Dezastru ecologic în Argeş: cum a nenorocit clanul „Brânză” 23.000 de copaci şi a ţepuit statul cu ajutorul angajaţilor de un ocol silvic privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au finalizat recent un dosar ce arată un adevărat măcel comis în pădurile din judeţ: 23.000 de copaci tăiaţi ilegal şi un prejudiciu de nu mai puţin de 3,6 milioane de euro adus statului. Nu mai puţin de 13 persoane, inclusiv angajaţi de la un ocol silvic privat, au fost trimise în judecată.

Liderul clanului „Brânză” a cumpărat păduri de 1,7 milioane euro, deşi declarase venituri de muncitor necalificat

Liderul grupării care a obţinut profituri uriaşe din tăierile ilegale de arbori este Ion Andrei, zis „Brânză”, patronul firmei ANDRIS din comuna Berevoieşti. Conform procurorilor, „în perioada 2008-2011, Andrei Ion a achiziţionat 767 hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră pentru care a plătit 1.697.040 lei şi 1,425 milioane euro cu sume provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, în condiţiile în care în cursul anilor 2010-2011, din prestarea activităţilor de muncitor necalificat/fasonator mecanic a obţinut un venit total net de 16.628 lei, iar între anii 2007-2010, din cedarea folosinţei bunurilor, a obţinut venituri între 12 şi 240 lei, sume infime raportate la cele plătite pentru achiziţionarea terenurilor cu vegetaţie forestieră”.

După cum se precizează în rechizitoriu, în perioada 2008 – 2012, Ion Andrei a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş. „Acesta a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe şi Uţă Vasile, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului (n.red.- un ocol silvic privat), care au avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori”, mai spun procurorii.

Tot în perioada 2008-2012, Andrei Ion nu a înregistrat în evidenţele contabile banii încasaţi din vânzarea masei lemnoase, prejudiciind statul cu aproape 575.000 euro.

De asemenea, în perioada 2008 – 2014, Ion Andrei a disimulat adevărata provenienţă a sumei de 8.361.829,5 lei reprezentând cca. 1.874.849 euro (provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional), sub forma unor achiziţii de terenuri forestiere şi urmate de vânzarea masei lemnoase către firma ANDRIS.

Un şef de district a recunoscut că 70% dintre arborii pe care i-a marcat drept accidentaţi erau sănătoşi

Interesant e faptul că la verificări s-au descoperit faptul că arborii uscaţi şi doborâţi - ce normal trebuia tăiaţi - erau în păduri neatinşi, în timp ce mii de arbori sănătoşi fuseseră tăiaţi.

„Prin încadrarea arborilor sănătoşi în produse accidentate, cu complicitatea funcţionarilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, inculpatul Andrei Ion putea recolta câţi arbori dorea, în timp scurt şi în mod concentrat, fără a fi nevoit să îi recolteze pe o perioadă de 10 ani, în cantităţi mult mai mici”, spun procurorii. Tot organele de urmărire penală au constatat că prin marcarea ilegală a arborilor Ion Andrei se putea feri şi de eventualele controale.

Aceiaşi procurori mai precizează că „după achiziţionarea terenurilor cu vegetaţie forestieră, Andrei Ion a urmărit exploatarea unui volum cât mai mare de masă lemnoasă, în vederea comercializării acestuia, cu complicitatea funcţionarilor silvici, care aveau rolul de a atesta că arborii ce urma a fi tăiaţi se încadrau în produse accidentate. Funcţionarii silvici au atestat în mod necorespunzător că arborii marcaţi erau afectaţi de factori vătămători. Interesant e faptul că factorii biotici şi abiotici au afectat doar suprafeţele de pădure ale inculpatului Andrei Ion şi ale altor exploatatori interesaţi de obţinerea de profituri substanţiale, fără a afecta suprafeţele învecinate de teren ce aparţineau unor persoane private”.

Audiat de procurori pe 28 noiembrie 2012, Mihai Gheorghe - şef district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului din Argeş, a recunoscut că 70% dintre arborii pe care i-a marcat ca accidentaţi erau sănătoşi şi că a acţionat astfel la cererea lui Ion Andrei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că „sunt indicii că funcţionarii ITRSV au întocmit în fals acte de constatare”. Bilanţul acţiunilor ilegale arată un adevărat măcel în pădurile Argeşului: nu mai puţin de 23.000 de copaci tăiaţi. „În urma lucrărilor de exploatare efectuate de către ANDRIS SRL a rămas un veritabil dezastru ecologic”.

Procurorii mai scriu că „În scopul ascunderii sau a disimulării ilicite a unor suprafeţe de teren forestier, inculpatul Andrei Ion, în perioada 2013-2014 (după începerea urmăririi penale faţă de acesta) a transferat fictiv dreptul de proprietate asupra acestora către inculpatul Andrei Gheorghe, tatăl său, şi către inculpatul Oancea Marius Virgil”.

Iată şi un exemplu: Andrei Ion i-a vândut - doar scriptic - tatălui său Andrei Gheorghe 6,5 milioane metri pătraţi de teren de pădure pentru suma de 960.000 de lei, în condiţiile în care, conform procurorilor, „Andrei Gheorghe are peste 80 de ani şi este fără posibilităţi materiale”.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat şi în vederea confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârşirea de infracţiuni, organele de  urmărire penală au instituit măsuri asigurătorii în valoare de cca. 16.000.000 lei (cca. 3.600.000 euro), asupra sumelor de 1.266.121 lei, 20.345 euro, 1.125 USD, asupra unor terenuri forestiere în suprafaţă de peste 700 ha, 6 autoturisme de lux, 8 autocamioane, precum şi asupra a cca. 25 de imobile (case de locuit şi terenuri intravilane).

"Direcţia Silvică Argeş s-a constituit parte civilă în vederea recuperării prejudiciului creat statului român în sumă de 1.807.747,1 lei, reprezentând valoarea lemnului exploatat fără acte de punere în valoare", ne-a precizat Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

Argeşul, campion naţional la defrişări ilegale în ultimii şapte ani

Conform ultimului raport Greenpeace, Argeşul este campion absolut la defrişări ilegale. Potrivit datelor comunicate de autorităţi, în 2015 s-au înregistrat un total de 34.870 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, pe primele locuri în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri fiind Argeş - 3.087 de cazuri (8,85% din totalul cazurilor la nivel naţional), Vrancea - 2.893 de cazuri (8,30%) şi Bacău - 1.882 de cazuri (5,40%). Argeşul a fost „campion” la defrişări pe ţară şi în perioada 2012-2014, cu 5.851 cazuri (12,85% din totalul cazurilor din ţară), precum şi în perioada 2009-2011, cu 6.458 cazuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite