Detoxifierea de toamnă, procesul care te ajută să faci faţă mai uşor provocărilor vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organismul are nevoie de cel puţin două ori pe an de o curăţire generală, primăvara şi toamna, antotimpurile care aduc cele mai mari schimbări în metabolismul nostru. Detoxifierea de toamnă este esenţială pentru a intra în anotimpul rece cu un sistem imunitar pregătit să ignore astenia, gripa şi virozele.

„După o vară în care ne-am permis să ne răsfăţăm cu tot felul de provocări culinare, este timpul să ne pregătim mecanismele de autoapărare ale organismului împotriva efectelor temperaturilor scăzute. Detoxifierea de toamnă este primul pas în strategia întăririi sistemului imunitar şi pregătirea organismului pentru lunile reci ce vor urma”, explică, pentru Adevărul, Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, cofondator al programelor Green Therapy.

De ce avem nevoie de detoxifiere toamna?

O resetare, din când în când, a funcţiilor organelor nu poate fi decât benefică, indiferent de anotimp. Toamna e cu atât mai important să ne eliberăm organismul de elementele nocive stocate de-a lungul verii, iar dacă ne-am putea elibera şi mental de ceea ce ne dăunează, am fi de două ori mai câştigaţi.

„Se ştie că mâncarea procesată, zahărul, alcoolul chiar şi cofeina solicită glandele suprarenale. În timpul programelor de detoxifiere, toate aceste alimente sunt eliminate din alimentaţia zilnică şi înlocuite cu sucuri din fructe şi legume proaspete. Schimbarea acesta, coroborată cu sesiunile de meditaţie şi respiraţie, generează un efect terapeutic asupra glandelor renale. Efectul este o reacţie mai bună a organismului la stres”, explică specialistul în stil de viaţă sănătos.

Ne alegem, în plus, cu o mai bună imunitate, ceea ce este, de fapt  principalul argument al necesităţii unei detoxifieri toamna, înainte de începerea sezonului gripal.

“Vom beneficia de o mai bună funcţionare a organelor şi o absorbţie mai uşoară de nutrienţi, inclusiv vitamina C. Sucurile, ceaiurile si băuturile speciale pentru detoxifiere ajută sistemul limfatic la drenaj şi întăresc imunitatea organismulu”, mai spune Anca Tene.

Astenia, prima dintre ameninţările schimbărilor de temperatură pe care le aduce tranziţia spre sezonul rece, poate fi evitată dacă-i oferim organismului elemente care ne cresc vitalitatea. E cea mai simplă metodă de a contrabalansa situaţia.

“Se ştie că toamna predispune la meditaţie, melancolie, poate chiar depresie. O alimentaţie bogată în fructe şi legume de sezon asigură necesarul de vitamine şi minerale care ne ajută să intrăm pregătiţi în sezonul rece. În plus, avem nevoie de creşterea aportului de acizi graşi Omega 3 pe care îi găsim nu doar în peşte, ci şi în multe produsele de origine vegetală şi aş vrea să dau, în primul rând, exemplul nucilor. De asemenea, în detoxifiere este importat ca plămanii să inspire aer curat, umed şi bogat în oxigen”, mai spune specialistul.

Pentru reuşita unui program de detoxifiere e nevoie de voinţă, dăruire şi atitudine pozitivă. Efortul merită, pentru că la finalul unui astfel de program vei fi mai plin de vitalitate, organismul va căpăta o rezistenţă mărită în faţa bolilor, vei avea o piele mai frumoasă, un păr mai strălucitor, iar lista beneficiilor poate continua. 

“Un program pentru detoxifiere de doar câteva săptămâni conturează schimbarea întregului stil de viaţă pe termen lung. Ulterior, va fi mult mai simplu să adopţi o alimentaţie sănătoasă şi să te ţii de un program de mişcare”, mai spune specialistul.

Detoxifierea organismului presupune, în primul rând, reducerea încărcăturii toxice. Trebuie să renunţăm, aşadar, la carne, brânză, lapte, smântână, ouă, cerealele care conţin gluten - orzul, ovăzul, secara şi grâul - şi, mai ales, la alimentele prăjite, semipreparate, mezeluri, dulciuri şi produsele de patiserie.

Pe ce alimente trebuie să te axezi în detoxifierea de toamnă

Merele, fructele care abundă în acest sezon, sunt excelente în curele de detoxifiere.

“Aceste fructe sunt bogate în antioxidanţi, ceea ce le face un aliat în lupta cu inflamaţia, sprijinind, totodată, sănătatea inimii şi a plămânilor. Puţină scorţişoară peste feliile de măr asigură un boost de savoare şi sănătate. Toamna este momentul ideal să reintroducem în alimentaţie şi condimente precum nucşoara, cuişoarele, anasonul”, spune specialistul în stil de viaţă sănătos.

Dacă revenim la fructe, nu trebuie să uităm de pere,struguri, prune, gutui, mure, afine şi nuci româneşti. 

Cartofii dulci sunt şi ei indicaţi în detoxifierea de toamnă. “Sunt bogaţi în beta-caroten şi vitaminele B6, C şi D, care ajută la stabilizarea cantităţii de zahăr din sânge. Mai mult, sunt dulci şi pot fi folosiţi pentru prepararea supelor cremă”, mai spune Anca Tene.

Dovleceii aduc şi ei o serie de beneficii organismului şi n-ar trebui să lipsească nici ei din detoxifierea de toamnă.

“Dovlecii sunt bogaţi în fibre şi vitamina C, ajută digestia şi sănătatea inimii” mai spune Anca Tene. 

Nici varza de Bruxelles nu trebuie ignorată şi asta nu doar datorită conţinutului bogat de fibre şi vitamina C.

“Această cruciferă are impact mai ales asupra nivelului de colesterol. Recomandată este prepararea ei la grill, la abur, la cuptor sau ca ingredient în diverse sote-uri. Consumă, de asemenea, din belşug, varză albă, conopidă, ţelină, vinete, sfeclă roşie şi kale. Kale este un aliment care poate înlocui salata verde. Are un gust mai plăcut mai şi este o excelentă sursă de vitamina A, vitamina K şi mangan”, mai spune Anca Tene.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite