Detoxifierea, „curăţenia“ pe care trebuie să i-o oferi organismului tău din când în când. Cele mai la îndemână alimente care te pot ajuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţioniştii explică detoxifierea
Nutriţioniştii explică detoxifierea

Specialiştii în nutriţie spun că pentru o sănătate bună şi o vitalitate de invidiat ar trebui ca, periodic, să eliminăm din organism reziduurile adunate de-a lungul timpului. Cât de des e indicată „curăţenia” generală şi ce ar trebui să presupună ea explică nutriţioniştii.


Detoxifierea a devenit relativ recent o modă şi, în linii mari, pare o redescoperire a beneficiilor postului impus de calendarele bisericeşti, pe care bunicii şi străbunicii noştri îl ţineau cu o stricteţe, care-i ferea de boli şi care le asigura o longevitate de invidiat.

Varianta clasică de detoxifiere presupune două mari cure pe an: una primăvara şi alta toamna, când organismul nostru face mari eforturi de reacomodare. Prima, pentru că ne aflăm după o lungă perioadă în care am consumat alimente grase, grele, cealaltă, pentru că trebuie să pregătim organismul pentru iarnă şi pentru că, pur şi simplu, este la îndemână, fiind anotimpul în care natura ne oferă o mare varitate de fructe şi legume. 

"Nu înseamnă însă că trebuie să ne rezumăm la cele două anotimpuri şi că nu ne putem echilibra lunar sau chiar săptămânal cu mici detoxifieri. Important este ca ţinta să fie curăţarea organismului, nu pierderea kilogramelor şi, la fel de important, să nu exagerăm detoxul, pentru că riscăm să ne alegem cu unele carenţe care ne vor şubrezi în loc să ne întărească sănătatea", explică, pentru Adevărul, Denisa Enache, specialist în nutriţie şi psiholog. 

Ce presupune, de fapt, detoxifierea? 

"Raspunsul este simplu: renunţarea, în perioada curei, la alimentele generatoare de toxine în favoarea fructelor, legumelor şi seminţelor care au un rol puternic detoxifiant. Şi, atenţie, foarte importantă este apa. Hidratarea din prima parte a zilei este esenţială, dar consumul de apă trebuie asigurat pe tot parcursul zilei până la cei 2,5 litri recomandaţi şi chiar peste”, mai spune Denisa Enache.

Alimentele pe care ar trebui să le consumăm într-o cură de detoxifiere 

Fructele sunt recunoscute, în general, ca detoxifiante, dar cele mai bune efecte în această direcţie le au portocalele, lămâile, citricele în general, dar şi fructele de pădure, caisele, pepenele galben, mango, kiwi, papaya şi strugurii negri. Dintre legume, putem alege orice, cu reţineri la catofii albi, însă dacă vrem un efect maxim ar trebui ca din cură să facă parte neapărat conopida, roşiile, spanacul, ardeiul gras, sfecla, broccoli, varza roşie, castraveţii, morcovii şi dovleacul. 

Nucile, migdalele şi seminţele (de dovleac, de floarea-soarelui, seminţele de susan şi seminţe de in) sunt indicate şi ele în curele de detoxifiere. La fel şi cerealele, de preferat porumb, mei, orez brun, quinoa.

Sucurile de fructe şi ceaiurile de plante (cu excepţia celui de mentă) ajută, de asemenea, la detoxifiere. 

Evident, apa este esenţială în cura de detoxifiere, minimum 2 litri pe zi, consumaţi gradual, la intervale mici de timp. 

La ce renunţăm

În perioada unei cure de detoxifiere consumul de alcool este contraindicat, la fel şi ciocolata şi cafeaua. Cerealele care conţin gluten, carnea şi produsele lactate, dulciurile şi produsele de patiserie, mezelurile şi prăjelile nu au ce căuta într-o cură de detoxifiere ca la carte. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite