De Rusalii, căluşarii alungă duhurile rele. Cum se păstrează tradiţia în Argeş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căluraşi din Argeş Foto: CJ Argeş
Căluraşi din Argeş Foto: CJ Argeş

Proclamat de către UNESCO drept ”Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”, căluşul este considerat unul dintre cele mai rapide şi spectaculoase dansuri din lume. În Argeş, jocul a fost păstrat şi dus mai departe, din generaţie în generaţie, de echipele din Stolnici, Bârla şi Hârseşti.

Mişcările căluşarilor sunt considerate adevărate bijuterii coregrafice, pe care nu le mai întâlnim la alte dansuri populare, iar dificultatea acestui joc vine din faptul că totul este executat cu rapiditate, precizie şi multă forţă. 

Căluşari din Stolnici, Bârla, Hârseşti au dus faima Argeşului în lume, demonstrând, pe marile scene, la festivaluri din ţară şi din străinătate, virtuozitate şi o tehnică excepţională în reprezentaţiile lor.
 

"Tezaur uman viu"

"Tocmai de aceea, căluşul a rămas în timp o mândrie şi o perlă a folclorului naţional. Vechimea imemorială, originalitatea şi spectaculozitatea acestui dans au făcut ca, în anul 2005, ritualul Căluşului să fie proclamat de către UNESCO ”Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”, precizează CJ Argeş.

Anul trecut, legendarul vătaf de la Stolnici, Petre Masală, cel mai vârstnic căluşar din Argeş, a fost declarat "Tezaur uman viu" de Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii. 

"Petre Masală a învăţat căluşul de la cetele care străbăteau satele de Rusalii. Este vătaf din 1955 şi, cât trăieşte, vrea să ducă tradiţia mai departe", mai precizează CJ Argeş.


 

Alungă ielele

Alaiul cu care căluşarii pleacă pe uliţele satelor reprezintă o importantă manifestare folclorică din cadrul obiceiurilor de Rusalii. Localnicii îl primesc cu bucurie, fiind considerat un dat, o moştenire, un vechi rit agrar de fertilitate. 

Potrivit tradiţiei, jocurile căluşarilor alungă ielele, împiedicându-le să se aproprie de oameni. Pentru a-i feri de boli, căluşarii împart sătenilor usturoi şi pelin. Bâtele lor, acele „Arme” cu puteri magice, au, ca şi  zgomotul pintenilor şi zurgălăilor de la opinci acelaşi rol, de a îndepărta duhurile rele.

 

 Vă recomandăm să citiţi şi:

Un puşti genial din Argeş, în lotul României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

 Petre Măsală, cel mai vârstnic căluşar al Argeşului

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite