Debandadă într-un microbuz şcolar care transportă elevii unei şcoli din Argeş. Primarul dă vina pe profesori VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

O joacă de puşti, cu îmbrânceli şi copii "zburând" afară dintr-un microbuz şcolar staţionat, au fost surprinse, săptămâna aceasta, în apropierea unei şcoli din Argeş, de un adult care se întreabă de ce elevii nu sunt supravegheaţi, aşa cum cere regulamentul.

S-a întâmplat în comuna argeşeană Oarja. Imaginile sugerează că ar fi vorba mai degrabă de o joacă decât de o agresiune. Totuşi, unul dintre copii e aruncat afară din microbuz. Scena se reia cu alţi puşti şi aşa mai departe. 

Nimeni nu este rănit, însă astfel de îmbrânceli se pot sfârşi foarte uşor cu un accident. Cel care a făcut înregistrarea se întreabă de ce şoferul nu intervine şi, mai ales, de ce elevii nu sunt supravegheaţi aşa cum cere regulamentul.

"Microbuzul e staţionat, copiii se jucau... Responsabil pentru copii nu este şoferul, ci directorul şcolii, care trebuie să trimită un profesor care să însoţească întotdeauna elevii în microbuzuz, ceea ce nu se întâmplă, deşi noi le-am cerut de nenumărate ori. Şoferul nu poate să se ocupe şi de copii, mai ales în timpul mersului. Dacă, să spunem, copiii se joacă în spate, în timpul deplasării, şoferul ce-ar trebui să facă, să oprească maşina de 10 ori şi să se ducă la ei?! De asta e nevoie să fie însoţiţi de un cadru didactic", a declarat, pentru "Adevărul", Constantin Bâlea, primarul comunei Oarja.

"Dacă nimeni nu şi-a asumat..."

Directorul şcolii din Oarja recunoaşte că elevii nu sunt însoţiţi pe durata transportului de cadre didactice, dar spune că dascălii îi conduc totuşi pe copii până la microbuz. 

"Ăsta este adevărul, ar trebui să-i insoţească, dar acum, dacă nimeni nu şi-a asumat... Eu le-am mai spus colegilor că trebuie să-i însoţească. Dar nu pot... Au patru ore de predare, uneori cinci, alte patru ore activitate extra... Nu au timp, pentru că trebuie să-şi pregătească şi materialele pentru ziua următoare. Noi o să avem consiliu astăzi şi o să le arăt şi filmuleţul. Încercăm să luăm măsuri", a declarat, pentru "Adevărul", Mădălina Popescu, directoarea şcolii.

 

Ce obligaţii prevede regulamentul

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din 16.10.2001, transportul elevilor cu microbuzele oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de administraţia locală este gratuit (cu aceste mijloace de transport pot călători, fără plată, şi cadrele didactice către şcoală şi către localitatea de domiciliu).

"Directorul şcolii de centru financiar desemnează un cadru didactic pentru însoţirea elevilor în fiecare mijloc de transport. Acesta are obligaţia să supravegheze elevii în timpul transportului. Directorul şcolii de centru financiar creează condiţii pentru instruirea periodică a elevilor în legătură cu securitatea transportului; Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării şi să nu distrugă bunurile din mijlocul de transport. În caz contrar răspund disciplinar şi material pentru prejudiciile create (....)", se arată în regulament.

Realitatea e că, inclusiv la nivel naţional, sunt frecvente situaţiile în care elevii circulă cu microbuzele şcolare neînsoţiţi, în ciuda regulamentului care impune ca un cadru didactic să-i însoţească în mijlocul de transport. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un puşti genial din Argeş, în lotul României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

 

Mesajul emoţionant al unei antrenoare de gimnastică după reuşita sportivă a unei fetiţe instituţionalizate 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite