Dezinfectanţi irosiţi pe străzi, alei şi trotuare. Anunţul Ministerului Sănătăţii privind eficienţa acestora

Dezinfectanţi irosiţi pe străzi, alei şi trotuare. Anunţul Ministerului Sănătăţii privind eficienţa acestora

Astăzi, la Piteşti, străzile, aleile şi trotuarele au fost stropite cu dezinfectanţi  FOTO FB Primăria Piteşti

Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările Ministerului Sănătăţii sunt să se utilizeze procedurile obişnuite, pe bază de săpunuri/detergenţi convenţionali. Motivul: dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită. Zeci de localităţi din ţară au stropit până acum trotuarele şi străzile cu dezinfectanţi.

Ştiri pe aceeaşi temă


La Piteşti, lucrătorii societăţilor aflate în subordinea Primăriei Piteşti au reluat astăzi acţiunea de dezinfectare a zonelor pietonale, trotuarelor, aleilor, străzilor din cartierele oraşului, precum şi a altor zone intens circulate (pieţe, Spitalul Judeţean Argeş).

"Acţiunea va fi repetată periodic" anunţă Primăria Piteşti pe pagina de Facebook a instituţiei, în timp ce pagina Ministerului Sănătăţii anunţă că nu e cazul şi că, mai bine, igienizarea s-ar face cu apă şi săpun.

Pe scurt, folosirea dezinfectanţilor pe trotuare înseamnă irosirea acestor substanţe. 

"Nu există dovezi că suprafeţele de mers sunt implicate în transmiterea virusului"

Ministerul Sănătăţii precizează că pentru a analiza eficienţa dezinfectării mediilor externe (suprafaţa drumurilor, ziduri de protecţie, pavaje etc.), trebuie luaţi în considerare factori precum mijloacele de transmitere a coronavirusului, dovada prezenţei virusului pe suprafeţe, precum şi posibilul impact asupra mediului şi riscul asupra sănătăţii în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potenţial toxic.

"Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obişnuite, pe bază de săpunuri convenţionale/detergenţi convenţionali, evitând, însă, producerea de praf şi aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafeţele de mers sunt implicate în transmiterea virusului.
Dezinfectanţi irosiţi pe străzi. Anunţul Ministerului Sănătăţii privind eficienţa acestora

Informaţiile legate de utilizarea hipocloritului şi abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafeţe externe (cum ar fi drumurile) şi în aer sunt contradictorii", se arată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: