De ce este nociv să te autoînvinovăţeşti. Cum poate fi vindecat sentimentul distrugător prin „tehnica substituirii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentimentul autoînvinovăţirii are multiple cauze şi poate deveni extrem de nociv dacă nu sunt luate măsuri din timp. Controlul gândirii are un rol crucial în depăşirea sentimentului autoînvinovăţirii. Care sunt cauzele autoînvinovăţirii, de ce este aceasta nocivă şi cum poate fi depăşită, aflaţi din materialul următor.

După cum precizează psihologul Raluca Mihăescu, ”în foarte multe cazuri, cele mai multe cauze ale sentimentului de autoînvinovăţire datează din perioada copilăriei. Am cunoscut zeci de cazuri de adulţi ai căror părinţi îi criticau constant şi se plângeau de ei când erau copii sau le aplicau pedepse, inclusiv corporale, pentru insuccesele şcolare”.

Tot Raluca Mihăescu mai spune că sentimentul de autoînvinovăţire se manifestă frecvent în cazul persoanelor care atunci când erau copii şi aveau rezultate proaste la învăţătură erau acuzaţi constant de părinţi pentru eşecuri şi consideraţi singurii vinovaţi pentru acestea: ”Aceste persoane au crescut cu sentimentul că sunt lipsite de merit exclusiv din propria vină”.

Şi o victimă a unui viol sau a unui abuz sexual se poate autoînvinovăţi, în ciuda faptului că nu are absolut nici un motiv, desigur în afara cazului când respectiva femeie a fost cea care a provocat bărbatul.

Dacă o femeie este maltratată sau părăsită de soţ fără ca ea să aibă vreo vină, este posibil să se autoînvinovăţească şi să se simtă dezonorată şi nedemnă de a fi respectată. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul în care este respinsă de unul dintre copiii ei, chiar dacă nu merită o asemenea atitudine. Indiferenţa unei prietene poate avea acelaşi efect, deşi prietena poate fi, de fapt, cea vinovată. Autoînvinovăţirea fără vreun motiv este foarte nocivă pentru psihic şi poate duce la mari dezechilbre. Autoînvinovăţirea este o emoţie distructivă. Tocmai de aceea ea trebuie eliminată dacă dorim să ne simţim nestingheriti şi siguri pe noi în relaţiile cu oamenii pe care îi întâlnim”, opinează Raluca Mihăescu.

Chiar prin natura sa, sentimentul autoînvinovăţirii este unul obsedant. Acesta revine constant şi ne afectează sistemul de valori şi aprecieri, afectându-ne fericirea şi respectul de sine, oprind progresul pe care am vrea să îl facem în orice domeniu de creaţie. Cum pot fi contracarate aceste probleme?

Spuneţi-vă clar că trebuie să puneţi capăt situaţiei, că nu trebuie să vă mai învinovăţiţi şi că acest trebuie să se întâmple cât mai curând. Tot pentru stoparea sentimentului de autoînvinovăţire poate fi folosită şi tehnica substituirii. Aceasta urmăreşte controlul gândirii şi este un pas foarte important în obţinerea unei stări de mulţumire interioară. Fără acest pas putem fi foarte uşor prinşi în fluxul negativ al depresiei, căci o nelinişte atrage după ea altă nelinişte. Un gând poate fi îndepărtat din mintea noastră numai printr-un alt gând. Aceasta se poate obţine prin subtituire. Puteţi trece de la un gând la altul foarte rapid, dar nu puteţi avea două gânduri diferite în acelaşi timp. Atunci când gândurile negre încep să vă treacă prin minte, daţi-le brusc deoparte. Cunoaştem cu toţii cât de nociv poate fi să scăpăm de sub control gândurile negative. Problemele pot fi rezolvate printr-o atitudine optimistă şi constructivă”, mai precizează Raluca Mihăescu.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite