Delicte cu lemne de foc şi cherestea, în Argeş. Poliţiştii au confiscat material lemnos în valoare de 50 de mii de lei

Delicte cu lemne de foc şi cherestea, în Argeş. Poliţiştii au confiscat material lemnos în valoare de 50 de mii de lei

Foto: IPJ Argeş

Poliţiştii argeşeni, care au acţionat împreună cu specialişti ai Gărzii Forestiere Ploieşti, au confiscat peste 80 de metri cubi de cherestea şi lemn de foc, cu o valoare de aproximativ 50.000 de lei.

Dintre acestea, aproape 20 de metri cubi cherestea au fost confiscaţi în urma unui transport ilegal, şi peste 50 de metri cubi cherestea au fost confiscaţi valoric, în urma controlului efectuat la agentul economic de la care provenea transportul.
 
Acţiunile au avut loc în perioada 3-9 august. Poliţiştii argeşeni au acţionat pe raza de competenţă, pentru combaterea tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, Direcţiei Silvice Argeş, precum şi cu personalul silvic cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică, ocazie cu care au fost depistaţi nouă bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 60 de ani, care au transportat material lemnos pe drumurile publice, cu atelaje sau autoutilitare, fără documente legale, precum şi o societate comercială care a comercializat material lemnos fără provenienţă legală.
 

Amenzi de 34.000 de lei

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, conform Legii 171/2010, în valoare totală de 34.000 de lei, şi a fost confiscată cantitatea de peste 80 de metri cubi de material lemnos, din care 30 de metri cubi lemn de foc şi material lemnos prelucrat a fost confiscat şi predat ocoalelor silvice competente, iar peste 50 de metri cubi material lemnos prelucrat a fost confoscat valoric, în urma verificărilor de la o societate comercială.*
 

Două transpoarte în baza aceluiaşi aviz

În ziua de 6 august a.c., poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş au depistat o autoutilitară care transporta material lemnos pe DN 73.
 
În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că acesta efectua al doilea transport în baza aceluiaşi aviz, iar în urma cubării materialului lemnos aflat în mijlocul de transport a rezultat că în autoutilitară se afla cantitatea de12,07 m.c. cherestea.
   
"Conducătorul auto  a fost sancţionat contravenţional conform Legii 171/2010, cu amendă în valoare de 1.000 lei, iar cantitatea de 12,07 metri cubi cherestea, în valoare de aproape 10.000 de lei, a fost a confiscată şi predate în custodie reprezentanţilor  Ocolului Silvic Domneşti", precizează IPJ Argeş.
 

Ilegalităţi în lanţ

Poliţiştii, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti, au verificat şi societatea comercială care a expediat cantitatea de material lemnos prelucrat, cu punct de lucru în Ştefăneşti. 
 
"În urma verificărilor s-a stabilit că agentul economic a expediat material lemnos prelucrat sub formă de cherestea, fără ocumente de provenienţă, în cantitate de 52,52 metri cubi.
 
Drept urmare, societatea comercială a sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 lei, conform Legii 171/2010, şi a fost dispusă măsura complementară de confiscare valorică a materialului lemnos susmenţionat, în valoare de aproape 38.000 de lei", mai precizează IPJ Argeş..
 
Delicte cu lemne de foc şi cherestea, în Argeş. Poliţiştii au confiscat material lemnos în valoare de 50 de mii de lei
 
 
Activităţile de combatere a delictelor silvice, pentru poliţiştii argeşeni, se înscriu în rândul celor cu caracter curent, desfăşurându-se inclusiv pe perioada stării de alertă. 
 
Poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Argeş, acţionează în sistem integrat cu celelalte structuri din dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei pe drumurile publice, şi desfăşoară activităţi specifice împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, Direcţiei Silvice Argeş, precum şi cu personalul silvic cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică.
 
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. 
 
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activităţi de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activităţii, iar pentru tăierea şi sutragerea de  arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestaţi, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum şi retragerea atestatului care permite desfăşurarea unor astfel de activităţi.
 
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările