Delicatese din Munţii Făgăraş. Dulceaţă de păpădie şi de liliac, preparate în serie limitată, oferite de Roadele Munţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preparare dulceaţă de păpădie. Foto: Fundaţia Conservation Carpathia
Preparare dulceaţă de păpădie. Foto: Fundaţia Conservation Carpathia

Roadele Munţilor, food hub-ul creat de Fundaţia Conservation Carpathia, care susţine producătorii din Munţii Făgăraş are o nouă provocare: o serie limitată de produse unice - dulceaţa de păpădie şi de liliac.

La poalele Făgăraşilor, pământul fertil şi oamenii gospodari fac casă bună - o combinaţie perfectă pentru hrană curată şi produse locale de bună calitate. 

Roadele munţilor – produse alese din Făgăraş culese’ este iniţiativa Fundaţiei Conservation Carpathia, un centru alimentar (food hub) care distribuie produse direct de la producători mici, tradiţionali din comunităţile de la poalele munţilor Făgăraş. Toate ingredientele sunt naturale (proaspete sau procesate), vin de la producători locali din jurul Munţilor Făgăraş şi sprijină un sistem sănătos de producţie şi consum. 

Recent în portofoliul hub-ului a fost introdusă o serie limitată de produse unice: dulceaţa de păpădie şi de liliac.

Prepararea necesită un proces laborios

„Păpădia, atunci când te uiţi la ea, nu-ţi vine să o mănânici în mod deosebit, la fel cum nu-ţi vine să mânânci nici superbul liliac înflorit, mov. Şi totuşi, aceste ingrediente inedite ajung, îmborcănate, în serii limitate, acasă, pe mesele celor care comandă prin Roadele munţilor. După ce am mers pe urmele zimbrilor, în weekend am fost şi la unul dintre producători, la Poiana Fermecată, ca să vedem cum ingrediente inedite dulceaţă şi sirop. Este un proces foarte laborios, care începe tăind cu forfecuţa numai petalele păpădiei. La fel şi la liliac, unde se folosesc doar flori, fără crenguţe", explică, pentru „Adevărul”, Angela (Pop) Boghiu, reprezentant al Fundaţiei Conservation Carpathia.

Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor
Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor

Preparare dulceaţă de păpădie. Foto: Fundaţia Conservation Carpathia

Ingrediente inedite, fierte în ceaune

„Roadele munţilor" este una dintre activităţile durabile şi oportunităţile de afaceri prin care Fundaţia

Conservation Carpathia ajută comunităţile locale să prospere, protejând şi să promovând bogăţia naturală de aici. 

Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor
Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor

Preparare dulceaţă de păpădie. Foto: Conservation Carpathia

„Scopul este ca <<Roadele Munţilor>> să devină o alternativă economică de lungă durată pentru producătorii locali din Munţii Făgăraş şi să demonstrăm că economia verde, non-extractivă, devine suport pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Ne bucurăm să promovăm şi produse cu ingrediente inedite, cum sunt dulceţurile şi siropurile de păpădie sau de liliac. Am asistat la procesul de producţie care este unul foarte migălos, deci şi numarul de borcane este unul limitat. Suntem prezenţi la nivel naţional prin freshful.ro şi livrăm oriunde în ţară prin Sameday”, spune Istvan Szabo, manager afaceri verzi Fundaţia Conservation Carpathia.

Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor
Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor

Liliac pentru dulceaţă. Foto: Fundaţia Conservation Carpathia

Delicatesele din borcanele ce ajung pe mesele orăşenilor sunt preparate din ingrediente - unele inedite, ca păpădia sau liliacul - fierte în ceaune, de cele mai multe ori la foc de lemne, roade ale pământului se 'împletesc' în borcane ce ajung pe masă, la oraş. 

Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor
Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor

Liliac pentru dulceaţă. Foto: Conservation Carpathia

Multe alte poveşti cu ingrediente inedite găsiţi pe pagina Roadele Munţilor, unde un coş comandat înseamnă un motiv în plus pentru ca un localnic să îşi ducă mai departe pasiunea pentru produse cu reţete simple şi gustoase.

Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor
Păpădia şi liliacul de la poalele Făgăraşilor, transformate în serii limitate de dulceţuri, ajung la orăşeni prin food hub-ul Roadele Munţilor

Produse „Roadele munţilor”

Sprijinirea comunităţilor locale pentru dezvoltarea unei economii verzi

Fundaţia Conservation Carpathia implementează, din 2009, în zona Munţilor Făgăraş cel mai amplu proiect de conservare privată a pădurilor, derulează campanii de reîmpădurire a suprafeţelor tăiate în trecut, aplică un management modern, non-invaziv al faunei sălbatice şi sprijină comunităţile locale pentru dezvoltarea unei economii verzi, bazată pe afaceri durabile, care să aducă un trai mai bun în zonă, în armonie cu natura.

 
Vă mai recomandăm şi: 

Trei pui de zimbri însoţesc deja turmele adaptate perfect, după două secole de absenţă a speciei, în Munţii Făgăraş 
 

19 câini rămaşi fără hrană şi apă, după ce stăpânul lor a murit în spital, salvaţi de Protecţia Animalelor Argeş

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite