarea respectării legislaţiei actuale, urmărind stoparea îmulţirii şi abandonului animalelor.

Acest tip de programe, derulate în paralel, reprezintă singura soluţie pentru rezolvarea definitivă a problemei animalelor fără stăpân.  Eduxanima şi alte organizaţii pot face multe însă nu totul, nu pot steriliza milioane de animale, din bugetele proprii, ceea ce rezidă în necesitatea imperioasă a implicării primăriilor în sterilizarea animalelor cu stăpân în defavoarea eutanasiei în masă a animalelor fără stăpân, practică care, pe lângă faptul că este inumană, s-a dovedit complet ineficientă şi consumatoare de bugete exorbitante.

Imagine indisponibilă

"Comportamentul agresiv faţă de animale, manifestat în copilărie, ori asistarea la abuzuri faţă de animale, se va manifesta în violenţă interpersonală la vârstă adult"

Adevărul: Aş vrea să vorbim şi despre maltratarea animalelor. Braconierul din Argeş care a omorât în chinuri o căprioară sau timişorenii care adoptau pisici că să le filmeze în timp ce le chinuiau sunt două dintre cele mai recente exemple. Se poate vorbi de un fenomen? Şi dacă da, ce îl întreţine şi ce-l poate rezolva?

Carmen Arsene: Există şi indivizi care au o plăcere în a maltrata ori ucide animale. Aceştia reprezintă însă cazuri sociale, sunt persoane care au frustrări multiple, care se simt slabi, şi ca orice om slab care vrea să pară puternic îşi exercită puterea pe fiinţe mai slabe ca el.

În România există o lege pentru protecţia animalelor prin care maltratarea şi uciderea animalelor sunt încadrate ca infracţiuni, aceste fapte fiind pedepsite cu închisoare, iar Poliţia Română este una dintre instituţiile abilitate să monitorizeze aplicarea acestei legi şi să constate încălcarea ei.

Comportamentul agresiv faţă de animale, manifestat în copilărie, ori asistarea la abuzuri faţă de animale, se va manifesta în violenţă interpersonală la vârstă adultă. Rezultatele unui studiu internaţional de excepţie, care a implicat profesori ai universităţilor din Anglia şi Statele Unite ale Americii, au reliefat faptul că 86 % dintre copiii din România au fost „de multe ori” martori la abuzuri asupra animalelor şi se simt afectaţi de acest lucru.

Aşadar, maltratarea animalelor poate reprezenta un fenomen atâta timp cât nu este sancţionată şi atâta timp cât tendinţa această nu este corectată prin educaţie.

Tocmai asta face Eduxanima, prin programul pe care îl derulează în şcoli; previne, prin informare şi educaţie, comportamentele abuzive. Responsabilizarea faţă de animale, atitudinea compasională şi empatică sunt factori care conduc la un beneficiu faţă de animale dar şi la un enorm beneficiu adus omului, societăţii, prin creşterea calităţii vieţii din punct de vedere etic, printr-o mai bună relaţionare cu semenii şi previne agresiunile între oameni.

"Consumul de carne cauzează mai multă suferinţă şi moarte decât orice altă activitate umană"

Adevărul: Ştiu că aţi renunţat de mult timp să consumaţi carne. Decizia de a deveni vegetariană are legătură cu compasiunea pentru animale sau altul a fost declicul?

Carmen Arsene: Decizia a fost legată, în exclusivitate, de faptul că nu pot să-mi bazez viaţa pe moartea şi suferinţa altora. Atunci când am conştientizat că este anormal să ucizi ca să mănânci ori să te îmbraci. Şi nici nu pot privi în mod diferit, din acest punct de vedere, un animal de companie faţă de un alt animal. Animalele sunt egale în drepturi, nu există niciun argument filozofic şi niciun drept natural care să ne permită uciderea animalelor sau folosirea produselor lor atâta timp cât aceasta le creează suferinţe.

Consumul de carne cauzează mai multă suferinţă şi moarte decât orice altă activitate umană, cu toate că este complet nenecesar, omul fiind prin structura lui vegetarian (vegan) şi, mai mult, generează mari probleme de sănătate consumatorului.

Vegetarianismul a devenit demult un curent internaţional. Există mii de restaurante care şi-au adaptat meniurile pentru a face faţă solictarilor veganilor, turiştii caută locaţii vegane deoarece, pentru foarte mulţi, a devenit un stil de viaţă. În multe alte ţări a devenit o normalitate. În România, conceptul se extinde odată cu dezvoltarea simţului etic şi cu informarea privind beneficiile adoptării stilului vegan.

Adevărul:  Ce proiecte de viitor aveţi?

Carmen Arsene: Vom continua derularea Programului Educaţional în şcolile din oraşul Piteşti, vom include noi activităţi, evenimente şi concursuri tematice pentru copii, urmând extinderea programului educaţional în tot judeţul Argeş şi la nivel naţional.

Imagine indisponibilă

Foto: Una dintre campaniile de sterilizare derulate la Topoloveni 

În toamna acestui an, va avea loc lansarea Programului de Sterilizare gratuită care va reprezenta una dintre activităţile principale desfăşurate de organizaţia Eduxanima, alături de cele educaţionale şi se va desfăşura pe parcursul mai multor ani. Pregătirile în vederea demarării acestui important program sunt complexe, implicând şi angajarea unei echipe de profesionişti – medici veterinari, asistenţi, coordonator etc. care să asigure o bună desfăşurare a tuturor activităţiilor.

Prin Programul de Sterilizare gratuită, Eduxanima vine atât în sprijinul financiar al proprietarilor de animale şi respectarea legislaţiei în vigoare, cât şi în stoparea fenomenelor de abandon. 

“Gala Premiilor de Excelenţă Eduxanima” este un alt important proiect şi va fi organizată în fiecare an cu participarea şi implicarea  Alteţei Sale Regale Prinţesa Maja de Hohenzollern, membru de onoare ale organizaţiei.

Vor fi acordate Premii de Excelenţă  instituţiilor publice sau private, personalităţilor din diferite domenii de activitate, pentru implicare şi contribuţie în educaţie şi în protejarea animalelor. 

Profil

Născută în Bucureşti;

Studii: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Chimie;

Activitate: Cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti;

Preşedinte Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor;

Preşedinte Organizaţia EDUXANIMA www.facebook.com/Eduxanima;

Căsătorită.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite